Γ. Αμανατίδης: Ανάγκη άμεσης απόσυρσης των διατάξεων που υποβαθμίζουν τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού
– «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για τους Έλληνες της Διασποράς»
Την ανάγκη άμεσης απόσυρσης των διατάξεων που υποβαθμίζουν τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, επισημαίνει με σημερινή του δήλωση, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, Γιάννης Αμανατίδης.
Όπως αναφέρει, στο προσχέδιο του νέου οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών προβλέπεται η συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Προξενικών και Θρησκευτικών Υποθέσεων, μία κίνηση σαφώς αντίθετη, με την πολιτική που σχεδιάζεται, εφαρμόζεται και υλοποιείται, από το 1983 μέχρι σήμερα και ουσιαστικά σηματοδοτεί μια επιστροφή στο παρελθόν.
«Από την ίδρυση της, η ΓΓΑΕ, με το στελεχιακό της δυναμικό, συνέβαλε στο να αποτελέσει την γέφυρα του ομογενειακού ελληνισμού με την πατρίδα. Μέσα από τα ετήσια προγράμματα φιλοξενίας νέων και ηλικιωμένων, την μεσολάβηση για επίλυση πολύ σημαντικών θεμάτων που αφορούσαν τους ομογενείς (εκπαιδευτικά, στρατολογικά, φορολογικά, ασφαλιστικά, κλπ.) ουσιαστικά, αποτελούσε και αποτελεί, τον αναγκαίο και απαραίτητο σύνδεσμο, που δεν υπήρχε, προηγουμένως.
Για τους λόγους αυτούς, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, ως κυβέρνηση , ρητά αναφέραμε ότι:
“Στο Υπουργείο Εξωτερικών λειτουργεί Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, της οποίας προΐσταται ο αρμόδιος για θέματα αποδήμου ελληνισμού Υφυπουργός Εξωτερικών, εφόσον έχει ορισθεί υφυπουργός με συναφείς αρμοδιότητες και στη θέση του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού τοποθετείται, με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών, μόνιμος υπάλληλος του Διπλωματικού Κλάδου που φέρει το βαθμό του Πρέσβη ή μετακλητός υπάλληλος. Επίσης η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού υποστηρίζει το έργο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού”.
Είναι, μάλιστα, οξύμωρο το γεγονός, πριν από λίγους μήνες, να ψηφίζει η Βουλή, με πολύ μεγάλη για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, πλειοψηφία, τον νόμο 4648/2018 για τη «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας» και λίγους μήνες μετά, να αποδυναμώνει και να εξαϋλώνει, ουσιαστικά, τον επιχειρησιακό βραχίονα σύνδεσης της ομογένειας με την ελληνική πολιτεία, δηλαδή την ΓΓΑΕ.
Η αναποτελεσματικότητα δε, όσον αφορά τα μέτρα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων, που βρίσκονται στο Εξωτερικό, εν μέσω της πανδημίας, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι διπλωματικές μας Αρχές, είναι ενδεικτική του τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων των Ελλήνων της Διασποράς.
Καλούμε τον Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών να μην προχωρήσει, σε αυτή την επικίνδυνη ατραπό, αλλά μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο και μια ενδελεχή διαβούλευση με τις ομογενειακές οργανώσεις, τα πολιτικά κόμματα και το στελεχιακό δυναμικό της ΓΓΑΕ, να προχωρήσει στην σύνταξη ενός νέου, σύγχρονου, αποτελεσματικού οργανισμού της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού μαζί με ένα πλάνο στελέχωσης της και ενίσχυσης του προϋπολογισμού της, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα».