Αποκλειστικό – Σχεδιασμός με μοχλό τα ομόλογα

Αποκλειστικό – Σχεδιασμός με μοχλό τα ομόλογα

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετρούν συνεχώς τα ποσά, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα, χωρίς να πειραχτεί ο «κουμπαράς» των 32 δισ., μάλλον επαρκούν μέχρι τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για την άντληση κεφαλαίων, μετά το ναυάγιο της πρότασης για την έκδοση ευρωομολόγου στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Μια επιλογή που πάντα υπάρχει είναι να χρησιμοποιηθεί το ποσό των 32 δισ. ευρώ, στο οποίο έχουν κατευθυνθεί και τα χρήματα από τις εκδόσεις χρέους. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει την άδεια των «θεσμών» για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι των διαθεσίμων, τα χρήματα του οποίου μπορούν να κατευθυνθούν μόνο για την εξόφληση του δημόσιου χρέους.

Άλλη επιλογή είναι να αντλήσει βοήθεια έως 4 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), μπαίνοντας όμως σε προληπτική γραμμή στήριξης με ανταλλάγματα.

Τρίτη επιλογή για το οικονομικό επιτελείο, η οποία μάλλον προκρίνεται, είναι να πάρει την απόφαση και να προχωρήσει σε νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές, πιθανότατα με ένα νέο δεκαετές ομόλογο ή με έναν τίτλο μικρότερης διάρκειας, ώστε να μπορέσουν να αντληθούν περί τα 2 – 2,5 δισ. ευρώ.

Οι αποδόσεις στους ελληνικούς τίτλους δεν είναι απαγορευτικές για την υλοποίηση της φετινής δανειακής στρατηγικής του ΟΔΔΗΧ για την άντληση περίπου 8 δισ. από τις αγορές.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ