Όπισθεν ολοταχώς έκανε ο Μητσοτάκης και αποφεύχθηκε η σύγκρουση με την Εκκλησία

Ανοίγουν οι Ιεροί Ναοί στις 17 Μαΐου

-Η Ιεραρχία ήταν αποφασισμένη για όλα…
-Σε πολύ δύσκολη θέση ήταν ο Αρχιεπίσκοπος

Την τελευταία στιγμή, κυριολεκτικά στο παραπέντε, λίγο πριν αρχίσει να διαβάζει ο πρωθυπουργός το διάγγελμά του για το άνοιγμα καταστημάτων διαφόρων κατηγοριών, ακόμη και των κομμωτηρίων, και την επιστροφή βήμα βήμα στην κανονικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε στροφή 180 μοιρών, δηλώνοντας μέσα σε λίγες λέξεις ότι οι Ιεροί Ναοί θα ανοίξουν από τις 17 Μαΐου, με την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ των πιστών.

Απέφυγε δε κάθε αναφορά στη Θεία Κοινωνία, έχοντας πάρει τα τελεσιγραφικά μηνύματα της ηγεσίας της Εκκλησίας μας, η οποία προειδοποιούσε ότι η κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα μιας σύγκρουσης που θα διχάσει τον ελληνικό λαό, ο οποίος στη συντριπτική του πλειονότητα είναι βαθιά θρησκευόμενος. Και αυτό αποτυπώνεται στο λάβαρο της Επανάστασης του 1821, της οποίας την επέτειο των 200 χρόνων θα γιορτάσουμε του χρόνου.

Η Ιεραρχία ήταν σε κατάσταση έκρηξης. Ακόμη και Μητροπολίτες που σε όλη τη διαδρομή τους είναι χαμηλών τόνων έγιναν μπροστάρηδες. Όπως ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο οποίος δίνοντας μια γεύση των αντιδράσεων που θα ακολουθούσαν διερωτήθηκε δημόσια: «Τελικά, τι είναι γι’ αυτούς η Εκκλησία; Είναι ένα σωματείο; Είναι ένα σούπερ μάρκετ; Είναι χειρότερο από το κομμωτήριο; Τι είναι η Εκκλησία; Δεν είναι ένας θείος οργανισμός, ο οποίος έχει παράδοση 20 αιώνων;». Και κατέληξε: «Τι είναι αυτή η εξουσία και ποια είναι τα όρια της εξουσίας;».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν πάρα πολλοί Μητροπολίτες, η συντριπτική πλειονότητα των μελών της Ιεραρχίας, όπως ο Λαρίσης και Τυρνάβου, ο Σερρών και Νιγρίτης, ο Δημητριάδος και ο Πειραιώς, που προεξοφλούσε την ολομέτωπη αντίδραση της Ιεραρχίας στη σύγκρουση στην οποία οδηγούσε ο πρωθυπουργός με την απόφασή του να παραμείνει το λουκέτο στους Ιερούς Ναούς. Σε μια τέτοια εξέλιξη, ακόμη και η «καρέκλα» του Αρχιεπισκόπου θα έτριζε… Μάλιστα, πάρα πολλοί Μητροπολίτες ζητούσαν την άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας.

ΙΣΚΕ: Η Εκκλησία δεν θα γίνει κλοτσοσκούφι…
Ήδη ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) είχε σηκώσει… μπαϊράκι. Σε ανακοίνωσή του προειδοποιούσε για τη… φωτιά που θα άναβε η κυβέρνηση κρατώντας κλειστούς τους Ιερούς Ναούς: «Η Εκκλησία και οι ιερείς δεν θα δεχθούμε να γίνουμε το κλοτσοσκούφι κανενός, όσο σπουδαίος κι αν περνιέται. Γιατί εμείς υπηρετούμε την αιώνια αλήθεια και όχι την εφήμερη. Θεραπεύουμε ανθρώπους και όχι νόσους. Ο φόβος του θανάτου δεν κλείνει, αλλά ανοίγει τους Ιερούς Ναούς για κάθε χριστιανική ψυχή. Οι Ιεροί Ναοί δεν είναι μουσεία ή εντευκτήρια αλλά νοσοκομεία ψυχών και σωμάτων. Και, για να μιλήσουμε και στη γλώσσα των πολεμίων μας, σε ποια επιδημιολογική μελέτη βασίστηκε ο περιορισμός της λατρείας; Σε ποια επιδημιολογική μελέτη βασίστηκε η απαγόρευση απόδοσης τιμών στους νεκρούς μας; Αντίθετα, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η Βουλγαρία, στην οποία οι Εκκλησίες δεν έκλεισαν, δεν εμφάνισε χειρότερη εικόνα από την Ελλάδα ως προς την πορεία της νόσου. Ας ενθυμείται ο κάθε Άρχοντας ότι ο Ιερός Κλήρος είναι ένα αμόνι πάνω στο οποίο, επί αιώνες, έχουν χαλάσει πολλά σφυριά και πως τριών δει μέμνησθαι: πρώτον μεν ότι ανθρώπων άρχει, δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει, τρίτον ότι ουκ αεί άρχει».

Όπισθεν ολοταχώς…
Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι… Η σπίθα απέμενε… Οι πληροφορίες δεν ήταν ξεκάθαρες για το αν ο πρωθυπουργός θα πήγαινε σε σύγκρουση ή θα σήκωνε λευκή σημαία. Ο Αρχιεπίσκοπος, πάντως, τον είχε ενημερώσει για τη φωτιά που σιγόκαιγε… Τα μέτρησε και τελικά έκανε πίσω… Γνώριζε ότι μια τέτοια σύγκρουση κάθε άλλο παρά θα έφερνε κέρδη για την κυβέρνησή του, για το κόμμα του και για τον ίδιο.

Στην Εκκλησία δεν υπάρχουν κομματικές ταυτότητες ούτε αποτελεί μέσο για… δουλειές και θέσεις. Δεν έχει κομματικά σύνορα. Δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί, ακόμη και ακραίοι πάνε στον Ναό. Και αυτήν τη δική της «ταυτότητα», που δεν ανοίγει πόρτες στα εγκόσμια, επιβεβαίωσαν πρόσφατα δύο ηγετικές προσωπικότητες, εκπλήσσοντας τους πάντες:

• Ο Μανώλης Γλέζος, ο ήρωας της Αντίστασης και μόνιμος σημαιοφόρος της Αριστεράς, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, είχε ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο σε μια τετ-α-τετ συζήτηση που είχαν να κηδευθεί με θρησκευτική τελετή και ο Ιερώνυμος τέλεσε την εξόδιο ακολουθία του Μανώλη.

• Ο Αλέκος Αλαβάνος, μια ζωή στους δρόμους της Αριστεράς, με το κλείσιμο των Ναών λόγω κορονοϊού πρότεινε να περάσει ο Επιτάφιος τη Μεγάλη Παρασκευή από τους κεντρικούς δρόμους κάθε δήμου και ο κόσμος να είναι στα μπαλκόνια με αναμμένα κεριά και να ψάλλει το «Αι γενεαί πάσαι…» και το «Ω Γλυκύ μου Έαρ…».

Αποφεύχθηκε ο διχασμός
Αυτά θυμήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκανε όπισθεν ολοταχώς… Και έτσι αποτράπηκε μια σύγκρουση που δεν θα ήταν ό,τι καλύτερο για τα διακοσιοστά γενέθλια της γης που μας γέννησε, της Ελλάδας μας, η οποία έχει πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα του διχασμού.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: pentapostagma.gr


Σχολιάστε εδώ