Ανοίγει η καγκελόπορτα των σχολείων

Ανοίγει η καγκελόπορτα των σχολείων

-Κι αν είμαστε… καλά παιδιά, θα αρθούν τα μέτρα
-Προέχουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής για τις κυρίες
-Άγνωστο πότε θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές Μαρτίου για την ανάσχεση της πανδημίας. Με διάγγελμά του τις επόμενες ώρες ο Κυρ. Μητσοτάκης θα περιγράψει το χρονοδιάγραμμα αλλά και τις διαδικασίες για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Κάτι πάντως που θα γίνει μεθοδικά και σε βάθος διμήνου, ίσως και περισσότερο, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα κάθε φορά των μέτρων. Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο, αν παραστεί ανάγκη, να παγώσει το σχέδιο αποκλιμάκωσης ή ακόμη και να επανέλθει κάποιο από τα αρχικά μέτρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η άρση των μέτρων θα συνοδεύεται με την εφαρμογή νέων μέτρων, ούτως ώστε να αποτραπεί η διασπορά του ιού.

Συγκεκριμένα εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτική η μάσκα για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.λπ.

Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι επιστήμονες, τις εισηγήσεις των οποίων μελετά ήδη ο πρωθυπουργός και βάσει αυτών θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιους παράγοντες, αρχής γενομένης από τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, η κυβέρνηση –ανά 14 ημέρες– θα ανακοινώνει την άρση συγκεκριμένων μέτρων.

Στο μεσοδιάστημα οι επιστήμονες θα αξιολογούν τις επιπτώσεις, ώστε να προβαίνουν στις αναγκαίες αλλαγές ή διορθώσεις.

Η αρχή θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, με τα κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και το λιανεμπόριο, όπου θα ισχύσουν περιορισμοί ανάλογοι με αυτούς που εφαρμόζονται τώρα σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία. Δηλαδή, θα επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός πελατών, ανάλογα με τα τετραγωνικά της επιχείρησης, ενώ οι υπάλληλοι (εργαζόμενοι) θα είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκες.

Σε δεύτερο στάδιο, πιθανότατα μετά τις 20 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα, οι καφετέριες και τα εστιατόρια. Παραλίες και οργανωμένες πλαζ θα ανοίξουν ξανά για τους πολίτες στις αρχές Ιουνίου, υπό συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, για να αποτραπεί ο συνωστισμός και η μετάδοση του ιού.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες τα ανά την επικράτεια ξενοδοχεία θα ανοίξουν σε δύο φάσεις. Πρώτα τα 12μηνης λειτουργίας στα μέσα Ιουνίου και στη συνέχεια τα εποχικά (τουριστικά), που θα επαναλειτουργήσουν, εκτός απροόπτου, την 1η Ιουλίου.

Έντονος ήταν ο προβληματισμός στις τάξεις της κυβέρνησης όσον αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, με τις απόψεις (εισηγήσεις) των επιστημόνων να διίστανται. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αρχή θα γίνει με τη Γ’ Λυκείου, προκειμένου οι μαθητές να μπουν στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις και την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, με πλέον πιθανή ημερομηνία την 18η Μαΐου. Αν τηρηθεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αμέσως μετά σειρά θα πάρουν οι υπόλοιπες τάξεις του λυκείου και γυμνασίου, ενώ η σχολική χρονιά θα παραταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Το ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές είναι κατά πόσο είναι εφικτό αυτό, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις ούτως ώστε να δημιουργούνται τμήματα με μικρό αριθμό μαθητών. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν και πότε ακριβώς θα επιστρέψουν σταδιακά στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές των δημοτικών.

Επιφυλάξεις (αντιρρήσεις) όσον αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, πλην αυτών της Γ’ Λυκείου, εκφράζουν οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, ενώ μερίδα επιστημόνων έχει εισηγηθεί τον τερματισμό της σχολικής χρονιάς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ