K. Μητσοτάκης: Διαβατήριο για την ανάταξη της χώρας η επιτυχία στην αντιμετώπιση της κρίσης – Tο λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015

K. Μητσοτάκης: Διαβατήριο για την ανάταξη της χώρας η επιτυχία στην αντιμετώπιση της κρίσης – Tο λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015

Ως πόλεμο ο οποίος θα κρατήσει πολύ με δραματικές και πολυεπίπεδες συνέπειες χαρακτήρισε την πανδημία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δαπάνησε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου να υπερασπιστεί το υπέρτατο αγαθό της υγείας. “Πετύχαμε αλλά την επιτυχία αυτή δεν την πιστώνεται η κυβέρνηση.Την πιστώνεται ο λαός και η χώρα” είπε χαρακτηριστικά.

O πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών, που θα εξειδικευτούν σήμερα στις 17:00

1) Το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους πλήττονται. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα επιδόματα προς ανέργους.

2) Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και κέρδους θα δουν το Κράτος να στηρίζει το εισόδημα τους. Για πρώτη φορά θα υπάρχει μια ευρέως κλίμακας ενίσχυση του εισοδήματος και των εργαζόμενων στη χώρα από το κράτος. Είναι επιβεβλημένο προκειμένου να στηρίξουμε την απασχόληση ειδικά σε αυτή την κρίση. Θα αξιοποιηθεί πρωτίστως  το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, είπε.

3) Κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία α’ κατοικίας παρατείνεται για τρεις μήνες ακόμα. Μόλις 3.198 είναι οι αιτήσεις προστασίας. Μετά τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα γέφυρα και θα προβλέπει επιδότηση δανειοληπτών από το Κράτος. Θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και πέρα από τη στήριξη θα επιβραβεύει για πρώτη φορά συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από κορωνοϊό. Στόχος μας να αποτρέψουμε νέα γενιά κόκκινων δανείων, ανέφερε.

4) Στη διάθεση των επιχειρήσεων όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

5) Νέα δέσμη μέτρων από τον Μάιο τα οποία θα ανακουφίσουν όσες επιχειρήσεις δουν τον τζίρο τους να μειώνεται. Σχέδιο εξπρές για την τόνωση του τουρισμού ο οποίος φέτος θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα.

Στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών η κυβέρνηση έκανε μία ξεκάθαρη επιλογή προστατεύοντας την υγεία και τη ζωή των πολιτών, υποτάσσοντας τον οικονομικό της σχεδιασμό, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε στον πρώτο υγειονομικό στόχο που είχαμε θέσει, ενώ άλλες χώρες δεν είχαν την ίδια επιτυχία, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Όπως είπε, οι συνέπειες της επίθεσης του κορωνοϊού θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες. «Ζούμε μία πρωτόγνωρη η κρίση, καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της για σχεδόν ένα αιώνα», ανέφερε.

«Πλειοδοτώντας εκ του ασφαλούς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να διατεθούν πολλα δισ. σε ένα φιλόδοξο σχέδιο που ποτέ δεν αποκάλυψε. Περιμένω την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα. Η αντιπολίτευση προτείνει “ξοδέψτε” χωρίς να λέει πότε και για ποιους», είπε και πρόσθεσε ότι «το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015 και δεν πρόκειται να ξαναπετάξει φύλλα».

Σημείωσε παράλληλα πως η επιτυχία στην αντιμετώπιση της κρίσης θα είναι το διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η ύφεση μετά τον επίλογο της πανδημίας θα είναι μεγάλη, αλλά αυτή τη φορά, όπως σημείωσε η ύφεση θα αφορά όλους και οι λύσεις θα πρέπει να είναι συμμετρικές και συλλογικές. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, πρωταγωνιστεί στην έξοδο από την κρίση, η χώρα βγαίνει από την πανδημία με νέα όπλα. Οι ανάγκες της στιγμής υπηρετούν και τις αναγκαιότητες του μέλλοντος. Η κρίση μετατράπηκε σε επιταχυντή μεταρρυθμίσεων», τόνισε.


Σχολιάστε εδώ