Bruegel: Πώς ο Covid19 βαθαίνει το ρήγμα Βορρά- Νότου – Γερμανία: Ναι στο δόγμα των μηδενικών ελλειμμάτων αλλά ένεση 50% του ΑΕΠ στην οικονομία της

– Δημοσιονομικά μέτρα εκατοντάδων δισ. ευρω για την ανακεφαλαιοποίηση και εξαγορά μετοχικών μεριδίων σε επιχειρήσεις… σχεδιάζει η Γερμανική Ομοσπονδία

 

Μπορεί να δέχεται πυρά για την μακροχρόνια επιμονή στο δόγμα των μηδενικών ελλειμμάτων αλλά και για το σταθερό nein στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων, αλλά η Γερμανία είναι η χώρα η οποία έχει προβεί στην πλέον γενναία «ένεση» για την τόνωση της οικονομίας της που νοσεί και αυτή βαριά από τον νέο κορωνοϊό και το lockdown.

To σχέδιό της είναι κατά πολύ ισχυρότερο από εκείνο των ΗΠΑ, αλλά και των άλλων κρατών- μελών της Ευρωζώνης. Τα υπερχρεωμένα κράτη δεν μπορούν να ακολουθήσουν με τόσο δυναμικά μέτρα στήριξης, με αποτέλεσμα η ψαλίδα ισχυρών και αδύναμων κρίκων να ανοίγει. 

Όπως προκύπτει από μελέτη του ινστιτούτου Bruegel το σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης της Γερμανίας υπερβαίνει το 50% του ΑΕΠ της. Στις ΗΠΑ από την άλλη προσεγγίζει το 15% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα η Γερμανία προωθεί άμεσα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 236 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση και εξαγορά μετοχικών μεριδίων σε επιχειρήσεις, που πλήττονται από την κρίση, όπως και απευθείας εγγυήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ σε μικρότερες επιχειρήσεις. Το Βερολίνο έχει επίσης δεσμεύσει 500 δισ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές και 1,32 τρισ. ευρώ σε άλλά μέτρα ρευστότητας και εγγυήσεις.

Η Ιταλία και η Ισπανία από την άλλη έχουν θέσει σε ισχύ άμεσα μέτρα στήριξης που αντιστοιχούν μόλις στο 0,9% και το 1,1% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα. Εάν προστεθούν τα έμμεσα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας και οι εγγυήσεις (που δεν είναι το ίδιο δραστικά με τα απευθείας) στην Ιταλία η τόνωση φτάνει στο 20% του ΑΕΠ, ενώ στην Ισπανία είναι κάτω από 12% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bruegel τα μέτρα κινούνται πολύ χαμηλότερα.

Η μεγάλη διαφορά στα διαθέσιμα όπλα κατά των οικονομικών επιπτώσεων του νέου κορωνοϊού εγείρει ανησυχίες ότι το ρήγμα Βορρά- Νότου θα ανοίξει και άλλο. Σε μία δραματική προειδοποίηση ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε πως δεν υπάρχει άλλη λύση από την έκδοση κοινών ευρωομολόγων. Σε διαφορετική περίπτωση η Ε.Ε. κινδυνεύει με διάλυση, διεμήνυσε. Ήδη σε χώρες όπως η Ιταλία ο ευρωσκεπτικισμός έχει χτυπήσει κόκκινο. Ακόμη και στους κόλπους των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων υπάρχει πια η αίσθηση πως η κοινότητα έχει εγκαταλείψει στη μοίρα της τη χώρα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι ΗΠΑ διαθέτουν 1,17 τρισ. δολάρια σε απευθείας μέτρα τόνωσης, 561 δισ. δολάρια σε φοροελαφρύνσεις και 877 δισ. δολάρια σε άλλα μέτρα ρευστότητας και εγγυήσεις.

Με πληροφορίες απο το naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ