Λίμνη Υλίκη. Το εντυπωσιακό φαινόμενο της υπερχείλισης από ψηλά

Λίμνη Υλίκη. Το εντυπωσιακό φαινόμενο της υπερχείλισης από ψηλά

Σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή λόγο της συσσώρευσης των υδάτων από της βροχές του χειμώνα και το λιώσιμο του χιονιού στα γύρω βουνά ( Παρνασσός κτλ ) παρατηρείτε το φαινόμενο της υπερχείλισης στην Λίμνη Υλίκη.

Ένα φαινόμενο άκρως εντυπωσιακό αφού στην διαδρομή του νερού μέχρι τον Ευβοϊκο Κόλπο δημιουργούνται εικόνες σπάνιας και απαράμιλλης ομορφιάς.

Η διαδρομή του νερού έχει ως εξής. Από την λίμνη Υλίκη το πλεονάζον νερό διοχετεύεται με αγωγούς στην Παραλίμνη που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την κύρια λίμνη και από εκεί μέσω αρδευτικών καναλιών στον Ευβοϊκό Κόλπο.

Ορμητικά ποτάμια, εντυπωσιακοί καταρράκτες πλάι σε ένα υπέροχο καταπράσινο τοπίο συνθέτουν εικόνες που θα σας καθηλώσουν. Η ομάδα Up Stories για πρώτη φορά καταγράφει από ψηλά και όχι μονο αυτό το σπάνιο αλλά και εντυπωσιακό φαινόμενο και σας το παρουσιάζει. Απολαύστε το βίντεο μας.

Η ιστορία της Λίμνης

Η μεγάλη «άγνωστη» λίμνη που προσπερνάμε στην εθνική οδό. Όταν χρειάστηκε ξεδίψασε την Αθήνα.

Στις όχθες της στην αρχαιότητα βρισκόταν η πόλη Ύλη. Εκεί κατασκευάζονταν οι ξακουστές βοιωτικές ασπίδες με πρωτομάστορα τον Τυχίο, ο οποίος αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου. Τα χρόνια εκείνα, η λίμνη ονομαζόταν Υλική, με τον τόνο στη λήγουσα….

Από το ύψος της Θήβας ως και τον Ορχομενό, η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας βρέχεται από μία μεγάλη φυσική λίμνη. Η Υλίκη, ένατη σε μέγεθος στην Ελλάδα, καλύπτει μία ακτογραμμή 50 χιλιομέτρων, έχει πλούσια ιστορία και όταν χρειάστηκε ξεδίψασε την πρωτεύουσα μέσω μίας μακράς υπόγειας σήραγγας. 

Αν και η Υλίκη είναι φυσική, η στάθμη και η έκτασή της υπερδιπλασιάστηκαν με την τεχνητή αποξήρανση της διπλανής λίμνης Κωπαΐδας. Οι αρχαίοι κάτοικοι του Ορχομενού, οι Μινύες, την είχαν αποξηράνει ήδη από τον 16ο αιώνα π.Χ., προκειμένου να καλλιεργήσουν τα πλούσια εδάφη της. Χάρη στις καλλιέργειες αυτές, η αρχαία φυλή των Μινυών επί σειρά ετών γνώρισε τεράστια άνθιση.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη ζήλια των Θηβαίων, οι οποίοι αποφάσισαν να ανακόψουν την ακμάζουσα πορεία της γειτονικής περιοχής. Με επικεφαλής τον Ηρακλή, κατέστρεψαν τα έργα των Μινυών, έφραξαν τις φυσικές διεξόδους διαρροής των υδάτων και έστρεψαν τον ρουν του Κηφισού έτσι ώστε να κατακλυστεί εκ νέου ολόκληρη η περιοχή της Κωπαΐδας.

Προσπάθειες για να αποξηρανθεί και πάλι η Κωπαΐδα έγιναν πάλι χιλιάδες χρόνια αργότερα. Μόλις το 1880 δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες αποξήρανσης της ελώδους έκτασης. Τα έργα διήρκεσαν αρκετά χρόνια, εξαιτίας και των διαρκών εθνικών αναταραχών της εποχής.

Τελικά, το 1931 το έργο ολοκληρώθηκε δια χειρός μίας αγγλικής εταιρείας, η οποία πούλησε τα δικαιώματα απαλλοτρίωσης στο ελληνικό δημόσιο 20 χρόνια αργότερα έναντι 1.800.000 λιρών. Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής, η γη διαμοιράστηκε σε 11.500 Έλληνες αγρότες για να την εκμεταλλευτούν….

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr


Σχολιάστε εδώ