Η Ελλάδα: Σε βαθιά ύφεση από τις επιπτώσεις στο τουρισμό – Το χέρι στην τσέπη βάζουν ΗΠΑ, ΕΕ και G20
Το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ΗΠΑ, η Ευρωζώνη και η ομάδα των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη G20.
Συνολικά θα διαθέσουν 5 τρισ. δολ. στη μάχη κατά του κορονοϊού, με στόχο να περιορίσουν τις απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος και να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας των χωρών που είναι στο στόχαστρο του ιού.
Το παράδειγμα το έδωσε η Γερμανία
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε κοινοπρακτικό δάνειο ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων αναλογούν στην αναπτυξιακή τράπεζα KfW 2,4 δισεκατομμύρια, όπως ανακοίνωσε η Adidas. Τα υπόλοιπα 600 εκατομμύρια ευρώ μοιράζονται περισσότερες από επτά τράπεζες.
Λόγω του κλεισίματος καταστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πωλήσεις της εξαιρετικά κερδοφόρας εταιρείας έχουν καταρρεύσει. Μόνο στην Κίνα, η Adidas έχει απώλειες έως και ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Σε αντάλλαγμα για το δημόσιο δάνειο, η Adidas πρέπει να διαγράψει το μέρισμα όσο διαρκεί το δάνειο. Θα ανασταλεί επίσης η επαναγορά μετοχών και το Διοικητικό Συμβούλιο θα παραιτηθεί από όλα τα μπόνους για φέτος.
Τουρισμός: Η απειλή απώλειας εκατομμυρίων θέσεων θα κοστίσει τρισεκατομμύρια
Τεράστιο πρόβλημα διαπιστώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC): Απειλούνται άμεσα 75 εκατ. θέσεις εργασίας, με τις οικονομικές απώλειες να υπολογίζονται σε 2,1 τρισ. δολάρια μόνο για φέτος, που είναι το κόστος της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας.
Η Ελλάδα σε βαθιά ύφεση από τις επιπτώσεις στο τουρισμό
Σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου WTTC για το 2020, ο τουριστικός κλάδος ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία μίας στις τέσσερις θέσεις εργασίας παγκοσμίως το 2019 και αναμενόταν να διαδραματίσει μείζονα ρόλο στην παγκόσμια ανάκαμψη. Τώρα, όμως, ΟΛΑ είναι στον αέρα…
Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται και η χώρα μας καθώς από το τομέα του τουρισμού προσέβλεπε στην οικονομική ανάκαμψή της μετά απο μια δεκαετία με “βαριά” μνημόνια…
Δυστυχώς η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας ανέρχεται στο 1/4 του ΑΕΠ με στοιχεία του 2019 και η αδυναμία στο να σχεδιαστεί και δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια ανταγωνιστικός τομέας στην συμβολή αύξησης του ΑΕΠ μπορεί καθορίσει μοιραία το μέλλον της Ελλάδας.