Βουτιά μεγάλη και για τον τουρισμό μας

Βουτιά μεγάλη και για τον τουρισμό μας

Δεν υπάρχει πηγή της ελληνικής οικονομίας που να μην έχει στερέψει. Ο τουρισμός για φέτος έχει κυριολεκτικά βουλιάξει. Το 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 18,179 δισ. ευρώ. Τον Μάρτιο, όμως, σημειώθηκε καθίζηση!

Με δεδομένο το ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους τα έσοδα θα είναι μηδενικά, πρέπει να διαγραφεί το 26% των 18,17 δισ. ευρώ, ήτοι 4,7 δισ. ευρώ. Και από τα 13,4 δισ. που απομένουν τα 530 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι εισπράχθηκαν το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Επομένως, σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, από τα 12,9 δισ. ευρώ που απομένουν για το δεύτερο εξάμηνο, αν η δαπάνη μειωθεί κατά 60% στο υπόλοιπο του έτους, στη χώρα μας θα εισρεύσουν φέτος, στο καλό σενάριο, γύρω στα 5,66 δισ. ευρώ έναντι 18,17 δισ. ευρώ πέρυσι.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΝΣΕΤΕ Ηλία Κικίλια, «τη ζοφερή δεκαετία 2010 – 2019 ο τουρισμός, με 260 εκατ. επισκέπτες και 143 δισ. ευρώ από το εξωτερικό, αναδείχθηκε στο σημαντικότερο, ίσως, στήριγμα της οικονομίας μας και της απασχόλησης».

Ποια είναι η διέξοδος, με δεδομένο το ότι όσοι έχουν σχέση με τον τουρισμό εκτιμούν ότι φέτος θα καταγράψει σημαντικές απώλειες, παρά τη δυναμική εκκίνηση στο πρώτο δίμηνο, όπου τα έσοδα ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ περίπου;

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος δήλωσε ότι μόνο για τα πρώτα βήματα επανεκκίνησης ο ελληνικός τουρισμός θα χρειασθεί «τονωτικές ενέσεις» τουλάχιστον 1,8 με 2 δισ. ευρώ. Και κατέληξε τονίζοντας ότι για τους επιχειρηματίες του τουρισμού είναι μονόδρομος η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6%, στο σύνολο της εστίασης στο 13% και στις εγχώριες μεταφορές στο 13%, όπως και η αναστολή του τέλους διαμονής.

Οι απώλειες στον τουρισμό κατά τον ΣΕΒ είναι 10 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019 όπου οι τουριστικές εισπράξεις ήταν 18 δισ. ευρώ και φέτος θα πέσουν στα 8 δισ. ευρώ.

Όλα πάνε μια χαρά… – 4,46 δισ. ευρώ θα χάσουν τα ξενοδοχεία!

Όπου και να κοιτάξεις, μόνο κατάρρευση βλέπεις, με την επόμενη μέρα να είναι πολύ σκοτεινή. Την περασμένη Κυριακή αποκαλύπταμε ότι ο κορονοϊός βούλιαξε τα κρουαζιερόπλοια και τον τουρισμό.

Σειρά έχουν τα ξενοδοχεία. Θύμα και αυτά της πανδημίας. Οι 6 στους 10 ξενοδόχους ζουν υπό την απειλή της χρεοκοπίας. Το 64,9% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας βλέπει πιθανή τη χρεοκοπία, όπως και το 51,8% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας.

Η συνολική απώλεια του τζίρου των ξενοδοχείων υπολογίζεται σε 4,46 δισ. ευρώ και για την επανεκκίνηση του κλάδου θα χρειαστεί χρηματοδότηση 1,79 δισ. ευρώ.

Από πλευράς προσωπικού, οι προβλέψεις είναι για μείωση της απασχόλησης κατά 40%, που σημαίνει απώλεια 45.000 θέσεων εργασίας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ