Διαβάστε στο «ΠΑΡΟΝ»: Μας φακελώνουν με πρόσχημα τον κορονοϊό – Ποια θα είναι η επόμενη μέρα

Διαβάστε στο «ΠΑΡΟΝ»: Μας φακελώνουν με πρόσχημα τον κορονοϊό – Ποια θα είναι η επόμενη μέρα

Ιδιωτικές εταιρείες θα έχουν στα χέρια τους όλα τα προσωπικά δεδομένα μας

-«Ρουφιάνος» το κινητό: Θα χτυπάει αμέσως αν ο συνομιλητής έχει προσβληθεί από τον ιό του Covid-19

– Υπό σκέψεις τα βραχιολάκια, ειδικές κάμερες, εμφυτεύσιμα μικροτσίπ

Απ’ ό,τι φαίνεται, τα μέτρα για την απαγόρευση εξόδου από τα σπίτια μας και την απαγόρευση των συναθροίσεων σταδιακά θα χαλαρώσουν από τις αρχές Μαΐου αναμένοντας το απόγευμα της Τρίτης και τις σχετικές δηλώσει του πρωθυπουργού. Σταδιακά θα αρχίσουν να χαλαρώνουν και οι περιορισμοί στη λειτουργία των καταστημάτων, όπως ανακοινώθηκε χθές από τον κ. Πέτσας.

Οι ζημίες βέβαια για την οικονομία και τα νοικοκυριά είναι ανυπολόγιστες και θα χρειαστούν πραγματικά θαρραλέα μέτρα για να αρχίσει η ανάκαμψη.

Η επόμενη μέρα θα είναι όμως δύσκολη και όσον αφορά τα δικαιώματά μας, κυρίως την ιδιωτική μας ζωή και τα προσωπικά δεδομένα.

Όπως έγραφε και την προηγούμενη βδομάδα στην εφημερίδα μας ο Πέτρος Τσαντίλας, πολύ καλός γνώστης των θεμάτων αυτών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούνται διάφορες εναλλακτικές που θα επιτρέπουν την ηλεκτρονική παρακολούθηση των κρουσμάτων του Covid-19.

Θα είναι το γνωστό σε όλους μας «βραχιολάκι»; Θα είναι κάμερες σε όλους τους δημόσιους χώρους που θα «σκανάρουν» τους ασθενείς; Θα πρόκειται για εμφυτεύσιμα μικροτσίπ στο ανθρώπινο σώμα; Θα είναι συστήματα γεωεντοπισμού μέσω των κινητών τηλεφώνων;

Σύμφωνα μάλιστα με αρκετά δημοσιεύματα, οι μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας επεξεργάζονται ένα ειδικό λογισμικό για τα κινητά μας, το οποίο θα καταγράφει όσους θετικούς στον ιό πλησίασαν σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων. Αν κάποιος βρεθεί θετικός στον κορονοϊό, θα ενημερώνονται μέσω της ειδικής αυτής εφαρμογής όσοι βρέθηκαν κοντά του, σε απόσταση, δηλαδή, μικρότερη των δύο μέτρων. Πολλές από τις εφαρμογές αυτές έχουν εφαρμοστεί σε κάποιες χώρες, όπως η Κίνα, το Ισραήλ και η Νότια Κορέα.

Εδώ προκύπτουν πολλά ερωτήματα: Ιδιωτικές εταιρείες θα κατέχουν τα δεδομένα μας και για πόσο χρόνο; Ποιοι άλλοι θα βλέπουν τα δεδομένα μας; Ποιος και με τι μέσα θα ελέγχει τους κολοσσούς της τεχνολογίας; Πώς θα προστατευόμαστε από λάθη στις εφαρμογές αυτές; Θέλουμε να στιγματίζονται οι συνάνθρωποί μας;


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι κρύβεται πίσω από τον κορονοϊό – Τελειώνει ο κόσμος που ξέραμε


Oι ασφαλιστικές εταιρείες θα ασφαλίζουν ανθρώπους που έχουν ασθενήσει από τον κορονοϊό; Οι εργοδότες θα ζητάνε ιατρικά πιστοποιητικά; Θα μπορούμε να ταξιδεύουμε εκεί που μέχρι σήμερα ταξιδεύαμε ελεύθερα, όπως στη ζώνη Σένγκεν; Θέλουμε μια κοινωνία όπου ο ένας θα υποψιάζεται τον άλλον; Μήπως αυτό που περιγράφεται στο «1984» του Τζορτζ Όργουελ είναι πολύ πιο ήπιο σε σχέση με αυτό που θα βιώσουμε στο κοντινό μέλλον;

Το θέμα δεν είναι καθόλου απλό. Αφορά συνολικά τη λειτουργία της δημοκρατίας και την προστασία των δικαιωμάτων μας. Αν επιτραπεί η ηλεκτρονική μαζική παρακολούθηση, χωρίς τη συναίνεσή μας, αυτό είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει προηγούμενο που θα χρησιμοποιηθεί σε κάθε μεταδοτική ασθένεια και γενικότερα σε κάθε άλλο κίνδυνο που (πραγματικά ή υποθετικά) πλήττει την κοινωνία.

Ενώ πληθαίνουν οι φωνές όσων εκφράζουν αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις που θα έχουν τέτοιου είδους εφαρμογές στην καθημερινότητα και τις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών, όλο και περισσότερες χώρες τις αξιοποιούν με δικαιολογία (πρόσχημα) την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Χώρες όπως το Βέλγιο, η Ισπανία, ενώ η Βουλή έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως στις υπηρεσίες πληροφοριών να συλλέγουν στοιχεία όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Στη Γαλλία ο Πρόεδρος Εμ. Μακρόν ανακοίνωσε ότι στην περίοδο μετά την άρση των μέτρων η κυβέρνηση εκτός από τα τεστ προς τους πολίτες θα θέσει σε λειτουργία τη συγκεκριμένη εφαρμογή, αλλά σε καθαρά εθελοντική βάση και διατηρώντας την ανωνυμία. Στην περίπτωση αυτή ο χρήστης θα ειδοποιείται με μήνυμα ότι ήρθε σε κοντινή επαφή με άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό, χωρίς ωστόσο να του δίνει προσωπικά στοιχεία.

Στην Πολωνία η κυβέρνηση έχει θέσει σε λειτουργία μια νέα εφαρμογή, την οποία ονόμασε Home Quarantine και αφορά πολίτες που επέστρεψαν από το εξωτερικό από τις 15 Μαρτίου και μετά και είχαν τεθεί σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Μαζί με την εγγραφή τους υπήρχαν τα προσωπικά στοιχεία καθενός εξ αυτών καθώς και μία φωτογραφία. Στη συνέχεια έπαιρναν υπενθυμίσεις μέσω γραπτών μηνυμάτων, στις οποίες ήταν υποχρεωμένοι να απαντούν στα επόμενα 20 λεπτά ανεβάζοντας μια selfie, η οποία επιβεβαιώνεται μέσω αναγνώρισης προσώπου και το location stamp της συγκρίνεται με την καταχωρισμένη διεύθυνση.

Η εφαρμογή που έθεσε σε λειτουργία η Πολωνία είναι στα πρότυπα αντίστοιχης πρωτοβουλίας της κυβέρνησης της Ταϊβάν, που έθεσε σε λειτουργία έναν λεγόμενο «ηλεκτρονικό φράχτη» για να διασφαλίσει ότι όσοι είναι σε καραντίνα θα παραμείνουν στα σπίτια τους…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ