Στον αέρα τα προσωπικά δεδομένα – Ποιοι και τι μας μαγειρεύουν για την επόμενη μέρα…

Στον αέρα τα προσωπικά δεδομένα – Ποιοι και τι μας μαγειρεύουν για την επόμενη μέρα…

Σε βαθύ… ρήγμα χτύπησε ο καθηγητής του Συ­νταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ Σπύρος Βλαχόπουλος με το άρθρο του «Όχι στον συνταγματικό μιθριδατισμό», στο οποίο επισήμαινε τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν προσωρινά για την αντιμετώπιση μιας φονικής καταιγίδας, εν προκειμένω του κορονοϊού. Και στο σημείο αυτό υπογράμμιζε «τον μεγάλο κίνδυνο μιας σταδιακής εμπέδωσης ενός “συνταγματικού μιθριδατισμού”, ο οποίος θα μας εθίσει στην ιδέα της απώλειας θεμελιωδών δικαιωμάτων μας για λόγους προστασίας υπέρτερων αγαθών».

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι και προαναγγέλθηκαν και νέοι περιορισμοί.

Ο CEO της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ» Γιάννης Παράσχης στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της προηγούμενης Κυριακής έθιξε το θέμα των επιπτώσεων μιας υγειονομικής κρίσης και μετά την αντιμετώπιση της κορύφωσης της πανδημίας, χαρακτηρίζοντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο αεροπορικό ταξίδι «ένα υπαρξιακό και σύνθετο πρόβλημα για τον κλάδο των αερομεταφορών».

Αναφερόμενος ο κ. Γ. Παράσχης στην 11η Σεπτεμβρίου, επισήμανε ότι ήρθησαν πολλοί περιορισμοί που αφορούσαν αποθήκευση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του επιβάτη, προσθέτοντας πως «είναι σίγουρο ότι στο άμεσο μέλλον θα προκύψουν και τέτοια ζητήματα σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα υγειονομικού χαρακτήρα». Και προανήγγειλε ότι «η έννοια του υγειονομικά “ασφαλούς” προορισμού, όπως συμβαίνει σήμερα με την αξιολόγηση ασφαλείας των προορισμών σε σχέση με τρομοκρατικούς και άλλους κινδύνους, θα καθιερωθεί σύ­ντομα».

Η ανησυχία έχει χτυπήσει κόκκινο. Και ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας Γ. Κυριόπουλος σε άρθρο του στα «Νέα» επισήμανε: «Στις νέες συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας και μείωσης του αισθήματος ασφαλείας με λιγότερη ευημερία και ακόμη λιγότερη ελευθερία απειλείται ο “δυτικός τρόπος ζωής” από μια αναγκαστική, έστω και περιστασιακή, ‘‘στρατοπεδική οργάνωση’’ του κοινωνικού και οικονομικού βίου».

Κατά σύμπτωση, τις ίδιες ανησυχίες έχει και ο έμπειρος καθηγητής Γιάννης Πανούσης, ο οποίος σε άρθρο του υπογράμμισε: «Ο νέος – μετά κορωνοϊό – κόσμος θα είναι επικίνδυνος και υπό συνεχή αναδιαπραγμάτευση των αξιών αλλά δεν πρέπει να είναι αυταρχικός».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ