Παραπάνω από 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να προστεθούν στους φτωχούς στον αραβικό κόσμο…

Παραπάνω από 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να προστεθούν στους φτωχούς στον αραβικό κόσμο…

…εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, όπως αναφέρθηκε την Τετάρτη στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ασία (ESCWA).

«Η επέκταση της φτώχειας ενδέχεται να αυξήσει τον αριθμό των υποσιτιζόμενων ανθρώπων κατά περίπου 2 εκατομμύρια. Βάσει τρεχουσών εκτιμήσεων, συνολικά 101,4 εκατ. άνθρωποι θα κατατάσσονται στην κατηγορία των φτωχών και 52 εκατ. άνθρωποι σε αυτή των υποσιτισμένων», ήταν το συμπέρασμα της ESCWA.

Η Ρόλα Νταστί, εκτελεστική γραμματέας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για τη Δυτική Ασία, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης θα είναι ιδιαίτερα σκληρές για τις πιο ευάλωτες ομάδες, ειδικά τις γυναίκες και τα κορίτσια, υπενθυμίζοντας πως όσοι απασχολούνται στον λεγόμενο ανεπίσημο τομέα, στην παραοικονομία, δεν έχουν πρόσβαση στα συστήματα πρόνοιας, ούτε φυσικά στα ταμεία ανεργίας.

Η έλλειψη δομών κοινωνικής προστασίας και οι αποκλεισμοί από τα συστήματα πρόνοιας στις αραβικές χώρες σημαίνει πως οι πιο ευάλωτες ομάδες δεν θα έχουν καμία βοήθεια για να τα βγάλουν πέρα εν μέσω της πανδημίας, η οποία διαταράσσει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, πλήττοντας τη διατροφική ασφάλεια σε πολλές αραβικές χώρες, λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από τις εισαγωγές, σύμφωνα με την ESCWA.

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για τη Δυτική Ασία πρόσθεσε πως ήδη στην περιοχή καταγράφονταν ζημίες ύψους περίπου 60 δισ. κάθε χρόνο από την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων.

Επισήμανε ότι εάν μειώνονταν η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων κατά 50%, το εισόδημα των νοικοκυριών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 20 δισ. δολάρια και η διαθεσιμότητα τροφής θα βελτιωνόταν στην περιοχή, μειώνοντας τις εισαγωγές τροφίμων, με όφελος τη βελτίωση των εμπορικών ισοζυγίων των χωρών της περιοχής.

Μόνο που τα συμπεράσματα και οι επισημάνσεις μένουν συνήθως στα χαρτιά.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: avgi.gr


Σχολιάστε εδώ