Μαύρες μέρες έρχονται για τον ΕΦΚΑ

Μαύρες μέρες έρχονται για τον ΕΦΚΑ

Η ύφεση και η ανεργία θα κρίνουν την επόμενη μέρα του ΕΦΚΑ. Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ύφεση 10% και εκτίναξη της ανεργίας στο 22,3%, όπως αναφέρεται στην έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, από 15% που εκτιμούσε η κυβέρνηση πριν από την πανδημία, το έλλειμμα στο ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να αγγίξει το 1,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, για κάθε 2 μονάδες αύξησης της ανεργίας, που αντιστοιχούν σε 100.000 περίπου νέους ανέργους, τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα μειώνονται κατά 530 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Στην περίπτωση που τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς εργαζομένους και επιχειρήσεις ισχύσουν για 3 μήνες, το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο προς τον ΕΦΚΑ, κατά τον πρώην υπουργό, θα είναι 2,1 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι είναι πάνω από 250.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις, πολλές από τις οποίες είναι στην… αναμονή μέχρι και 4 χρόνια. Από αυτές, πάνω από 158.000 είναι αιτήσεις για κύρια σύνταξη και 92.100 για επικουρική.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ