Κατοχυρώστε τις ρίζες σας στην ελληνική γη

Κατοχυρώστε τις ρίζες σας στην ελληνική γη

Ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ, τοπογράφος Γιάννης Μαχίκας, μιλώντας στο ecopress.gr, του καλού συνάδελφου Αργύρη Δεμερτζή, αναδεικνύει το θέμα των ξεχασμένων αγροτικών περιουσιών και δίνει οδηγίες στους ενδιαφερόμενους για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε, αξιοποιώντας την ευκαιρία της κτηματογράφησης, να κατοχυρώσουν τις ρίζες τους στην ελληνική αγροτική γη, ξεπερνώντας παράλληλα και τα εμπόδια που συχνά παρεμβάλλονται, όπως οι οικονομικές δυσκολίες για την επιτόπου αποτύπωση των γεωτεμαχίων.

Η πρώτη προσπάθεια που έγινε για να γίνει ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο, όπως αναφέρει ο Γιάννης Μαχίκας, ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και αρχές του ’70, που είναι γνωστό ως «Κτηματολόγιο Καλιατάκη» και σήμερα υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Πρόκειται για αποτύπωση πάνω σε μεγεθυμένες αεροφωτογραφίες, που έγινε με επιτόπου υπόδειξη των ορίων από τους ιδιοκτήτες και τους τότε αγροφύλακες και παράλληλα γινόταν και πίνακας φερόμενων ιδιοκτητών των εκτάσεων.

Αυτό ξεκίνησε από την Κρήτη περίπου το 1969 και συνεχίστηκε μέχρι το 1974, όταν έφτασε μέχρι τη Λάρισα και σταμάτησε. Καλύπτει όλη την Κρήτη, την Πελοπόννησο και από την ηπειρωτική Ελλάδα την Αιτωλοακαρνανία, τη Στερεά Ελλάδα και μέχρι τη Λάρισα.

Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο χρησικτησίας, το οποίο έγινε σε ανύποπτο χρόνο στο παρελθόν και σήμερα δεν μπορεί εύκολα να αμφισβητηθεί.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ