Η 4η Μαΐου το ορόσημο για τη σταδιακή άρση των περιορισμών – Με διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη

Η 4η Μαΐου το ορόσημο για τη σταδιακή άρση των περιορισμών – Με διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη

– Το πρώτο βήμα χαλάρωσης θα έρθει σίγουρα στη Δικαιοσύνη, αφού στις 27 Απριλίου ανοίγουν υποθηκοφυλακεία και ειρηνοδικεία

-Mε την επιφύλαξη, αν χρειαστεί, να επιστρέψουμε στα μέτρα
-Με κριτήρια τη μείωση των θανάτων και των κρουσμάτων και τον φόβο ότι αρχίζει να μην αντέχει ο κόσμος τη «φυλακή»

Σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων –πιθανότατα από τις αρχές Μαΐου– θα προχωρήσει η κυβέρνηση, με γνώμονα την καθοδική πορεία του αριθμού θανάτων και κρουσμάτων αλλά και την εξάντληση των αντοχών της ελληνικής κοινωνίας σε συνθήκες καραντίνας.

Την απόφαση θα ανακοινώσει με διάγγελμά του ο Κυρ. Μητσοτάκης την επόμενη εβδομάδα, τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου, όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σήμερα, Τρίτη, ο κ. Πέτσας επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του «ΠΑΡΟΝ» της Κυριακής του Πάσχα, επιχαίροντας αφενός για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών και αφετέρου υπογραμμίζοντας την ανά­γκη πιστής τήρησης όσων μέτρων προφύλαξης θα συνεχίσουν να ισχύουν.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η απόσυρση των μέτρων θα πρέπει είναι σταδιακή, μακρόσυρτη συγκροτημένη και με προσοχή.  Η αρχή, όπως είπε, θα μπορούσε να γίνει ομάδες του πληθυσμού που έχουν  λιγότερο κίνδυνο και από οικονομικές δραστηριότητες, όπως τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου. Μπορεί να γίνει και στα σχολεία, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή, επιστήμονες –προεξάρχοντος του λοιμωξιολόγου Σωτ. Τσιόδρα– προειδοποιούν για τον κίνδυνο να επιστρέψουν τα αυστηρά μέτρα στην περίπτωση κατά την οποία εκδηλωθεί νέο κύμα της πανδημίας. Θεωρούν μάλιστα εξαιρετικά πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εξ ου και επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή βιασύνη σε ό,τι αφορά την άρση των περιορισμών.

Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι η άποψη της ομάδας των επιστημόνων ήταν ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει νωρίτερα από το τέλος Μαΐου, κάτι που συμμεριζόταν σε μεγάλο βαθμό και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Εξ ου και είχε διαμηνύσει προς όλα τα μέλη της κυβέρνησης να μην αναφέρονται με συγκεκριμένες ημερομηνίες στον τερματισμό της καραντίνας.

Ωστόσο, οι επικοινωνιολόγοι που σε σταθερή βάση συμβουλεύεται ο πρωθυπουργός του έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντάς του ότι οι αντοχές του κόσμου εξα­ντλούνται. «Ο κόσμος μετά από τέσσερις εβδομάδες κλεισμένος στο σπίτι έχει στριμωχτεί πολύ, πρέπει να του δώσουμε ελπίδα και μια προοπτική εξόδου», του εξήγησαν. Και ως φαίνεται τον έπεισαν να επιταχύνει τις διαδικασίες εξόδου από το τούνελ.

Υπό αυτό το πρίσμα, από το πρωθυπουργικό γραφείο έχει ζητηθεί από όλα τα υπουργεία να καταθέσουν προτάσεις ως προς τον τρόπο που πρέπει να γίνει η αποκλιμάκωση των μέτρων ανά τομέα. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εξετασθούν όλες οι παράμετροι και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, να σχεδιασθεί ένας οδικός χάρτης με τις ενδιάμεσες στάσεις προς τον τερματισμό της καραντίνας.

Η αρχή θα γίνει με το άνοιγμα επιχειρήσεων και καταστημάτων, ούτως ώστε να αρχίσει σιγά σιγά να κινείται η αγορά. Κριτήρια η έκταση και ο βαθμός συνωστισμού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα πρώτα που θα ανοίξουν θα είναι κομμωτήρια-κουρεία. Τελευταίοι στη σειρά θα βρεθούν χώροι όπου ο συνωστισμός είναι πολύ μεγάλος, όπως εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, σινεμά κ.ά.

Χωρίς βεβαίως και σ’ αυτές τις περιπτώσεις να πάψουν να ισχύουν τα μέτρα προφύλαξης (μάσκες, γάντια κ.ά.) που ισχύουν και στη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Δευτέρα 4 Μαΐου και η Δευτέρα 11 Μαΐου φιγουράρουν ως πιθανές αφετηρίες της επιστροφής στην κανονικότητα. Κατά κύματα μέσα στον Μάιο θα ανοίξουν λιανικό εμπόριο, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, δικαστήρια, εστίαση, αλλά και οι τάξεις της Γ’ Λυκείου.

Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξουν θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, ενώ θα επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση ανά την επικράτεια. Τότε αναμένεται να αποκατασταθούν και οι αεροπορικές συνδέσεις. Τον Ιούλιο, τέλος, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων.

Ωστόσο, η νέα πραγματικότητα θα συνεχίσει να έχει μέτρα για την αραιή κυκλοφορία πελατών στα καταστήματα, τη χρήση μάσκας και απολυμαντικών.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ