Ραλλία Χρηστίδου: Εν μέσω καραντίνας το νομοσχέδιο για το περιβάλλον. Γιατί άραγε;

Ραλλία Χρηστίδου: Εν μέσω καραντίνας το νομοσχέδιο για το περιβάλλον. Γιατί άραγε;

– «Μήπως επειδή με αυτό ανoίγει ο δρόμος για λατομεία, ξενοδοχεία και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιοχές Natura 2000;»

Το παραπάνω καταγγέλνει η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλίας Χρηστίδου για το νέο νομοσχέδιο που αφορά το περοβάλλον του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε το Σάββατο πρός ψήφιση.

Συγκεκριμένα η Βουλευτής αναφέρει στη δηλωσή της: «Εν μέσω καραντίνας, το πυκνότατο νομοσχέδιο για το περιβάλλον κατατέθηκε εχθές προς ψήφιση, σε ένα κοινοβούλιο που υπολειτουργεί εξαιτίας των περιορισμών της συμμετοχής των βουλευτών στη διαδικασία συζήτησης. Γιατί άραγε;

Μήπως επειδή με αυτό ανoίγει ο δρόμος για λατομεία, ξενοδοχεία και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιοχές Natura 2000; Επειδή ο τρόπος εποπτείας των προστατευόμενων περιοχών αλλάζει και η αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης καταργείται; Επειδή το νέο σύστημα διοίκησης των περιοχών θα αποδυναμώνει τις διαδικασίες εμπλοκής των τοπικών κοινωνιών στη λήψη διαχειριστικών αποφάσεων; Επειδή επιτρέπει τη μαζική επέκταση των βιομηχανικού μεγέθους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως των αιολικών, η εγκατάσταση των οποίων είναι μια διαφιλονικούμενη πρακτική εδώ και χρόνια; Αλλά δεν είναι μόνον αυτά.

Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων σε καμένες ή εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων να υποβάλουν δηλώσεις νομιμοποίησης υπό προϋποθέσεις. Επιπλέον οι διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων «απλοποιούνται», υπό την έννοια ότι σχεδόν εκμηδενίζονται οι περιορισμοί και τα μέτρα ελέγχου για τη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων στα ρέματα.

Πρόκειται με λίγα λόγια, για ένα μεγάλο σε όγκο και σημασία νομοσχέδιο, που πάει πίσω την περιβαλλοντική προστασία στη χώρας μας αντί να την προάγει, που έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση 100 περιβαλλοντικών κινημάτων και συλλογικοτήτων στη χώρα, ενώ στα κανάλια και στην ενημέρωση γενικότερα περί άλλων τυρβάζουν. Είναι ανάγκη άμεση ο κόσμος να αφυπνιστεί και να δει ότι, όσο αυτός μένει σπίτι, η κυβέρνηση κάνει την κρίση «ευκαιρία», με την πολύ κακή έννοια του όρου…» καταλήγει η κ. Χρηστίδου


Σχολιάστε εδώ