Διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ η δημιουργία Bad Bank: Κόντρα Δραγασάκη – Σταθάκη

Διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ η δημιουργία Bad Bank: Κόντρα Δραγασάκη – Σταθάκη

Δεν είναι μόνο οι διαφορετικές γραμμές στις πολιτικές θέσεις που έχουν δημιουργήσει ένα αλαλούμ στον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή μάλιστα που είναι σε α­ντίθετη γραμμή από αυτήν της ηγεσίας. Είναι και οι διαφορές στο γήπεδο της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Δραγασάκης προτείνει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μη δεχτεί τη δημιουργία μιας Bad Bank (προφανώς, τη συγχώνευση των τεσσά­ρων Βad Banks που έχουν φτιάξει οι συστημικές τράπεζες για να μεταφέρουν τα «κόκκινα» δάνεια).

Σε αυτό το καυτό μέτωπο, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθά­κης εκτιμά ότι η κρίση θα έχει μικρή διάρκεια και θα ακολουθήσει ισχυρό αναπτυξιακό ριμπάουντ. Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι προβληματίζονται για το ότι οι εκλογές είναι πάρα πολύ πιθανές λόγω των ε­πιπτώσεων στην οικονομία, κάτι που κουμπώνει με το κλίμα που υπάρχει στο Μαξίμου αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για εκλογές το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

Κλειδί η πρώτη κατοικία

Περισσεύουν οι ενδείξεις για ανοιχτή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ με κύκλους της ΕΕ. Στο πλαίσιο των επαφών πρέπει να έχει καλ- λιεργηθεί η ε­ντύπωση ότι θα υπάρξει κάποια συνεννόηση για τη διαχείριση της κρίσης. Μόνο σε ένα τέτοιο πλαίσιο μπορούν να εξη­γηθούν οι συζη- τήσεις στο περιβάλλον του Τσίπρα για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Bad Bank και της κρίσης.

Υπάρχει, όμως, μεγάλη πίεση στο θέμα της πρώτης κατοικίας. Η παράταση των τριών μηνών που ανήγγειλε ο Μητσοτάκης είναι προπέτασμα καπνού. Στην ουσία, οι «θεσμοί» έχουν πάρει τα «κόκκινα» δάνεια ένα προς ένα και θα ξεχωρίσουν με δικά τους κριτήρια ποιοι είναι οι «στρα­τηγικοί κακοπληρωτές», οι οποίοι θα εξαιρεθούν από την προστασία. Σε αυτό το πλαίσιο οι πωλήσεις «κόκκινων» δανείων θα προχωρήσουν άμεσα και οι Bad Banks θα έχουν πρόβλη­μα ρευστότητας, που μπορεί να το καλύψει μόνο το Δημόσιο βάσει του νόμου Χαρδούβε- λη. Αυτό εξηγεί
και τις συζητήσεις Τσίπρα – Δραγασάκη για την Bad Bank.

Τέλος, σύμφωνα με καλές πηγές, το Ελληνικό Δημόσιο δύσκολα θα βγει στις αγορές το επόμενο διάστημα. Προφανώς, προκύπτουν σημαντικά ταμειακά προ­βλήματα, που πιέζουν τις πολιτικές α-­
ποφάσεις. Έτσι εξηγείται η εισήγηση του Γιώργου Σταθάκη για την οικονομική κρίση που είναι προ των πυλών και ενδεχομένως να περικλείει και… πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε πιθανές «συνεννοήσεις» με την κυβέρνηση.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ