Αλλαγή φρουράς στην κυβέρνηση!

Αλλαγή φρουράς στην κυβέρνηση!

-Ποιοι και γιατί φεύγουν στον ανασχηματισμό

Η επιστροφή στην κανονικότητα, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις– ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Αν και από το επιτελείο του πρωθυπουργού τηρείται σιγή ασυρμάτου, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστοχίες (αρρυθμίες) που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα κατέστησαν αναγκαίες έως επιτακτικές τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Οι εξελίξεις σε μια σειρά ζητήματα, μεταξύ αυτών και η πορεία της πανδημίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, θα καθορίσουν τον ακριβή χρόνο που ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις αλλαγές. Ωστόσο, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγο­ντες υπογραμμίζουν ότι το απώτερο χρονικό σημείο είναι το τέλος Ιουνίου.

Το πλήγμα που δέχθηκε η κυβέρνηση λόγω της κακής διαχείρισης της υπόθεσης με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης τοποθετεί τον Γ. Βρούτση στην πρώτη θέση με τους προτεινόμενους προς αποχώρηση υπουργούς.

Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωνε ως την ύστατη ώρα το Μέγαρο Μαξίμου ότι οι αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν αβάσιμες και ότι ο θόρυβος που είχαν δημιουργήσει ήταν εκ του πονηρού. Και ενώ οι αντιδράσεις διογκώνονταν –αντί να αμβλύνονται–, στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη διαπίστωσαν ότι η πατέντα του υπουργείου Εργασίας είχε και κενά και σκοτεινά σημεία.

Η ανάκληση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης ήταν πλέον μονόδρομος. Όπως και η αντικατάσταση του κ. Βρούτση στον ανασχηματισμό.

Ο επόμενος στη λίστα με τους προς αναδόμηση είναι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Μηταράκης. Παρά την έντονη κινητικότητα που έχει αναπτύξει όλο αυτό το διάστημα, τα αποτελέσματα στο μείζον ζήτημα του Μεταναστευτικού δεν έχουν ικανοποιήσει τον πρωθυπουργό. Και αυτό διότι υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι αντί να περιορίζονται τα προβλήματα, διευρύνονται, με συνέπεια το Μεταναστευτικό να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης.

Επιπλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φτάσει μαρτυρίες (καταγγελίες) ως προς τη διαχείριση ορισμένων επιμέρους ζητημάτων εκ μέρους του κ. Μηταράκη.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν πρέπει να στερούνται βάσεως οι φήμες που θέλουν τον πρωθυπουργό να αναζητεί τον αντικαταστάτη του.

Σημαντικά ενισχυμένος όσον αφορά την πανδημία, ως προς το σκέλος της οικονομίας, αναδεικνύεται ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης. Ήταν εκείνος που χειρίσθηκε όλο το πλέγμα των μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, κερδίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Το γεγονός αυτό ωθεί ορισμένους να προεξοφλούν ότι στον ανασχηματισμό ο κ. Σκυλακάκης θα αναβαθμιστεί.

Ερωτηματικό παραμένει ποια θα είναι η τελική απόφαση του κ. Μητσοτάκη για ορισμένους υπουργούς που δεν είναι ψηλά στην αξιολόγηση. Μεταξύ αυτών ο Μ. Βορίδης, οι επιδόσεις του οποίου στο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι κατώτερες του προσδοκώμενου, όπως επίσης και του Γ. Πλακιωτάκη στο Ναυτιλίας.

Σημαντική παράμετρος: Με εξαίρεση τον κ. Πλακιωτάκη, όλοι οι άλλοι (Βρούτσης, Μηταράκης, Βορίδης) είναι φίλα προσκείμενοι στον Αντ. Σαμαρά. Οπότε τυχόν αποπομπή τους από το Υπουργικό Συμβούλιο ίσως προκαλούσε τριβές στις σχέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό.

Η… μπάλα του ανασχηματισμού θα συ­μπαρασύρει μεγάλο αριθμό υφυπουργών, ορισμένοι εκ των οποίων δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του πρωθυπουργού. Την ίδια στιγμή διχασμένες είναι οι πληροφορίες όσον αφορά την τύχη του υφυπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα.

Υπάρχουν γκρίνιες από πολλές πλευρές και για πολλά θέματα, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να τον αντικαταστήσει, δεδομένου ότι είναι στον στενό πυρήνα των συνεργατών του.

Στους αμετακίνητους της κυβέρνησης περιλαμβάνονται ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης, ο οποίος πιστώνεται τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης με το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή.

Επίσης ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, που διαχειρίζεται με ιδιαιτέρως ικανοποιητικό τρόπο την πανδημία, διαψεύδοντας όσους είχαν ζωηρές επιφυλάξεις. Κέρδισε έτσι την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, ενώ πριν από την πανδημία οι πληροφορίες τον ήθελαν να απομακρύνεται από τη θέση του. Διαχρονικά αμετακίνητος ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, καθώς επίσης και οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας, Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης και Περιβάλλοντος – Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ