Αποκάλυψη – Μεγάλος φόβος για κατάρρευση των εσόδων στα 10 δισ. από 37 δισ.

Αποκάλυψη – Μεγάλος φόβος για κατάρρευση των εσόδων στα 10 δισ. από 37 δισ.

-Στο τραπέζι το «κούρεμα» των «κόκκινων» δανείων και των οφειλών προς το Δημόσιο

Μεγάλη ανησυχία διακατέχει τον τελευταίο καιρό την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την κατάρρευση των εσόδων. Ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί για φορολογικά έσοδα ύψους 37 δισ. ευρώ το 2020 (οπότε θα θεωρούνταν μια καλή χρονιά) είναι πλέον εκτός πραγματικότητας.

Και ήδη έχει δοθεί εντολή αναπροσαρμογής του στόχου των εσόδων, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι αδύνατον να επιτευχθεί με τις σημερινές δυνατότητες της Αγοράς, και θα πρέπει να τεθεί στην κάθε Εφορία ο στόχος των εσόδων που θα εισπράττει κάθε μήνα.

Να σημειωθεί ότι τα φορολογικά έσοδα μαζί με τα τελωνειακά και του Γενικού Λογιστηρίου έφτασαν πέρυσι στα 52 δισ. ευρώ, σήμερα όμως και αυτό το ποσό απέχει πολύ από τις οικονομικές δυνατότητες της Αγοράς. Γι’ αυτό το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή στις ελεγκτικές υπηρεσίες να μη γίνονται έλεγχοι και να μην κοινοποιούν τα πρόστιμα και τους φόρους που προκύπτουν από τους ελέγχους.

«Κούρεμα» δανείων και οφειλών
Μπροστά σε αυτήν τη δεινή οικονομική πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά, που είναι καταχρεωμένα, στις συσκέψεις που γίνονται στα οικονομικά υπουργεία, με τη συμμετοχή και στελεχών των τραπεζών, μέγα θέμα είναι τα δάνεια, οι φόροι και οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, το συνολικό ύψος των οφειλών στην Εφορία έχει φτάσει στα 105,6 δισ. ευρώ, τα οποία χρωστούν 4.068.907 οφειλέτες (επιχειρήσεις και νοικοκυριά).

Από αυτούς, 1.770.813 αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, τα οποία έχουν ήδη ληφθεί για 1.251.660 οφειλέτες. Στα ασφαλιστικά ταμεία τα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 35 δισ. ευρώ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ