“ΠΑΡΟΝ” – Εκλογές: Τζόγος με τις κάλπες

“ΠΑΡΟΝ” – Εκλογές: Τζόγος με τις κάλπες

Σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

-Τρόμος για την ύφεση που φέρνει η πανδημία

– Το αντίδοτο στον Covid-19 ειναι το κλειδι των εξελίξεων 

– Κίνημα υπέρ των πρόωρων εκλογών στη ΝΔ

Εν μέσω πιέσεων, ενδοκυβερνητικών και μη, για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ακόμη και εντός του 2020, βρίσκεται ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Πιέσεις που, προϊόντος του χρόνου, θα κλιμακώνονται και θα εντείνονται όσο περισσότερο ορατές θα καθίστανται οι συνέπειες της ύφεσης που πυροδοτεί η πανδημία. Την ίδια στιγμή τα σενάρια όσον αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών δίνουν και παίρνουν, με αφετηρία τον Ιούλιο, και φθάνουν ως τις αρχές του 2021, με επικρατέστερο πάντως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο πρωθυπουργός ανθίσταται σθεναρά και απορρίπτει μετά βδελυγμίας τις σχετικές εισηγήσεις ακόμη και από πρόσωπα του επιτελείου του. Διαμηνύει δε προς κάθε κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή κι ως εκ τούτου οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας.

«Ο Μητσοτάκης δεν είναι Τσίπρας. Δεν πρόκειται να παίξει στον πολιτικό τζόγο το μέλλον της χώρας, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας», υπογραμμίζουν στενοί συνεργάτες του. Και αυτό ως απάντηση προς όσους τον συμβουλεύουν να εκμεταλλευτεί τη θετική πολιτική συγκυρία, να προσφύγει σε εκλογές ούτως ώστε να ανανεώσει τη θητεία του.


Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες


Ωστόσο οι πληροφορίες και οι ενδείξεις από το πρωθυπουργικό Μέγαρο δείχνουν ότι, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. Και ότι είναι θέμα χρόνου να μπει στη διαδικασία να αναζητήσει το καλύτερο πολιτικό timing.

Όσο κι αν οι τακτικισμοί δεν είναι το προσφιλές του σπορ, τα γεγονότα τον υποχρεώνουν να σκεφτεί και να δράσει διαφορετικά. Αναγνωρίζει ότι συνθήκες που διαμορφώνονται στη χώρα μετά την επέλαση του κορονοϊού είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που επικρατούσαν τον περασμένο Ιούλιο, όταν επικράτησε καθαρά στις εθνικές εκλογές.

Όλα βαίνουν προς το χειρότερο και πάνω απ’ όλα τα ζητήματα της οικονομίας.

Στη διάρκεια της ομιλίας του την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή είπε χαρακτηριστικά ότι οι συνέπειες του κορονοϊού «θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες», αναγνωρίζοντας έτσι τις δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.

Πληροφορίες από πρόσωπα που συνομιλούν με τον πρωθυπουργό επιμένουν ότι οι τελικές αποφάσεις του δεν είναι συνδεδεμένες με τις όποιες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, αλλά θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας. Όπως σημειώνουν, αν δεν έχει βρεθεί το αντίδοτο στον κορονοϊό και δεν έχουν αρθεί πλήρως τα περιοριστικά μέτρα, δεν πρόκειται να αποφασίσει προσφυγή στις κάλπες. Με το σκεπτικό ότι οι εκλογές συνεπάγο­νται μαζικές κινητοποιήσεις, συνωστισμό στα εκλογικά κέντρα, προεκλογικές συγκεντρώσεις κ.λπ. «Εκλογές με μάσκες, γά­ντια και αντισηπτικά δεν μπορούν να γίνουν», υπογραμμίζουν.

Υπέρ των πρόωρων εκλογών
Κίνημα υπέρ των πρόωρων εκλογών αναπτύσσεται στο μεταξύ στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και της Νέας Δημοκρατίας. Στη βάση ότι οι συνθήκες στη χώρα έχουν αλλάξει άρδην και πως η κυβέρνηση χρειάζεται μια νέα καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα που φέρνει η πανδημία.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής Λάρισας και πρώην υπουργός Μαξ. Χαρακόπουλος τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Είπε μεταξύ άλλων: «Αν τα δεδομένα αλλάξουν δραματικά στην οικονομία, όταν οι προβλέψεις είναι για ύφεση παγκόσμια, ευρωπαϊκή, τουλάχιστον από 10% έως 20%, και η Ελλάδα με τον τουρισμό δεν έχει τα αποτελέσματα που θα περιμέναμε έστω κι εν μέσω πανδημίας, νομίζω ότι η κυβέρνηση και της Ελλάδος και κάθε κυβέρνηση που είχε νωπή εντολή με άλλη προγραμματική συμφωνία με τους πολίτες, δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τακτικισμό γιατί θα ζητήσει τη διεξαγωγή εκλογών».

Νερό στον μύλο των πρόωρων εκλογών έριξε και ο βουλευτής Κ. Κυρανάκης, ο οποίος ανέφερε ότι πολύ δύσκολα η ΝΔ θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα που υποσχέθηκε στις 7 Ιουλίου. Θα χρειαστεί ως εκ τούτου ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα και από δημοκρατικής απόψεως ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ζητήσει εκ νέου τη λαϊκή εντολή.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ