Διχασμένη η κυβέρνηση για το άνοιγμα  των σχολείων!

Διχασμένη η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων!

-Οι γονείς διερωτώνται πού θα αφήσουν τα μικρά παιδιά τους

Προβληματισμός και σύγχυση επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης όσον αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, στο πλαίσιο της σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Αντικρουόμενες οι απόψεις υπουργών, τεχνοκρατών κι επιστημόνων. Τα εναλλακτικά σενάρια πολλά και διάφορα, ορισμένα από αυτά σε αποκλίνουσα κατεύθυνση.

Όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η… επιστροφή στα θρανία πρέπει να γίνει αργά και σταθερά, με ορίζοντα το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, ανάλογα πάντα με την πορεία της πανδημίας. Από εκεί και πέρα, οι εκτιμήσεις και οι προτάσεις διαφοροποιούνται σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό.

Ορισμένοι προτείνουν η επιστροφή στην κανονικότητα όσον αφορά την εκπαίδευση να ξεκινήσει από τη Γ’ Λυκείου, οι μαθητές της οποίας αντιμετωπίζουν μια ιδιάζουσα κατάσταση, καθώς έχουν μπροστά τους την πρόκληση των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Εξετάσεις που πρέπει να προγραμματιστούν εντός του Ιουνίου, ούτως ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να προετοιμαστεί ο μηχανισμός αλλά και οι μαθητές.

Παράγοντες πάντως του υπουργείου Παιδείας προκρίνουν ως καταλληλότερη περίοδο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, πριν μπούμε στην καρδιά του καλοκαιριού. Άλλοι πάλι διατυπώνουν την άποψη ότι η αρχή πρέπει να γίνει με τα δημοτικά σχολεία. Με το σκεπτικό ότι αν αρχίσουν να επαναλειτουργούν μικρές επιχειρήσεις, καταστήματα κ.ά., οι γονείς που θα κληθούν να επιστρέψουν στις εργασίες τους θα βρεθούν σε αδιέξοδο, καθώς δεν θα ξέρουν πού να αναθέσουν τη φύλαξη των παιδιών τους.

Ενστάσεις όσον αφορά τα δημοτικά εκφράζονται και από τους επιστήμονες, στη βάση ότι λόγω του μικρού της ηλικίας τους δεν είναι σε θέση να τηρούν πιστά τα μέτρα ασφαλείας για τη μη διασπορά του ιού. Τις ίδιες αμφιβολίες εκφράζουν και για τους μαθητές του γυμνασίου.

Στην κυβέρνηση έχει διατυπωθεί και το πιο ακραίο σενάριο: Να επανέλθουν στις τάξεις μόνο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου για να δώσουν Πανελλαδικές, για όλους τους άλλους να τελειώσει εδώ η σεζόν. Ειδικά δε για τους μαθητές του γυμνασίου να μην υπάρξουν προαγωγικές εξετάσεις και ο βαθμός του απολυτηρίου να υπολογισθεί με βάση τους βαθμούς του τετραμήνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μόνη χώρα που έχει αποφασίσει τον τερματισμό της μαθητικής σεζόν είναι οι ΗΠΑ, αλλά εκεί η πανδημία βρίσκεται στην κορύφωσή της, με χιλιάδες θανάτους και κρούσματα σε καθημερινή βάση.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ