ΥΠΕΞ: Η Τουρκία ως κατεξοχήν παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου περιφρονεί την ΕΕ – Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη-Νεοφύτου για την τουρκική προκλητικότητα

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία ως κατεξοχήν παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου περιφρονεί την ΕΕ – Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη-Νεοφύτου για την τουρκική προκλητικότητα

Οι περαιτέρω κινήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα εξετάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού της Κύπρου Αβέρωφ Νεοφύτου.

Συζητήθηκε επίσης η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος της Κύπρου, ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την παροχή εκπαιδευτικού υλικού από το υπουργείο Παιδείας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Παράλληλα, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Νεοφύτου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για την ατζέντα των Συνόδων Κορυφής του ΕΛΚ και της ΕΕ που θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως την προσεχή Πέμπτη. Παρών στη σημερινή τηλεδιάσκεψη από ελληνικής πλευράς ήταν επίσης ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την νέα εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μάλιστα σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί διά μέσου των νομίμων προβλεπόμενων διαδικασιών σε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες» αναφέρει σε ανακοινωση του το ελληνικό Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την εξαγγελία παράνομης γεώτρησης στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία (21.04.2020).

«Πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνει δε, για πολλοστή φορά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι η επανάληψη και η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο, ούτε δημιουργούν τετελεσμένα.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε εκ νέου την Τουρκία να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο και να αποστεί από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κοινή μας γειτονιά» καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ