Κορονοϊός: Τεστ απελευθέρωσης…

Κορονοϊός: Τεστ απελευθέρωσης…

Ανοιχτοί από σήμερα οι δρόμοι

-Υποχρεωτική η μάσκα στους κλειστούς χώρους και στα ΜΜΜ

Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνει από σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου η χώρα, καθώς η έξοδος από το τούνελ της πανδημίας –ύστερα από ενάμιση και πλέον μήνα– κρύβει παγίδες και εγκυμονεί κινδύνους. Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων δημιουργεί νέα δεδομένα στην καθημερινότητα των Ελλήνων, προκαλεί αισθήματα ανακούφισης, χωρίς ωστόσο να έχει εκλείψει η απειλή του κορονοϊού και μαζί τα μέτρα προφύλαξης και αποτροπής της διασποράς του. Δεν κόβονται τα σχοινιά, απλά χαλαρώνουν.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι ένα σκληρό crash test για όλους, την κυβέρνηση, το κράτος, τα εκατομμύρια των πολιτών. Οι αρμόδιες αρχές θα τηρήσουν στο ακέραιο το αυστηρό πλαίσιο ελέγχων, ενώ από τη συμπεριφορά των πολιτών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία ή η αποτυχία του εγχειρήματος. Η κυβέρνηση θα παρακολουθεί σε 24ωρη βάση την επίδραση που έχει η άρση των μέτρων όσον αφορά την πορεία της πανδημίας και όπου διαπιστωμένα χρειάζεται θα παρεμβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Διαμηνύει δε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι πολίτες πρέπει να τηρήσουν πιστά τα προληπτικά μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή διότι και τα κρούσματα (και οι θάνατοι) θα αυξηθούν και τα μέτρα μπορεί να… επανέλθουν. Τι αλλάζει από αύριο Δευτέρα:

– Επιτρέπονται όλες οι μετακινήσεις στα όρια της κάθε περιφέρειας (νομού). Καταργούνται οι ειδικές άδειες και η αποστολή μηνυμάτων (sms). Σε δεύτερη φάση, στις 18 Μαΐου θα επιτραπούν οι μετακινήσεις σε ολόκληρη την επικράτεια.
– Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους κλειστούς χώρους (σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, καταστήματα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.ά). Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.
– Επαναλειτουργούν:
α) Καταστήματα λιανικής πώλησης (βιβλιοπωλεία, φυτώρια, καταστήματα αθλητικών ειδών, ηλεκτρονικών, οπτικά).
β) Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ, ενώ απελευθερώνονται οι μετακινήσεις παραγωγών για τις λαϊκές αγορές.

Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση της μάσκας τόσο για το προσωπικό των επιχειρήσεων / καταστημάτων, όσο και για τους πελάτες, ενώ τίθεται όριο όσον αφορά τον αριθμό των πελατών με βάση τα τετραγωνικά του καταστήματος. Π.χ. μέχρι 20 τ.μ. τέσσερα άτομα, από 20 – 100 τέσσερα συν ένα για κάθε 10 τετραγωνικά. Η προσέλευση στα κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής θα γίνεται έπειτα από ραντεβού που θα έχει κλειστεί είτε τηλεφωνικά είτε ηλεκτρονικά.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ