Ξανθός: «Επιστημονική τεκμηρίωση των πολιτικών αποφάσεων για σταδιακή υποχώρηση των περιοριστικών μέτρων»
Στην παρέμβασή του στον REAL FM και στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στην υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, στις τρέχουσες προκλήσεις και στις ανάγκες της επόμενης μέρας, καθώς και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία στο πλαίσιο του «Μένουμε Όρθιοι». Ειδικότερα:
• Η μεγάλη εικόνα στο υγειονομικό σκέλος της κρίσης αποτυπώνει μία ήπια πορεία στην εξέλιξη της πανδημίας της χώρας μας, που μας κάνει αισιόδοξους για το ότι έχουμε αποφύγει μάλλον οριστικά μια υγειονομική τραγωδία στη χώρα.
• Το ΕΣΥ άντεξε επειδή ακριβώς διαχειρίστηκε μειωμένο αριθμό κρουσμάτων που χρειάζονταν νοσηλεία και εντατική φροντίδα, αλλά και επειδή ανεστάλη η τακτική του λειτουργία. Υπήρξε σαφέστατη συμπίεση της τακτικής λειτουργίας του ΕΣΥ, που οδήγησε όμως σε ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες. Αναβλήθηκαν τα τακτικά χειρουργεία, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα απογευματινά ιατρεία, οι εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας και η διαχείριση των χρόνιων ασθενών, προκειμένου να δοθεί χώρος και πόροι για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κοροναϊού. Τώρα χρειάζεται προετοιμασία για σταδιακή «αποσυμπίεση» του ΕΣΥ.
• Πρέπει να πάμε σε μία ελεγχόμενη αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων . Είναι η πιο δύσκολη και ευαίσθητη φάση τώρα που οδηγούμαστε σε σταδιακή χαλάρωση της «καραντίνας» στην οποία μπήκε η οικονομική και κοινωνική ζωή. Και αυτά τα βήματα πρέπει να τα κάνουμε με προσήλωση στην επιστημονική τεκμηρίωση των πολιτικών αποφάσεων, ακούγοντας τη γνώμη των ειδικών και πάντα με πρώτιστο μέλημα τη Δημόσια Υγεία. Σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη της πανδημίας θα κριθεί και από τον τρόπο που θα υποχωρήσει το lock down.
• Απαιτείται συστηματική ενημέρωση του πληθυσμού για το πώς θα συμπεριφερθεί στις νέες συνθήκες. Χρειάζεται μια νέα κουλτούρα ατομικής υγιεινής. Ιδιαίτερα στα νοσοκομεία απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη μέριμνα και έγκαιρη προετοιμασία και προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και του αναγκαίου εξοπλισμού για τις νέες ανάγκες εργαστηριακού ελέγχου του αναμενόμενου νέου επιδημικού κύματος.
• Για τους πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας (πρόσφυγες, Ρομά, γηροκομεία, προνοιακά ιδρύματα, φυλακές κλπ) από την αρχή είχαμε επισημάνει την ανάγκη να δοθεί βάρος στην πρόληψη της εμφάνισης κρουσμάτων και όχι στην εκ των υστέρων παρέμβαση. Η «περίπτωση του Κρανιδίου» αναδεικνύει την ανάγκη σοβαρής βελτίωσης των αντανακλαστικών της κυβέρνησης στη συνολική διαχείριση του προσφυγικού .
• Το μεγάλο κοινωνικό κεκτημένο αυτής της δοκιμασίας είναι η αναγνώριση της αξίας του δημόσιου συστήματος υγείας και γενικότερα η συνειδητοποίησης της σημασίας της Δημόσιας Υγείας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία.
• Για να έχει νόημα αυτή η αναγνώριση χρειάζεται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση μόνιμης, σταθερής και σε βάθος χρόνου ενίσχυσης του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό, με εξοπλισμό, με επιπλέον πόρους , με νέες υπηρεσίες που θα καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες που ανέδειξε η πανδημία.
• Είναι ώρα να ανοίξει σοβαρά η συζήτηση για την αναβάθμιση των αποδοχών των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού στο ΕΣΥ, που θα περιλαμβάνει σταδιακή αποκατάσταση μισθολογικών απωλειών, ειδικό μισθολόγιο και για τους άλλους επαγγελματίες υγείας, ένταξη στα ΒΑΕ. Για να αισθανθούν οι άνθρωποι του ΕΣΥ ότι αναγνωρίζει έμπρακτα η Πολιτεία την προσφορά τους
• Είναι ευκαιρία να επενδύσουμε μακροπρόθεσμα στο ΕΣΥ. Αυτός είναι ο πυρήνας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του «Μένουμε Όρθιοι», που προβλέπει αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης για την υγεία κατά 1 δις € (0,5% του ΑΕΠ) για το 2020. Αυτό θα είναι το 1ο βήμα σύγκλισης με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στις δημόσιες δαπάνες υγείας. Το επόμενο θα είναι η αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, με πρόβλεψη τομεακού επιχειρησιακού προγράμματος για την Υγεία, δίνοντας έμφαση στη Δημόσια Υγεία, στην ΠΦΥ, στην ψυχική υγεία, στις κινητές ομάδες υγείας, στην κατ’ οίκον φροντίδα.