Ο κορονοϊός δεν είναι εχθρός – Σχεδόν αδύνατο, όμως, να εξαλειφθεί έστω και σταδιακά
– Θα ήταν μια ήττα για Ελλάδα, Γαλλία και Αμερική
Μπερνάρ – Ανρί Λεβί, διάσημος διανοούμενος (από τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή»): «Σίγουρα ο Κορωνοϊός δεν είναι ‘‘βασιλιάς’’. Δεν έχει κάποιου είδους ‘‘θέληση’’. Και γι’ αυτό, παρεμπιπτόντως, δεν αισθάνομαι καθόλου άνετα με τη ρητορική περί ‘‘πολέμου’’.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ιός εξαπλώθηκε είναι η πολιτική, όχι της Αμερικής, αλλά της Κίνας. Είναι η κινεζική κυβέρνηση που είπε ψέματα, που τιμώρησε όσους μίλησαν πρώτοι για τη νέα ασθένεια.
Ο Κορωνοϊός δεν είναι ‘‘εχθρός’’.
Πρώτον: Είναι απλώς ένας ανόητος ιός που, αργά ή γρήγορα, θα εξαλειφθεί από ένα εμβόλιο.
Δεύτερον: Ως απειλή φυσικά δεν μπορεί να συγκριθεί με τη σοβιετική απειλή. Δεν μπορείς να συγκρίνεις έναν ιό με οποιαδήποτε αδίστακτη, ολοκληρωτική ή τρομοκρατική εξουσία. Θα επικρατήσουμε της ασθένειας πολύ πιο εύκολα από ό,τι επικρατήσαμε της Σοβιετικής Ένωσης.
Και τρίτον: η Κίνα θα εξαγάγει σίγουρα συστήματα οξυγόνου και μάσκες. Χωρίς αμφιβολία θα διατυπώσουν επ’ ωφελεία τους έναν λόγο συγκρίσεων του δικού τους επιπέδου με την τραγική κατάσταση των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ την εξαγωγή του συστήματος διακυβέρνησής τους! Για την Ελλάδα (πατρίδα της Δημοκρατίας), για τη Γαλλία (πηγή του Διαφωτισμού), για την Αμερική (που παραμένει ακόμα η μεγαλύτερη φιλελεύθερη κοινωνία στον κόσμο) θα ήταν μια ήττα, μια καταστροφή και μια ντροπή».
Τι μας λέει η διευθύντρια της Κλινικής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge Γκρανιά – Κλώτσα
Ευφροσύνη Γκρανιά – Κλώτσα, διευθύντρια της Κλινικής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge: «Η πλειονότητα των λοιμωξιολόγων θεωρεί ότι πλέον είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθεί ο ιός, έστω και σταδιακά. Ο SARS-CoV-1 εξαλείφθηκε γιατί δεν προκαλούσε υποσυμπτωματικές περιπτώσεις και αντιμετωπίστηκε τάχιστα. Η διασπορά περιορίστηκε μέσα στα νοσοκομεία και αποφύγαμε τότε μία ακόμη πανδημία.
Οι ιοί αυτής της οικογένειας μεταλλάσσονται πιο εύκολα από ιούς άλλων οικογενειών. Μία σειρά μεταλλάξεων μπορεί να τον καταστήσει πιο επικίνδυνο αλλά και πιο ακίνδυνο. Δεν υπάρχει ακόμη καμία ισχυρή ένδειξη ότι η λοιμογόνος ικανότητά του έχει μεταβληθεί από την αρχή της πανδημίας.
Δεν φοράω μάσκα εκτός νοσοκομείου. Οι μάσκες που προστατεύουν επαρκέστερα δεν επαρκούν για τις ανάγκες των συστημάτων υγείας. Η αλόγιστη χρήση τους αποτελεί έμμεσο κοινωνικό έγκλημα, ενώ η λανθασμένη χρήση τους μπορεί επιπλέον να οδηγήσει σε λοίμωξη».