Πτωχεύεις, σου παίρνει η τράπεζα το σπίτι και εσύ μετά το νοικιάζεις, αν έχεις να πληρώσεις

Πτωχεύεις, σου παίρνει η τράπεζα το σπίτι και εσύ μετά το νοικιάζεις, αν έχεις να πληρώσεις

Αυτά μαγειρεύουν με το νέο πτωχευτικό δίκαιο

-Ανάβουν νέες φωτιές – Πάμε σε τραγωδίες
-Λόγω κορονοϊού, παγώνουν οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία

Βρήκαν τη λύση οι τράπεζες για να ξεφύγουν από τη μέγκενη της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που χάρη στον «νόμο Κατσέλη» δεν μπορεί να κατασχεθεί και να πεταχτεί στον δρόμο η οικογένεια. Στο τέλος Απριλίου, όμως, λήγει η προστασία και η πρώτη κατοικία θα περνάει αυτόματα στην τράπεζα, στο έλεος της οποίας θα είναι πλέον ο ιδιοκτήτης. Οι τράπεζες αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι κοινωνική βόμβα, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί και να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και σε οικογενειακές τραγωδίες.

Βρήκαν, όμως, τη λύση: Με βάση το νέο πτωχευτικό δίκαιο που προωθούν, η πρώτη κατοικία θα περνάει στην τράπεζα, η οποία στη συνέχεια θα μπορεί να τη νοικιάζει στον δανειολήπτη. Η διαδρομή είναι: Πτωχεύει ο δανειολήπτης, του παίρνει το σπίτι η τράπεζα και στη συνέχεια του το νοικιάζει αν έχει να πληρώνει το νοίκι, αλλιώς τον πετάει στον δρόμο.

Στην τηλεδιάσκεψη κυβερνητικών και τραπεζικών στελεχών που έγινε την περασμένη Τετάρτη συζητήθηκε η πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα στον οποίο θα μεταβιβάζονται τα ακίνητα τα οποία αποτελούν πρώτη κατοικία νοικοκυριών που πτωχεύουν. Πρόταση που εξετάζεται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.

Την πρόταση αυτή φαίνεται να τη στηρίζουν και οι τράπεζες, που φοβούνται εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων λόγω της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η σύσταση ενός κρατικού φορέα για την απόκτηση και την επαναμίσθωση ακινήτων. Σε περίπτωση που κάποιος δανειολήπτης πτωχεύσει, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για ευάλωτο οφειλέτη, αφού ρευστοποιηθεί η υπόλοιπη περιουσία του, η πρώτη κατοικία θα μπορεί να μεταβιβαστεί στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.

Στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών θα μπορούν να ενταχθούν όσοι πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
1. Το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως αυτές καθορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ.
2. Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο, μέχρι τα τρία.

Θα μένουν με νοίκι για 12 χρόνια
Η μεταβίβαση της κύριας κατοικίας σε αυτόν τον φορέα θα γίνεται σε τίμημα ίσο με την εμπορική αξία του ακινήτου. Ο οφειλέτης θα μπορεί να διαμένει σε αυτή για 12 χρόνια, καταβάλλοντας ενοίκιο. Εντός τριών ετών από την έναρξη της ενοικίασης, θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη μετατροπή της σύμβασης σε μίσθωση με δικαίωμα επαναγοράς και εικοσαετή διάρκεια.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου, το μίσθωμα θα ορίζεται με βάση απόδοση που αντιστοιχεί προς το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, αναπροσαρμοζόμενο με το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος ανήκει σε ευάλωτη κατηγορία, το νέο πτωχευτικό δίκαιο περιλαμβάνει πρόβλεψη για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος από την πλευρά του κράτους. Εφόσον ο δικαιούχος που έχει χαρακτηριστεί ευάλωτο πρόσωπο καταρτίσει μίσθωση για την πρώτη του κατοικία, το στεγαστικό επίδομα θα καταβάλλεται στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης για τη μερική εξόφληση του μισθώματος.

Παγώνουν οι πλειστηριασμοί
Ανάσες δίνει σε όλους εκείνους που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, το μοναδικό που έχουν, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση εν μέσω κορονοϊού να γίνει οποιοσδήποτε πλειστηριασμός α’ κατοικίας», δήλωσε ο υπουργός και επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει να υπάρξει παράταση έως το τέλος του χρόνου για την πρώτη κατοικία.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ