B.Σόϊμπλε: Δεν υποχωρούν όλα μπροστά στην προστασία της ζωής – Η SZ επικρίνει τις εκκλήσεις για κρατική ενίσχυση
Τη συζήτηση για τις προτεραιότητες που πρέπει κατ’ αυτόν να τεθούν μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού ανοίγει ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι με απόλυτο τρόπο ορθός ο ισχυρισμός ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ζωής».
Οι δηλώσεις αυτές, του πρώην «τσάρου» της γερμανικής Οικονομίας, γίνονται την ώρα που άλλοι 110 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, με το σύνολο των θανάτων στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει πλέον τους 5.750
«Τα θεμελιώδη δικαιώματα περιορίζονται αμοιβαία. Αν υπάρχει μία απόλυτη αξία στο Σύνταγμά μας, αυτή είναι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Αυτή είναι απαραβίαστη. Αλλά δεν αποκλείει το ότι θα πρέπει (κάποτε) να πεθάνουμε», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, τονίζοντας επίσης πως «το κράτος πρέπει να εγγυηθεί την καλύτερη δυνατή υγειονομική περίθαλψη σε όλους, αλλά οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν εξαιτίας του κορονοϊού».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρεί ακόμη λάθος να πιστεύει κανείς ότι η οικονομική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί «με χρήματα των φορολογουμένων» και κάνει λόγο για την «διαδεδομένη», όπως λέει, άποψη, ότι «μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε πρόβλημα με απεριόριστους κρατικούς πόρους και ότι η οικονομία θα επανεκκινήσει με ένα πρόγραμμα ανάκαμψης».
Όμως το κράτος «δεν μπορεί όμως να αντικαθιστά μονίμως τον τζίρο μας», υπογραμμίζει και προβλέπει ότι η Γερμανία θα βιώσει δομικές αλλαγές σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
«Όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση, τόσο το κράτος θα χάνει την ικανότητά του να χρησιμοποιήσει κλασικά μέσα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της», προειδοποιεί ο κ. Σόιμπλε και συμβουλεύει τους πολιτικούς στην Γερμανία να εκμεταλλευθούν την αναταραχή προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τις αυξανόμενες μισθολογικές ανισότητες και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που συνδέονται με την προστασία του κλίματος. Δεν θεωρεί ότι το ολοένα ευρύτερο χάσμα μεταξύ των υψηλών και των χαμηλών εισοδημάτων ήταν αναπόφευκτο, ενώ τονίζει ότι για να το αντιμετωπίσει κανείς θα πρέπει να αυξηθούν οι τιμές για τους καταναλωτές, «αλλά θα πρέπει αυτό να το δεχτούμε».
«Δεν προτείνω βέβαια να απαλλαγούμε από την αρχή του ανταγωνισμού, αλλά ως τμήμα της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, πρέπει να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ισχυρότερους μηχανισμούς εξισορρόπησης και περιορισμών», προσθέτει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, μαζί με την πανδημία του κορονοϊού.
Οι σχολιαστές μεγάλων γερμανικών εφημερίδων προβληματίζονται και ανησυχούν για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης.
Η Sueddeutsche Zeitung επικρίνει τις εκκλήσεις για κρατική ενίσχυση από επιχειρήσεις και μεγάλους ομίλους που ήκμαζαν μέχρι πρόσφατα και εξακολουθούν να πληρώνουν μερίσματα στους μετόχους τους.
«Αυτή τη φορά θα είναι πολύ πιο δύσκολο από ό, τι μετά την οικονομική κρίση να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας», φοβάται η Handelsblatt.«Τους επόμενους μήνες, θα βιώσουμε μια αύξηση της ανεργίας με όλες τις συνέπειές της, την οποία δεν ζήσαμε εκείνη την εποχή. Επιπλέον, η παγκόσμια οικονομία ήταν το 2009 ζωντανή. Σήμερα δεν είναι. Το προγραμματισμένο γερμανικό πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας θα δώσει βέβαια ώθηση, αλλά αυτό δεν αρκεί για να ξεκινήσει η οικονομία μιας εξαγωγικής χώρας όπως είναι η Γερμανία. Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να επηρεάσουμε καθόλου την οικονομία των ΗΠΑ και της Κίνας, πρέπει να ενισχύσουμε τη ζώνη του ευρώ, τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο», τονίζει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung ανησυχεί για τις τράπεζες «οι οποίες απειλούνται από μια επικίνδυνη καταιγίδα λόγω της αναπόφευκτης ύφεσης.
Πηγή: ΕΡΤ