Ημέρα της Γης: Η άγρια ζωή στον πλανήτη και ειδικά στο θαλάσσιο περιβάλλον φαίνεται ότι παίρνει μια βαθιά ανάσα ζωής

Ημέρα της Γης: Η άγρια ζωή στον πλανήτη και ειδικά στο θαλάσσιο περιβάλλον φαίνεται ότι παίρνει μια βαθιά ανάσα ζωής

– Το μήνυμα και οι δράσεις του ΟΗΕ για την σημερινή Ημέρα της Γης

Την ώρα που η ανθρωπότητα προσπαθεί να επιζήσει από την πανδημία του Covid-19, με χιλιάδες θύματα και τον παγκόσμιο πληθυσμό να ζει τη φρίκη, η άγρια ζωή στον πλανήτη και ειδικά στο θαλάσσιο περιβάλλον φαίνεται ότι παίρνει μια βαθιά ανάσα ζωής.

Με μειωμένα κατά πολύ τα επίπεδα της ρύπανσης και την ανθρωπογενή δραστηριότητα σε όλο τον πλανήτη, «η φύση έχει κάπως ησυχάσει», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη προγράμματος της MEDASSET Ελεάνα Τουλουπάκη.

«Άγρια ζώα επιστρέφουν σε χώρους που μέχρι πρότινος δεν ήταν διαθέσιμοι για αυτά, λόγω της ανθρώπινης παρουσίας. Είδαμε πρόσφατα στην Ελλάδα τα δελφίνια στον Θερμαϊκό, τα νερά στα κανάλια της Βενετίας να καθαρίζουν και να επιστρέφουν ακόμα και ψάρια, στις ΗΠΑ άγρια ζώα να βγαίνουν από τα δάση και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους ακόμα και στον αστικό ιστό», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ «στην Ινδία πλήθος ατόμων από απειλούμενα είδη θαλάσσιων χελωνών ωοτοκούν επί ώρες ακόμα και την ημέρα».

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τουλουπάκη, εξαιτίας της μείωσης των κινδύνων από την ανθρωπογενή δραστηριότητα, «για ορισμένα είδη χελωνών που βρίσκονται υπό εξαφάνιση, όπως η πράσινη χελώνα ή η χελώνα Hawksbill, στη Βραζιλία, παρατηρήθηκε ήδη σημαντική αύξηση της φωλεοποίησης και της εκκόλαψης», γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες διάσωσης του είδους.

Στην Ελλάδα η περίοδος ωοτοκίας ξεκινάει τον Μάιο και ολοκληρώνεται τον Αύγουστο και, όπως είπε η εκπρόσωπος του MEDASSET, «σε αυτή τη φάση οι χελώνες βρίσκονται σε περίοδο ζευγαρώματος και σίγουρα η μείωση της όχλησης και των κινδύνων από την ανθρώπινη παρουσία ευνοεί το είδος, όπως και κάθε άγριο είδος».

«Η μείωση της ρύπανσης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εντυπωσιακή. Στην Ελλάδα έχουμε μια σημαντική βελτίωση, γεγονός που παρατηρείται σε όλα τα οικοσυστήματα», αναφέρει από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Τσίκληρας, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ.

Όπως επισημαίνει, «οι μετρήσεις ρύπανσης που έχουν γίνει σε πραγματικό χρόνο δείχνουν ότι μέσα σε έναν μήνα μειώθηκαν σημαντικά τόσο οι χημικοί ρύποι όσο και τα σκουπίδια» και προσθέτει ότι «η χώρα μας αναμένεται να επωφεληθεί πολλαπλά».

Όπως εξηγεί ο κ. Τσίκληρας, «λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη των συνεπειών του κορονοϊού, βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη μείωση της αλιευτικής πίεσης στα αποθέματα, σε όλες τις κατηγορίες των ψαράδων, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο».

Όπως εκτιμά ο καθηγητής, «στα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα παρατηρηθεί πολύ σημαντική αύξηση της βιομάζας των ψαριών στις θάλασσες αλλά και στα μεγέθη και αυτό θα οφείλεται σε αυτή την απαγόρευση της αλιευτικής πίεσης», και εξηγεί ότι «τα ψάρια που θα γεννηθούν σήμερα, με εξαίρεση αλιεύματα όπως ο γαύρος και η σαρδέλα, που ψαρεύονται στον πρώτο χρόνο της ζωής τους, θα αλιευτούν σε δύο με τρία χρόνια από τη γέννησή τους».

Αντόνιο Γκουτέρες να διαμορφώσουμε την ανάκαμψη και το μελλοντικό μας έργο

Την ανάγκη να «δράσουμε αποφασιστικά για να προστατέψουμε τον πλανήτη τόσο από τον κορωνοϊό όσο και από την υπαρξιακή απειλή της διατάραξης του κλίματος», αλλά και να «μετατρέψουμε την ανάκαμψη σε πραγματική ευκαιρία για να κάνουμε τα πράγματα σωστά για το μέλλον», υπογραμμίζει σε μήνυμά του για τη σημερινή διεθνή Ημέρα Γης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

ο Αντόνιο Γκουτέρες προτείνει «έξι δράσεις σχετικές με το κλίμα, για να διαμορφώσουμε την ανάκαμψη και το μελλοντικό μας έργο». Αυτές οι έξι αρχές, επισημαίνει, αποτελούν έναν σημαντικό οδηγό για να ανακάμψουμε καλύτεροι μαζί.

Πρώτον, ιεραρχεί πως «καθώς ξοδεύουμε τεράστια χρηματικά ποσά για την ανάκαμψη από τον κορoνοϊό, πρέπει να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις μέσω μιας καθαρής και πράσινης μετάβασης».

Δεύτερον, αναφέρει ότι «όπου τα χρήματα των φορολογούμενων χρησιμοποιούνται για τη διάσωση των επιχειρήσεων, πρέπει να συνδέονται με τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας και βιώσιμης ανάπτυξης».

Τρίτον, τονίζει την ανάγκη η οικονομία να μετατραπεί από γκρίζα σε πράσινη και να κάνει τις κοινωνίες και τους ανθρώπους περισσότερο ανθεκτικούς. Αναδεικνύει ως τέταρτη αρχή ότι «τα δημόσια κεφάλαια πρέπει να χρησιμοποιηθούν για επένδυση στο μέλλον, όχι στο παρελθόν και να διοχετευθούν σε βιώσιμους τομείς και έργα που βοηθούν το περιβάλλον και το κλίμα». Ειδικότερα, σημειώνει ότι οι επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων πρέπει να σταματήσουν και οι ρυπαντές  πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν για τη ρύπανση.

Περαιτέρω τονίζει ότι «οι κλιματικοί κίνδυνοι και ευκαιρίες πρέπει να ενσωματωθούν σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως επίσης και όλες οι πλευρές της χάραξης δημόσιας πολιτικής και υποδομών».

Ως ακροτελεύτια αρχή προτάσσει την ανάγκη «να δουλέψουμε μαζί ως διεθνής κοινότητα».

Καταληκτικά επισημαίνει πως τα αέρια του θερμοκηπίου όπως και οι ιοί, δε σέβονται εθνικά σύνορα και απευθύνει έκκληση «αυτή την Ημέρα Γης, ας απαιτήσουμε μαζί ένα υγιές και ανθεκτικό μέλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη εξίσου».

(Πληρ. από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ