Τα παγκόσμια μέτρα κατά του κορονοϊού έκαναν τον πλανήτη ένα πολύ πιο ήσυχο μέρος

Τα παγκόσμια μέτρα κατά του κορονοϊού έκαναν τον πλανήτη ένα πολύ πιο ήσυχο μέρος

Τα παγκόσμια μέτρα περιορισμού για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν κάνει τον πλανήτη ένα πολύ πιο ήσυχο μέρος. Και οι επιστήμονες, προφανώς, το βλέπουν αυτό.

Σε όλο τον κόσμο οι σεισμολόγοι παρατηρούν πολύ λιγότερο σεισμικό θόρυβο (δονήσεις που παράγονται από τα αυτοκίνητα, τα τρένα, τα λεωφορεία και τους ανθρώπους που κινούνται στην καθημερινότητά τους). Και με την απουσία αυτού του θορύβου ο ανώτερος φλοιός της Γης κινείται λιγότερο.

Οι Βρυξέλλες έχουν καταγράψει μείωση του σεισμικού θορύβου κατά 30% – 50% από τα μέσα Μαρτίου, όταν άρχισε να εφαρμόζεται το κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων και άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, σύμφωνα με τους γεωλόγους. Αυτό το επίπεδο θορύβου είναι ίσο με αυτό που οι σεισμολόγοι καταγράφουν την Ημέρα των Χριστουγέννων.

Η μείωση του θορύβου είχε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επίδραση στις Βρυξέλλες: Οι επιστήμονες είναι σε θέση να ανιχνεύουν τώρα μικρότερους σεισμούς και άλλα σεισμικά γεγονότα, που κάτω από κανονικές συνθήκες οι σεισμογράφοι δεν μπορούσαν να καταγράψουν.

Οι σεισμολόγοι και σε άλλες πόλεις παρατηρούν παρόμοια αποτελέσματα.

Τα επίπεδα των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν τη χρονιά αυτή να σημειώσουν τη μεγαλύτερη πτώση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεδομένου ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν σταματήσει τουλάχιστον εδώ και έναν μήνα. Αυτή είναι η άποψη των ειδικών, η οποία δημοσιεύθηκε στο πρακτορείο Reuters.

Ο Ρομπ Τζάκσον, επικεφαλής του Global Carbon Project και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος για τη δημοσίευση των εγγράφων με το σχετικό υλικό, ανέφερε ότι η παραγωγή άνθρακα θα μπορούσε να μειωθεί περισσότερο από 5% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου μεγέθους πτώση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

«Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν έβλεπα ένα ποσοστό 5% κάτω για ολόκληρο τον χρόνο, κάτι που έχουμε να δούμε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε μιλώντας στο Reuters. «Αντίστοιχα νούμερα στις θερμοκηπιακές εκπομπές δεν είχαν καταγραφεί ούτε στην πτώση της Σοβιετικής Ένωσης ούτε στις κρίσεις πετρελαίου», συμπλήρωσε.

Στην Κίνα, κατά τη διάρκεια των μέτρων απαγόρευσης, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατέγραψαν πτώση περίπου 25%, ωστόσο μετά τη σταδιακή τους άρση οι τιμές επέστρεψαν στα κανονικά επίπεδα.

Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν πως, χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές, οι μειώσεις των εκπομπών δεν θα γίνονται σε βάθος χρόνου και ως εκ τούτου θα έχουν πολύ μικρή επίδραση στις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα που έχουν μαζευτεί στην ατμόσφαιρα εδώ και δεκαετίες.

Η Κορίν Λε Κερέ, κλινική επιστήμονας στο πανεπιστήμιο East Anglia στη Βρετανία, σημείωσε σχετικά πως μόλις τελειώσει η περιπέτειά μας και γίνει άρση και των τελευταίων απαγορεύσεων τα επίπεδα των εκπομπών θα φτάσουν εκεί που ήταν και πριν από τον κορονοϊό.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: gazzetta.gr


Σχολιάστε εδώ