Το θυμάται η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου  και ο κ. Αθανάσιος Ράντος;

Το θυμάται η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και ο κ. Αθανάσιος Ράντος;

«Όταν εκδικάστηκε η προσφυγή τεσσάρων ιατρών του ΕΣΥ στο ΣτΕ, με την απόφαση 421/2018 αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, η αποκατάσταση των ειδικών μισθολογίων των ενστόλων, των πανεπιστημιακών και των ιατρών του ΕΣΥ.

Πρόκειται για την ‘‘περίεργη απόφαση τριών ταχυτήτων’’ όπως χαρακτηρίστηκε από τα ΜΜΕ, με την οποία επιδικάστηκαν διαφορετικά αναδρομικά στις τρεις κατηγορίες, κατατάσσοντας τους ιατρούς στην τρίτη και τελευταία κατηγορία των δημοσίων λειτουργών χωρίς δικαιώματα αναδρομικών! Η απόφαση αυτή υπογράφεται από την τότε πρόεδρο του ΣτΕ και νυν ΠτΔ κ. Σακελλαροπούλου.

Στην ίδια απόφαση του ΣτΕ 431/2018 διαβάζουμε στην παράγραφο 18 την εισήγηση του τότε αντιπροέδρου και νυν προέδρου του ΣτΕ κ. Ράντου, ο οποίος θεωρεί ότι δεν πρέπει να αποκαταστα­θούν οι μισθοί των ιατρών για λόγους δημοσίου συμφέροντος, με το σκεπτικό ότι τους φθάνει ο (κουτσουρεμένος) μισθός τους για να ζήσουν αξιοπρεπώς, αφού αυτός συμπληρώνεται από τις εφη­μερίες τους! Δηλαδή οι ιατροί δουλεύουν Πάσχα, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Κυριακές και αργίες, χειρότερα από τα υποζύγια (τα οποία συνήθως δεν δουλεύουν τις αργίες, κάθονται στον στάβλο τους), με επιπλέον αμοιβή, επομένως δεν χρειάζονται αποκατάσταση του τα­κτικού μισθού τους.

Η τότε πολιτική ηγεσία ντράπηκε, μάλλον, από την απόφαση αυτή και αποφάσισε (προς τιμήν της) ότι και οι ιατροί πρέπει να πάρουν κάποια αναδρομικά. Η εφαρμογή της δικαστικής αποφάσεως 431/2018 όμως όσον αφορά στην μισθολογική αποκατάσταση δεν έγινε ποτέ. Αναρωτιέται κανείς, γιατί οι πολίτες οφείλουν να αποδέχονται τις δικαστικές αποφάσεις, καλές ή κακές, όταν η πολιτεία δεν τις τηρεί, κατά το δοκούν;

Οι νοσοκομειακοί ιατροί, όπως και το νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενοι πάντοτε υπό αντίξοες και, όχι σπάνια, υπό άθλιες συνθήκες, υπολείπονται πολύ της υλικής και ηθικής αμοιβής πού τους αξίζει. Δεν είχαν ποτέ από την πολιτεία, όχι ανα­γνώριση τους έργου τους, αλλά ούτε καν ένα φιλικό κτύπημα στην πλάτη (‘‘κάνε ό,τι μπορείς και εγώ είμαι εδώ’’). Αντιθέτως, η πολιτεία έκανε ό,τι μπορούσε προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Δρ Μανόλης Κρητικός
Χειρουργός – Διευθυντής του ΕΣΥ
(Από το άρθρο του στα «Νέα» με τίτλο «Περί ‘‘ηρώων’’ και ‘‘οπλαρχηγών’’ του ΕΣΥ»)

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ