Covid-19: Αύξηση 80% στις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ

Covid-19: Αύξηση 80% στις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ

Αύξηση 80% στις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπορικής ομάδας για την αγορά όπλων.

Οι Αμερικανοί έχουν μια αρκετά περίεργη απάντηση για την καταπολέμηση του κορονοϊού: Έτρεξαν να αγοράσουν όπλα.

Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, ο αριθμός των αγορών όπλων στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατακόρυφα, έπειτα από ελέγχους που έγιναν τον Μάρτιο από τις αρχές.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο έγιναν 3,7 εκατ. έλεγχοι από το FBI, ο μεγαλύτερος αριθμός ελέγχων τα τελευταία 20 χρόνια.

Στην ουσία έλεγχος ιστορικού γίνεται στον καθέναν που πάει να αγοράσει όπλο. Όμως τα στοιχεία δεν ακριβή, γιατί ο κάθε αγοραστής μπορεί με τον ίδιο έλεγχο να αγοράσει παραπάνω όπλα, άρα η αναλογία δεν είναι 1:1.

Από αυτούς τους ελέγχους, οι 2,4 περίπου έγιναν για πωλήσεις όπλων, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στατιστικά στοιχεία από μια κορυφαία εμπορική ομάδα βιομηχανιών πυροβόλων όπλων, και έδειξαν μια αύξηση 80% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Σχεδόν 1,2 εκατομμύρια συνολικά έλεγχοι ιστορικού για την αγορά όπλων έγιναν σε μία μόνο εβδομάδα, αρχίζοντας από τις 16 Μαρτίου, σπάζοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ από το 1998, σύμφωνα με στοιχεία του FBI.

Οι αριθμοί δείχνουν πως η πανδημία προκάλεσε αύξηση της ζήτησης κατοχής όπλων, με ορισμένα καταστήματα πυροβόλων όπλων να πλημμυρίζουν με αγοραστές οι οποίοι βρίσκονταν σε πανικό, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian».

Και έτσι, αφού η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα, η Ένωση για την Οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, η γνωστή NRA, έκανε μήνυση στον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο γιατί έκλεισε τα καταστήματα που πουλούσαν όπλα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, υποστηρίζοντας ότι το κλείσιμο είναι αντισυνταγματικό και αφήνει τους πολίτες ανυπεράσπιστους.

Η εντολή του κυβερνήτη Κουόμο στις 20 Μαρτίου, που αφορούσε τις μη βασικές επιχειρήσεις που πρέπει να κλείσουν, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι έμποροι λιανικής πώλησης πυροβόλων όπλων, θεωρείται από την NRA μια «άσκοπη και αυθαίρετη επίθεση στα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών και κατοίκων της Νέας Υόρκης».

Η NRA είχε υποβάλει μήνυση επίσης και κατά των αρχών της Καλιφόρνια, υποστηρίζοντας ότι «οι εξαιρετικές συνθήκες που δημιουργεί η επιδημία του Covid-19 δεν δικαιολογούν παράνομες κρατικές παραβιάσεις στην ελευθερία».

Παρ’ όλα αυτά, τα περισσότερα όπλα δεν εμπόδισαν την επέλαση του Covid-19, ειδικά στη Νέα Υόρκη, που ζει δραματικές στιγμές και μετράει τους περισσότερους νεκρούς στις ΗΠΑ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ