Ώρα να πούμε «Ως Εδώ» στον Ταγίπ Ερντογάν

Ώρα να πούμε «Ως Εδώ» στον Ταγίπ Ερντογάν

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Φινλανδοποίηση επιχειρεί να επιβάλει η Τουρκία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο

-Η Άγκυρα τραβάει το σχοινί με ορδές μεταναστών και με πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά
-Το Αιγαίο πρέπει να γίνει Έβρος

Εκτός ορίων κινείται πλέον η Τουρκία, διαψεύδοντας όσους, εύπιστους, πίστεψαν ότι η κρίση του κορονοϊού, που απειλεί να οδηγήσει την Τουρκία σε βαθιά κρίση και την έχει φέρει στο κατώφλι του ΔΝΤ, θα ακύρωνε τους σχεδιασμούς του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας στο Μεταναστευτικό αλλά και στο Αιγαίο.

Η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει διακόψει τις προκλητικές κινήσεις, αλλά αντιθέτως κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο, καθώς προχωρά για πρώτη φορά σε μεθοδευμένες και συστηματικές πτήσεις πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά, όπως η Λέσβος και η Χίος.

Με υπερπτήσεις που έχουν φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ και ενώ έχουμε διανύσει μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Τουρκία προκαλεί ευθέως την Ελλάδα, η οποία προς το παρόν αποφεύγει να αντιδράσει, φοβούμενη το θερμό επεισόδιο το οποίο επιδιώκει εκβιαστικά ο Ερντογάν.

Διότι είναι προφανές ότι η συνέχιση της ανενόχλητης δραστηριότητας της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και η κατάφωρη παραβίαση όχι πια του FIR Αθηνών, ούτε καν του εναέριου χώρου τον οποίο αμφισβητεί (στην περιοχή από τα 6 ν.μ. έως τα 10 ν.μ.), αλλά η τακτική της πτήσης πάνω από μεγάλα κατοικημένα νησιά, για τα οποία φυσικά δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, οδηγεί την Ελλάδα σε αποδοχή της φινλανδοποίησης που επιχειρεί να επιβάλει η Τουρκία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση –και ορθότατα– δεν επιθυμεί να πέσει στην παγίδα της Τουρκίας και να οδηγηθούμε σε θερμό επεισόδιο, αλλά αυτό επιβάλει στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επεξεργασθεί τακτικές και μέσα αντίδρασης που δεν θα περιορίζονται πλέον στα τυπικά διαβήματα και στις παραστάσεις στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Δυστυχώς και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, επιστρατεύει κάθε φορά την «καραμέλα» της ερμηνείας των τουρκικών προκλήσεων ως κινήσεις για «εσωτερική κατανάλωση» ή ως αντίδραση σε κάποια «επιτυχία» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αλλά ακόμη κι αν συνέβαινε αυτό δεν σημαίνει ότι μειώνεται η σημασία των τουρκικών προκλήσεων και ακυρώνονται τα τετελεσμένα τα οποία επιχειρείται να επιβληθούν.

Δεν θα πρέπει επίσης να μας διαφεύγει το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες επέλεξε να κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του ο εμπνευστής του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης ναύαρχος Τσιχάτ Γιαϊτζί, στο οποίο αναπτύσσει την καινοφανή θεωρία ότι η Ελλάδα μονομερώς το 1936 επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα από τα 3 ν.μ. στα 6 ν.μ. χωρίς να συνεννοηθεί με την Τουρκία και συνεπώς πρέπει τα χωρικά ύδατα της να μειωθούν κατά 3 ν.μ.

Και επίσης αναφέρεται εκτενώς στα νησιά του Αιγαίου που θεωρεί η Άγκυρα όχι απλώς «γκρίζες ζώνες» αλλά τουρκικής κυριαρχίας. Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται εξωπραγματικά, αλλά δυστυχώς ο συγκεκριμένος ναύαρχος επηρεάζει βαθιά το κατεστημένο γύρω από τον Ταγίπ Ερ­ντογάν και εξάλλου το ίδιο παράλογοι ακούγονταν μέχρι πριν από έναν χρόνο οι ισχυρισμοί του ότι η Τουρκία έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη…

Πρέπει η Αθήνα να πει πλέον «Ως εδώ» στον Ερντογάν.

Η κυβέρνηση πέρασε το τεστ στον Έβρο αλλά οι εξετάσεις συνεχίζονται και σε νέα μέτωπα.
Η συγκέντρωση μεταναστών στα τουρκικά παράλια έχει αρχίσει και σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ελληνικό και ξένο Τύπο γίνεται και πάλι υπό την αιγίδα του τουρκικού κράτους. Εξάλλου και την επιχείρηση στον Έβρο τη συντόνισε ο ενισχυμένος, όπως όλα δείχνουν, υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος και πάλι είχε δηλώσει ότι μόλις καταλαγιάσει η κρίση του κορονοϊού οι μετανάστες που αποσύρθηκαν από τον Έβρο θα βρουν ανοικτά τα σύνορα της Τουρκίας για να περάσουν στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες, που δεν διαψεύδονται, αν και επισήμως δεν υιοθετούνται από την Αθήνα, αναφέρουν ότι οι τουρκικές αρχές κάθε άλλο παρά εμποδίζουν ανθρώπους που μπορεί να είναι ευάλωτοι στον κορονοϊό, και μάλιστα αρκετοί εξ αυτών βρέθηκαν σε καραντίνα τις προηγούμενες ημέρες, να καταφθάνουν στα τουρκικά παράλια, περιμένοντας το πέρασμα στα ελληνικά νησιά. Κάτι τέτοιο θα μετέτρεπε σε ακόμη πιο τοξικό το μεταναστευτικό ρεύμα το οποίο η Ελλάδα δυσκολεύεται να ανακόψει στα νησιά.

Διότι πέραν της σοβαρής απειλής για τη διασπορά του κορονοϊού το γεγονός ότι μπορεί φορείς του ιού να ταξιδεύουν σε βάρκες, συνωστισμένοι με δεκάδες άλλους, και να φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα προκαλέσει υγειονομική βόμβα για τα νησιά, στα οποία, σημειωτέον, έχει απαγορευθεί η μετάβαση ακόμη και κατοίκων οι οποίοι απλώς δεν έχουν δηλώσει τα νησιά ως μόνιμο τόπο κατοικίας.

Η έλλειψη νέων υποδομών θα οδηγήσει στη συγκέντρωση νεοαφιχθέντων στα ήδη ασφυκτικά γεμάτα κέντρα φιλοξενίας, προκαλώντας έκρηξη της διασποράς, με κίνδυνο πλέον και για τους κατοίκους των νησιών, πυροδοτώντας αναπόφευκτα ακραίες καταστάσεις.

Η Τουρκία επενδύει και στο γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία ήταν επικριτικές προς την Ελλάδα για τη στάση της στον Έβρο και έτσι οι τούρκοι ιθύνοντες θεωρούν ότι εκ του ασφαλούς μπορούν να εξαναγκάσουν την Ελλάδα να δεχθεί στα νησιά όσους μετανάστες ξεκινήσουν με κρατική τουρκική παρότρυνση από τις τουρκικές ακτές.

Για την Αθήνα είναι μονόδρομος. Το Αιγαίο πρέπει να γίνει Έβρος.

Με πύκνωση και εντατικοποίηση των περιπολιών των σκαφών του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού και με κανόνες εμπλοκής που θα λειτουργούν αποτρεπτικά για κάθε σκάφος που επιχειρεί να περάσει παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, η Αθήνα θα πρέπει να κλείσει από την πρώτη στιγμή κάθε χαραμάδα που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί η Τουρκία μέσω των διακινητών, που με τη συνδρομή συγκεκριμένων ΜΚΟ διευκολύνουν τις μεταναστευτικές ροές να περάσουν στα νησιά.

Συγχρόνως οφείλει και το ΥΠΕΞ, το οποίο δείχνει να είναι εν υπνώσει, να ενημερώσει διεθνείς οργανισμούς και ξένες κυβερνήσεις ότι πλέον ότι η χώρα μας δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά προστατεύει και τους ευρωπαίους πολίτες από μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη διασπορά του κορονοϊού. Την ώρα μάλιστα που αρκετές βορειοευρωπαϊκές και κεντροευρωπαϊκές χώρες προγραμματίζουν την επιστροφή στην κανονικότητα.

Αυτά είναι τα ελάχιστα που οφείλει να πράξει η κυβέρνηση προκειμένου να μη βρεθεί εγκλωβισμένη στις παγίδες που στήνει ο Ερντογάν. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα ελληνοτουρκικά οι υπερπτήσεις και οι μεταναστευτικές ροές είναι μόνο τα προκαταρκτικά, καθώς τα δυσκολότερα ακολουθούν και εκεί δεν θα βοηθήσει ούτε ο στρουθοκαμηλισμός ούτε το σύνδρομο της Στοκχόλμης, το οποίο φαίνεται να διακατέχει μεγάλο μέρος της ελληνικής διπλωματίας και του πολιτικού κόσμου έναντι του «μεγαλείου» του Ταγίπ Ερντογάν…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: telegraph.co.uk


Σχολιάστε εδώ