Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση τεσσάρων λιμανιών

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση τεσσάρων λιμανιών

Εν μέσω κορονοϊού κι ενώ οι πάντες αγωνιούν για την εξέλιξη της πανδημίας, η κυβέρνηση βρήκε την… ευκαιρία και μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση τεσσάρων λιμανιών. Του Ηρακλείου, της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου και της Ηγουμενίτσας.

Στην προκήρυξη που εξέδωσε το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι η πώληση θα αφορά το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών κάθε λιμανιού. Έτσι, μετά τα αεροδρόμια σε ξένα χέρια περνάνε σταδιακά και τα λιμάνια της χώρας.

••• Τα στοιχεία δείχνουν ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι Έλληνες τηρούν τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις. Υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι ορισμένοι –στην Αθήνα τουλάχιστον– έχουν αρχίσει και… ξεθαρρεύουν, πιθανόν λόγω του περιορισμένου αριθμού κρουσμάτων και θανάτων. Ενδεικτικό: Ενώ την πρώτη εβδομάδα που εφαρμόσθηκαν τα μέτρα η κίνηση των οχημάτων στην πρωτεύουσα μειώθηκε κατά 52,8%, τη δεύτερη αυξήθηκε κατά 7,6% και την τρίτη εβδομάδα επιπλέον 10%.

••• Όσοι πιστεύουν ότι όταν αποφασισθεί η άρση των μέτρων όλα θα λειτουργούν κανονικά, όπως και πριν από την επέλαση του κορονοϊού, φοβάμαι ότι θα απογοητευθούν. Μαθαίνω μέσα από την κυβέρνηση ότι, ας πούμε, π.χ., τα καταστήματα δεν θα ανοίξουν όλα αδιακρίτως. Ο σχεδιασμός είναι αυτό να γίνει σταδιακά και με βάση τα τετραγωνικά και τη μαζικότητα. Δηλαδή, πρώτα θα επαναλειτουργήσουν τα μικρά (καφετέριες, εστιατόρια κ.ά.) και στη συνέχεια τα μεγάλα (εμπορικά κέντρα, σινεμά, θέατρα κ.ά.). Όσον αφορά τα σχολεία, η αρχή θα γίνει πιθανότατα με δίωρα ή τρίωρα μαθήματα σε τάξεις με περιορισμένο αριθμό μαθητών.

••• Ούτε την… κυβέρνηση δεν ικανοποίησαν οι αποφάσεις του Eurogroup σε σχέση με τον κορονοϊό. «Η πανδημία μας χτύπησε την πόρτα από τον Ιανουάριο, έχουμε φτάσει Απρίλιο κι ακόμα συζητάμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης. Έκανε δε λόγο για «στενομυαλιά» των χωρών του Βορρά.


Στη μάχη της πανδημίας υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι στην κυβέρνηση. Στους κερδισμένους ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, αν και ο ρόλος του είναι περιορισμένος τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το κύριο βάρος έχει πέσει στις πλάτες του λοιμωξιολόγου Σ. Τσιόδρα, αλλά πρωτίστως του υφυπουργού Ν. Χαρδαλιά. Οι μετοχές του τελευταίου είναι σημαντικά ανεβασμένες και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σημαντική αναβάθμισή του όταν κλείσει ο κύκλος της πανδημίας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ