«Νικόλαος και Αλεξάνδρα: Γράμματα αγάπης» – Ένα εξαιρετικό ιστορικό ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

«Νικόλαος και Αλεξάνδρα: Γράμματα αγάπης» – Ένα εξαιρετικό ιστορικό ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ  – ΕΡΤ2

«Νικόλαος και Αλεξάνδρα: Γράμματα αγάπης» (Nicholas and Alexandra: The Letters)

Ιστορικό ντοκιμαντέρ δύο επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας 2018.
Τρίτη 28 & Τετάρτη 29 Απριλίου



Από τη στυγερή δολοφονία τους πριν από εκατόν δύο χρόνια, ο κόσμος είναι γοητευμένος από τον τσάρο Νικόλαο Β΄ και τη σύζυγό του, αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα.

Μέσω των ερωτικών επιστολών τους, οι οποίες αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία και τους ενοχοποιούν πολιτικά, αυτό το ντοκιμαντέρ των δύο επεισοδίων που παρουσιάζει η ιστορικός Δρ Σούζαν Λίπσκομπ (Suzannah Lipscomb), εξερευνά την πολύπλοκλη ιστορία αγάπης του Νικόλαου και της Αλεξάνδρας, καθώς και το ρόλο τους πριν από τη Ρωσική Επανάσταση του 1917, η οποία οδήγησε και στην ενδεχομένως άγρια και τραγική εκτέλεσή τους.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 28 Απριλίου 2020, στις 17:00

Επεισόδιο 1ο. Σ’ αυτό το επεισόδιο, ανακαλύπτουμε τα εμπόδια που ο τσάρος Νικόλαος Β΄ και η σύζυγός του, αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα, ξεπέρασαν στο μάλλον ασυνήθιστο ξεκίνημα της σχέσης τους. Όμως, έχοντας επιβιώσει από τις προκλήσεις μίας σχέσης εξ αποστάσεως, αλλά και αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της διαφορετικής θρησκευτικής ανατροφής, η σχέση τους άνθησε, παντρεύτηκαν και ο νεαρός τσάρος ανέλαβε τον έλεγχο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Η γέννηση ενός γιου με εξουθενωτική ασθένεια -την αιμοφιλία- έδωσε τη δυνατότητα σ’ έναν αμφιλεγόμενο «άγιο», γνωστό ως Ρασπούτιν, να διεισδύσει στο στενό περιβάλλον της νεαρής οικογένειας Ρομανόφ. Έτσι, άρχισαν να εμφανίζονται τριγμοί στην αυτοκρατορία. Η πλήρης έλλειψη κατανόησης των αναγκών τού όλο και πιο θυμωμένου ρωσικού λαού, ήταν ολοφάνερη στις χιλιάδες επιστολές που αντάλλαξε το ζευγάρι τα πρώτα χρόνια του γάμου του.

Όταν ο τσάρος Νικόλαος κατευθύνθηκε στο μέτωπο για να ηγηθεί των στρατευμάτων του, εφόσον η χώρα εισήλθε στον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή η έλλειψη επαφής του με τη χώρα έγινε ακόμη μεγαλύτερη. Ο Νικόλαος και η Αλεξάνδρα δεν σταμάτησαν ν’ ανταλλάσσουν ερωτικές επιστολές, όμως η υπομονή του λαού εξαντλήθηκε. Το μέλλον άρχισε να φαντάζει αβέβαιο για τον αυτοκράτορα της Ρωσίας.

   Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 29 Απριλίου 2020, στις 17:00

Επεισόδιο 2ο (τελευταίο). Σ’ αυτό το επεισόδιο, ανακαλύπτουμε πώς η παντελώς εσφαλμένη κρίση και η έλλειψη κατανόησης του τσάρου Νικόλαου Β΄ και της συζύγου του, αυτοκράτειρας Αλεξάνδρας, προκάλεσαν την πτώση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον κόσμο οδηγήθηκε σε οικονομική και στρατιωτική κατάρρευση.

Βλέπουμε πώς οι αποφάσεις τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, οδήγησαν σε εκτεταμένη δημόσια οργή και σε μια επανάσταση που θα έχει ως αποτέλεσμα το τραγικό τέλος της βασιλείας του τσάρου Νικόλαου, καθιστώντας τον τον τελευταίο αυτοκράτορα της Ρωσίας. Όμως, παρ’ όλο που έχασαν τη δημοτικότητά τους και την εξουσία, η αγάπη τους παρέμεινε πιο δυνατή από ποτέ, όπως αποδεικνύουν οι επιστολές που αντάλλαξαν και οι οποίες φιλοξενούνται στα Κρατικά Αρχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αν και η οικογένεια Ρομανόφ δολοφονήθηκε ενδεχομένως άγρια, ενώ λάμβανε χώρα η Επανάσταση, η Ιστορία φέρθηκε καλά στον τσάρο Νικόλαο και στην αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα. Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αγιοποίησε την οικογένεια. Ίσως το ιδανικό τέλος στην ευρέως αναγνωρισμένη ως μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης που εκτυλίχθηκαν γύρω από τη διάλυση μίας μεγάλης υπερδύναμης του κόσμου.

Παρουσίαση: Suzannah Lipscomb.
Συγγραφέας: Lewis Georgeson.
Παραγωγή: UKTV © Back2back Productions, Debbie Rich.

 


Σχολιάστε εδώ