Ζωντανά ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής των Μυροφόρων – Ι.Π.Ν. Ταξιαρχών Μανταμάδου

Γιορτάζει η Λέσβος, γιορτάζει ο Ταξιάρχης Μανταμάδου την Κυριακή των Μυροφόρων, 14 μέρες μετά το Πάσχα.

Παρακολουθήστε ζωντανά (live streaming 19:00) τον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής των Μυροφόρων από τον προσκυνηματικό Ι.Ν. Πανμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου Λέσβου.

Ποιό είναι το Ιερό Προσκύνημα 

 

Ο αρχικός ναός χτίστηκε πριν από το 1700. Το 1879 ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων. Το εικόνισμα του Αγίου είναι ανάγλυφο, κατασκευασμένο από άγνωστο υλικό. Ο θρύλος αναφέρει ότι το φιλοτέχνησε ένας μοναχός, από πηλό και αίμα.

Το Ιερό Προσκύνημα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Μανταμάδο, στο ΒΑ τμήμα της Λέσβου, 36 χλμ. από τη Μυτιλήνη και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στο νησί. Άλλοτε λειτουργούσε ως ανδρώα μονή, η οποία για πρώτη φορά αναφέρεται σε επιτροπικό έγγραφο του 1661.

Ο μικρός ναός του 17ου αιώνα αντικαταστάθηκε από μεγαλύτερο του 18ου αιώνα, στη θέση του οποίου ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων το 1879 ο σημερινός ναός που ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρίκλιτης βασιλικής.

Το μοναστηριακό συγκρότημα αναπτύσσεται τυπικά, περιμετρικά του ναού, προσδίδοντας οχυρωματικό χαρακτήρα. Στο ναό και εντός πολυτελούς κουβουκλίου του 1766 βρίσκεται η ανάγλυφη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που σύμφωνα με την παράδοση κατασκευάστηκε με χώμα και με αίμα των σφαγιασθέντων από τους πειρατές, μοναχών.


Σχολιάστε εδώ