Νίκησε την αρρώστια της με αγώνα και τη νίκησε ο Covid-19

Νίκησε την αρρώστια της με αγώνα και τη νίκησε ο Covid-19

Η Σάρλοτ Φίτζι, η 13χρονη που έγινε γνωστή κάνοντας χρήση φαρμακευτικής κάνναβης με στόχο τη θεραπεία της επιληψίας, πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο θάνατος έγινε γνωστός από τους γονείς της, οι οποίοι ανέφεραν πως το παιδί τους έχασε τη ζωή του, πιθανότατα εξαιτίας επιπλοκών που σχετίζονται με τον Covid-19.

Να θυμίσουμε ότι το κορίτσι έγινε σύμβολο για όσους αγωνίζονταν για τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης, αφού όταν ήταν πέντε ετών, κάποια συ­μπτώματα της επιληψίας μειώθηκαν αισθητά, όταν της χορηγήθηκε συστατικό του φυτού.

Η Σάρλοτ έπαθε την πρώτη κρίση σε ηλικία μόλις τριών μηνών. Λίγο αργότερα η οικογένειά της ενημερώθηκε πως το παιδί έπασχε από το σύνδρομο Dravet, μια σπάνια μορφή επιληψίας που ξεκινά από την παιδική ηλικία.

Μέχρι τα πέντε της χρόνια είχε πάνω από 300 επιληπτικές κρίσεις την εβδομάδα, περίπου μία ανά 30 λεπτά.
Η Σάρλοτ ήταν σε αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ για την τροφή της χρησιμοποιούνταν ένας σωλήνας τροφοδοσίας, επειδή δεν μπορούσε να καταπιεί.

Οι γονείς της είχαν κάνει πολλές προσπάθειες, χρησιμοποιώντας πολλά φάρμακα για να επανέλθει το παιδί, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

Η κ. Φίτζι άρχισε να μελετά το ενδεχόμενο χορήγησης ελαίου CBD, ενός συστατικού της κάνναβης που διαφέρει από τα υπόλοιπα, διότι δεν έχει την ψυχοενεργή δράση και έτσι δεν προκαλεί το αίσθημα ευεξίας που σχετίζεται με τη χρήση άλλων ουσιών.

Επιπλέον, είναι το συστατικό αυτό που σε προηγούμενες μελέτες έχει σχετισθεί με συρρίκνωση καρκινικών όγκων, καταπράυνση του χρόνιου πόνου και καταπολέμηση ψυχιατρικών διαταραχών.

«Στην αρχή δεν πίστευα σε καμία περίπτωση ότι θα λειτουργήσει. Αλλά το δοκιμάσαμε. Και η Σάρλοτ δεν είχε καμία επιληπτική κρίση μετά την έναρξη της θεραπείας», είπε η μητέρα της, εξηγώντας πως το παιδί άρχισε να μιλάει, να περπατά, ενώ της αφαίρεσαν και τον σωλήνα για την τροφοδοσία.

Η ιστορία της Σάρλοτ έγινε πρωτοσέλιδο στα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ και άλλοι ασθενείς με παρόμοιες κρίσεις ακολούθησαν το παράδειγμά της. Πολλοί είχαν τα ίδια αποτελέσματα και ένιωσαν ανακούφιση.

Νίκησε την αρρώστια της με αγώνα και τη νίκησε ο Covid-19.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: ASSOCIATED PRESS


Σχολιάστε εδώ