Γεωργιάδης: Καμία χαλάρωση μέχρι να βρεθεί το φάρμακο και το εμβόλιο (video)
Ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι η πειθαρχεία του κόσμου πρέπει να διατηρηθεί μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. σε συνέντευξή του σήμερα, Τετάρτη 22 Απριλίου, στην εκπομπή «Επικοινωνία» και τη δημοσιογράφο κ. Μάριον Μιχελιδάκη, στην ΕΡΤ1.
Αδημονία για την χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19 επικρατεί στους πολίτες, οι οποίοι περιμένουν το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ανακοίνωση της άρσης τους.
Ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε ότι μπορεί να υπάρξει χαλάρωση, αλλά ορισμένοι κανόνες θα συνεχίσουν να ισχύουν, μέχρι να βρεθεί το φάρμακο και το εμβόλιο.
Για την άρση των περιοριστικών μέτρων
«Ο βασικός μας στόχος είναι να κερδίσουμε τον ιό, να κερδίσουμε τη μάχη της ζωής. Έχουμε πάει πολύ καλά μέχρι τώρα. Είναι κρίμα στο τέλος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Χρειάζεται λίγη υπομονή ακόμα.
Όταν με το καλό αρχίζουν να αίρονται αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να γυρίσουμε απευθείας στην παλιά μας ζωή. Η ζωή που θυμόμαστε πριν τον κορονοϊό θα κάνει πολύ καιρό να επιστρέψει. Θα χρειαστεί να βρεθεί το εμβόλιο και να προλάβουμε να εμβολιάσουμε την κρίσιμη μάζα του πληθυσμού».
Για τις επιπτώσεις στην οικονομία
«Προφανώς θα έχουμε μία χρονιά ύφεσης. Όχι τόσο γιατί έχουμε ζημία εμείς -που έχουμε-, αλλά γιατί έχουν ταυτόχρονα ζημία και όλοι μας οι πελάτες, τόσο οι πελάτες ως προς τον τουρισμό όσο και οι πελάτες ως προς τις εξαγωγές των αγαθών μας. Άρα, σίγουρα θα είναι μία κακή οικονομική χρονιά.
Τα σενάρια της απόλυτης καταστροφής που διαβάζω δεν τα συμμερίζομαι. Εχθές, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος έκανε μία ανακοίνωση ότι το ευνοϊκό σενάριο είναι μείον 4% και το δυσμενές μείον 8%. Είμαι πιο κοντά σε αυτή την πρόβλεψη και οφείλω να σας πω ότι και η οικονομία τον Απρίλιο, μήνα που θεωρητικά θα μπορούσε κάποιος να πει ότι θα πηγαίναμε στο απόλυτο μηδέν, δεν πηγαίνει στο μηδέν. Όσον αφορά τις πληρωμές στο δημόσιο, συνεχίζονται κανονικά και είμαστε εντός των νέων στόχων. Όσον αφορά τις πληρωμές των επιταγών όλες πληρώθηκαν κανονικά. Όσον αφορά τον τζίρο στο ηλεκτρονικό εμπόριο, έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Άρα, η κατάσταση δεν είναι τόσο μηδέν όσο αρχικά θα μπορούσε να περιμένει κάποιος, βλέποντας μία γενική καραντίνα».
Για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας
«Με καλή θέληση και πίστη -και τη δική μας και της κοινωνίας – οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν και θα βρούμε όλες εκείνες τις λύσεις που θα επιτρέψουν να βολευτούμε όλοι όσο γίνεται καλύτερα σε μία δύσκολη στιγμή. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της οικονομίας και θα λαμβάνουμε κάθε μέτρο που χρειάζεται, σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες, για να διατηρηθούν και οι επιχειρήσεις ζωντανές και οι θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος.
Ενώ στην αρχή, τον Μάρτιο, είχαμε πολλές απολύσεις και η «Εργάνη» έδειχνε μία μεγάλη πτώση, από την ώρα που ξεκινήσαμε να λαμβάνουμε τα μέτρα δεν υπήρξε καμία απόλυση. Και πράγματι τα μέτρα μας απέδωσαν».
Για την εκ περιτροπής εργασία
«Η εκ περιτροπής εργασία δεν είναι για πάντα. Είναι μόνο για την περίοδο που διαρκεί η κρίση. Όταν ο κύριος Κικίλιας ανακοινώσει ότι τα μέτρα της κρίσης έχουν τελειώσει, τελειώνει και η εκ περιτροπής εργασία. Δεν ξέρω γιατί γίνεται τόσο μεγάλο θέμα. Η εκ περιτροπής εργασίας είναι για όσο καιρό κρατάει η καραντίνα. Όταν θα αρθεί η καραντίνα, σταματάει».
Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα voucher κατάρτισης των επιστημόνων
«Γιατί ακριβώς μας κατηγορεί ο κύριος Τσίπρας; Ότι είναι αδιαφανές πράγμα η κατάρτιση στα ΚΕΚ και μπορεί κάποιοι να ευνοούνται; Αυτή είναι η κατηγορία;
Διότι ένα από τα εργαλεία του ΕΣΠΑ, που το ξέρει πάρα πολύ καλά ο κύριος Τσίπρας και οι υπουργοί του, είναι η κατάρτιση και η κατάρτιση γίνεται μέσω των ΚΕΚ».
«Προκάλεσα την κυρία Αχτσιόγλου να βγει να κάνουμε ένα debate για το θέμα αυτό που μας κατηγορεί η «Αυγή» και η «Εφημερίδα των Συντακτών». Αν εμφανιστεί η κυρία Αχτσιόγλου, θα τις δείξω όλες τις αποφάσεις της για τα voucher που πήγαιναν στα ΚΕΚ για την κατάρτιση. Όταν η κυρία Αχτσιόγλου δίνει εκατοντάδες εκατομμύρια στα ΚΕΚ για κατάρτιση είναι καλή, ενώ αν δώσει ο κύριος Βρούτσης τα λεφτά για την κατάρτιση, είναι κακή; Θα ήθελα πάρα πολύ να μου το εξηγήσει αυτό η κυρία Αχτσιόγλου».
«Η «Εφημερίδα των Συντακτών» κάνει το εξής αμίμητο σήμερα. Το θράσος τους δεν έχει όρια. Έχει πρωτοσέλιδο με τα ονοματεπώνυμα αυτών που παίρνουν τα χρήματα. Κύριοι της Εφημερίδας των Συντακτών, είναι τα ίδια ονοματεπώνυμα με αυτά που έπαιρναν λεφτά από την κυρία Αχτσιόγλου. Τότε ήταν καλά αυτά τα ονοματεπώνυμα;».
Για τα σχέδια της Κυβέρνησης για τον τουρισμό
«Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει πλήρες και συνολικό σχέδιο για τον τουρισμό. Η αίσθηση που έχω είναι ότι η αρχική εικόνα μιας τουριστικής χρονιάς που θα είναι μηδέν, δεν θα ανταποκριθεί στην πραγματικότητα. Θα πάμε πολύ καλύτερα απ’ ότι πολλοί νομίζουν. Δεν λέω ότι θα κάνουμε κανένα ρεκόρ. Αλλά με σκληρή δουλειά θα διεκδικήσουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο σε μία μικρότερη αγορά. Αυτό θα το κάνουμε με συγκεκριμένα κυβερνητικά μέτρα στήριξης του τουρισμού. Δεν θέλω τώρα να σας τα ανακοινώνω ένα – ένα, γιατί θα υπάρχει μια βεντάλια, μια συγκεκριμένη πολιτική με αρχή, μέση και τέλος που θα δίνει στον τουριστικό κλάδο ένα ορατό σχέδιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και εργαλεία».
Για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή»
«Η «Αυγή» έχει σήμερα πρωτοσέλιδο το εξής αμίμητο, ότι δήθεν κρύβεται ο Μητσοτάκης από τον Τσίπρα για να μην απαντήσει στην ερώτησή του για την τηλεκατάρτιση. Ούτε ο κύριος Μητσοτάκης κρύβεται, ούτε κανένας από εμάς γιατί ότι κάνουμε, το κάνουμε επ’ ωφελεία του Ελληνικού λαού. Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο, με καθαρό κούτελο, για να κάνουμε καλή τη ζωή των συμπολιτών μας».
«Ξέρετε πόσες φορές κατέθεσα ερώτηση για το ταξίδι τού κυρίου Τσίπρα στο Παρίσι όταν πήγε κρυφά με το αεροπλάνο σε συγκεκριμένη τράπεζα; 113 φορές. Ο τότε αρμόδιος Υπουργός δεν ήρθε ποτέ να μου απαντήσει».
Για την επάρκεια σε μάσκες
«Όταν ξεκίνησε η υγειονομική κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να βάλουμε διατίμηση στα αντισηπτικά. Τελικά εμείς τι κάναμε; Δουλέψαμε εντατικά για να δώσουμε άδεια σε βιομηχανίες να παράξουν περισσότερα αντισηπτικά. Αυξήσαμε την παραγωγή από τα 200.000 τεμάχια σε πάνω από 1 εκατομμύριο. Το ίδιο μοντέλο ακολουθούμε και στις μάσκες. Ήδη βοηθήσαμε και αδειοδοτήσαμε βιομηχανία να φτιάχνει μάσκες στην Ελλάδα. Από τις 25 Απριλίου ξεκινάει η παραγωγή με 9 εκατομμύρια μάσκες το μήνα. Άρα, σε δύο – τρεις εβδομάδες, όπως ακριβώς ομαλοποιήθηκε η αγορά των αντισηπτικών, θα ομαλοποιηθεί και η αγορά των μασκών».
Για δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» σχετικά με την ΕΡΤ και το ΑΠΕ
«Χθες το «Documento» είχε πρωτοσέλιδο ότι «ο Γεωργιάδης πήρε την ΕΡΤ και το ΑΠΕ για να τα ιδιωτικοποιήσει». Ο κύριος Βαξεβάνης είναι «ο Τσάρλι Τσάπλιν της δημοσιογραφίας» και μπορώ να του απαντώ μόνο κωμικά.
Ο κύριος Δραγασάκης ψήφισε έναν νόμο το 2018 με καταληκτική ημερομηνία για το πότε οι ΔΕΚΟ θα περάσουν στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας.
Καταναλωτή και του ΓΕΜΗ, όπως οι υπόλοιπες μικρές, ιδιωτικές επιχειρήσεις. Παρήλθε αυτή η ημερομηνία και μπήκαν οι εταιρίες αυτές στο μητρώο του ΓΕΜΗ. Ούτε πήρα την ΕΡΤ, ούτε θέλω να την ιδιωτικοποιήσω».