Φρούριο το Αιγαίο – Ναυμαχίες κάθε μέρα για να μην περάσουν οι πρόσφυγες που στέλνει ο Ερντογάν

Φρούριο το Αιγαίο – Ναυμαχίες κάθε μέρα για να μην περάσουν οι πρόσφυγες που στέλνει ο Ερντογάν

Σκληρές, όσο και συντονισμένες προσπάθειες καταβάλλουν οι άνδρες του Λιμενικού προκειμένου να αποτρέψουν την άφιξη νέων προσφύγων / μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Οι ναυμαχίες με σκάφη που έχουν ως αφετηρία τα παράλια της Τουρκίας είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Η παρουσία δε στην περιοχή –σε μόνιμη βάση το τελευταίο διάστημα– πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού έχει σαν αποτέλεσμα να μηδενισθούν σχεδόν οι προσφυγικές ροές. Η εξέλιξη αυτή διαψεύδει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο όσους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις υποστήριζαν ότι δεν υπήρχε τρόπο να ανακοπεί το προσφυγικό ρεύματα από την Τουρκία.

Στο μεταξύ, απογοήτευση αλλά και έντονη δυσφορία έχει προκαλέσει σε φορείς και κατοίκους των νησιών η αθέτηση, εκ μέρους του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Μηταράκη, της υπόσχεσης για τη μετεγκατάσταση 2.380 προσφύγων σε δομές στην ηπειρωτική χώρα. Τη συγκεκριμένη δέσμευση είχε αναλάβει έναντι του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρη, ενώ το είχε πει και στις δημόσιες δηλώσεις του, κάνοντας λόγο για οργανωμένη προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών.

Από τους 2.380 οι 200 ήταν οι αιτούντες άσυλο μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους. Οι υπόλοιποι ήταν άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους. Είχε δε ανακοινωθεί ότι η μετεγκατάσταση θα ξεκινούσε αμέσως μετά το Πάσχα και θα ολοκληρωνόταν σε διάστημα δύο εβδομάδων. Στην πορεία και χωρίς να εξηγήσει τους λόγους ο κ. Μηταράκης είπε ότι θα μεταφερθούν 400 πρόσφυγες, ενώ η τελευταία θέση του ήταν ότι δεν θα μεταφερθεί κανείς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αλλαγή στάσης έχει να κάνει με τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώνονται στην ηπειρωτική χώρα (Καρπενήσι, Μεσολόγγι κ.λπ.) στο ενδεχόμενο μετεγκατάστασης μεταναστών στις περιοχές τους.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ