Διαβάστε στο «ΠΑΡΟΝ»: Αποφασίζει και διατάζει ο ΣΕΒ

Διαβάστε στο «ΠΑΡΟΝ»: Αποφασίζει και διατάζει ο ΣΕΒ

Δρομολογείται από τώρα η επόμενη μέρα του κορονοϊού…

-Μια επιχείρηση που υπολειτουργεί θα δανείζει εργαζομένους σε άλλη που έχει έλλειψη προσωπικού…
-Μπαλάκι (πιόνι) θα είναι ο εργαζόμενος! Οι νέοι όροι εργασίας!
-Αγνόησαν τη ΓΣΕΕ, πήραν για συνομιλητή τον ΟΑΕΔ, που βάζει πλάτη

Τα νέα μοντέλα εργασίας έσπευσε να παρουσιάσει ο ΣΕΒ, προφανώς για να μη χάσει την πρωτιά. Προτείνει τρεις μορφές συνεργασίας για τη… διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ επιχειρήσεων που κλείνουν ή μειώνουν την παραγωγή τους.

• Η πρώτη αφορά την κάλυψη των ανα­γκών με τη μεταφορά εργαζομένων μέσω σχημάτων… δανεισμού! Επιχειρήσεις που υπολειτουργούν να… δανείζουν εργαζομένους σε επιχειρήσεις προμηθευτών ή πελατών τους που έχουν ελλείψεις προσωπικού!

• Η δεύτερη αφορά συνεργασίες μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων, με προσωπικό προμηθευτών ή πελατών το οποίο βρέθηκε, λόγω συγκυρίας, εκτός εργασίας. Θα μπορούσε να εξεταστεί, για παράδειγμα, αν μπορεί να γίνει η διανομή προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ ή τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικών ειδών στα σπίτια των καταναλωτών.

• Και η τρίτη πρόταση συνεργασίας αφορά την επέκταση υφιστάμενων επιχειρηματικών συνεργασιών σε τμήματα της παραγωγής και της διανομής προϊόντων για λογαριασμό τρίτων.

Κάθε άλλο παρά αθώο είναι το νέο καθεστώς εργασίας που ρίχνουν στο… ρινγκ οι βιομήχανοι. Βάζει τα θεμέλια για την εκ βάθρων ανατροπή των όρων εργασίας που η εργατική τάξη κατάφερε να κατακτήσει με αγώνες, ιδρώτα, ακόμη και… αίμα. Με τις τρεις… αθώες προτάσεις του Συνδέσμου των Βιομηχάνων, που έφερε ο… κορονοϊός, ξεκινάει το γκρέμισμα.

Θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι οι προτάσεις του ΣΕΒ προέρχονται από την επιθυμία των βιομηχάνων να προστατεύσουν τους εργαζομένους από τις ανατροπές που προκαλούνται λόγω του κορονοϊού, και όχι μόνο στο γήπεδο της εργασίας. Στόχος τους είναι να έχουν κάπου κάπου δουλειά για κάποιες ώρες οι περισσευούμενοι, οι δανειζόμενοι σε μια επιχείρηση, και μετά στο περίμενε…

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το ότι στις προτάσεις του ΣΕΒ για… δανεικούς εργαζομένους, στις οποίες αναλύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις (σε ποια επιχείρηση ανήκουν οι εργαζόμενοι, ποιος θα τους ασφαλίζει, ποιος θα καταβάλλει την αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης κ.λπ.), δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε συμμετοχή της ΓΣΕΕ στις συζητήσεις που έκαναν οι βιομήχανοι. Δεν ζήτησε καν ο ΣΕΒ την άποψη της ΓΣΕΕ και των άλλων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.

Συνεργός στο… έγκλημα ο ΟΑΕΔ!
Αποδεικνύεται, όμως, ότι η ηγεσία του ΣΕΒ δεν απέκλεισε χωρίς λόγο τη ΓΣΕΕ από το τραπέζι των συζητήσεων για την καθιέρωση του… θεσμού του «δανεικού εργαζομένου». Γνώριζε ότι η ΓΣΕΕ θα τα τίναζε όλα στον αέρα, ότι θα προκαλούσε γενικό ξεσηκωμό των εργαζομένων από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη. Και οι αντιδράσεις δεν θα σταματούσαν. Γι’ αυτό και ο ΣΕΒ… συνεταιρίσθηκε με τον κρατικό ΟΑΕΔ για να βάλει πλάτη.

Στο δελτίο «Οικονομία και Επιχειρήσεις» αναφέρονται τα εξής: Ο ΣΕΒ βλέπει έναν πιο ενεργό ρόλο του ΟΑΕΔ, ο οποίος θα μπορεί ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ σε πραγματικό χρόνο τα κενά στην προσφορά και στη ζήτηση εργασίας και να παρεμβαίνει για την υποστήριξη της παραγωγής βασικών ανα­γκών του κοινωνικού συνόλου από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν.

Τι είδους παρεμβάσεις του ΟΑΕΔ εννοεί ο ΣΕΒ; Για ποιες βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου μιλάει;

Τι παιχνίδια είναι αυτά, κύριοι του ΣΕΒ;

Τους φταίνε ο γερασμένος πληθυσμός και οι αυτοαπασχολούμενοι! – Να τους ρίξουμε στην πυρά…

Έχει, όμως, και ρηξικέλευθες πολιτικές ο ΣΕΒ και δεν τις κρύβει. Στόχος, η επανεκκίνηση της οικονομίας. Την μπλοκάρει, όμως, «μια σειρά από παράγοντες που επιδρούν προς την α­ντίθετη κατεύθυνση».

Συγκεκριμένα: «Ο γερασμένος πληθυσμός, η μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό, το μεγάλο μερίδιο των αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών και το σχετικά μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων αξιολογούνται ως αρνητικοί παράγοντες, που μεγεθύνουν την επίπτωση της κρίσης του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία».

Αν όλος αυτός ο κόσμος ενοχλεί το κλαμπ των βιομηχάνων, υπάρχει λύση, που μπορεί μάλιστα να λειτουργήσει άμεσα: Να τους ρίξουμε στην πυρά…

Έλεος…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ