Στον ΣΥΡΙΖΑ ξορκίζουν τις πρόωρες εκλογές

Στον ΣΥΡΙΖΑ ξορκίζουν τις πρόωρες εκλογές

-Για απίστευτο κυνισμό της κυβέρνησης μιλάει ο Τσίπρας

Στον ΣΥΡΙΖΑ ξορκίζουν το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο καθώς αντιλαμβάνονται ότι πολύ δύσκολα θα αποφύγουν μια νέα ήττα και τη… μονιμοποίηση στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γνωρίζουν επίσης ότι αυτήν τη φορά οι εσωκομματικές αναταράξεις θα είναι πολύ πιο ισχυρές από αυτές που προκλήθηκαν μετά την ήττα στην αναμέτρηση του περασμένου Ιουλίου. Όσο κι αν τα ερείσματα του Αλ. Τσίπρα είναι ισχυρά και ισάξιος εσωκομματικός αντίπαλος δεν φαίνεται στον ορίζοντα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εκτονωθεί η κρίση.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να απαξιώσει πολιτικά το σενάριο των πρόωρων εκλογών εκθέτοντας την κυβέρνηση στα μάτια του ελληνικού λαού, στη βάση ότι ενώ έχει νωπή λαϊκή εντολή βάζει τη χώρα σε εκλογικές περιπέτειες προκειμένου να υλοποιήσει τους πολιτικούς (κομματικούς) σχεδιασμούς της. Αυτό ήταν άλλωστε το συμπύκνωμα όσων είπε ο Αλ. Τσίπρας τόσο κατά την παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη θωράκιση της οικονομίας, όσο και στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του (ΑΝΤ1).

Αφού χαρακτήρισε «απίστευτο κυνισμό» το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας κάποιοι κάνουν δημοσκοπήσεις και σχέδια για εκλογές, τόνισε: «Δεν μπορώ να σκεφτώ σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες ότι το μυαλό των πολιτικών δυνάμεων είναι στην προσμέτρηση πολιτικών ποσοστών, πόσω μάλλον σε πολιτικές εξελίξεις εν μέσω πανδημίας». Έστρεψε δε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυρ. Μητσοτάκη:

«Εάν αυτός είναι ο τρόπος που σκέφτεται ο πρωθυπουργός, να ξέρετε ότι θα υποστεί τεράστια ζημιά, δεν θα του το συγχωρήσει ο λαός. Έχει μια νωπή εντολή, πρέπει να μας πει με ποιο σχέδιο θα βγάλει τη χώρα από την κρίση». Διατύπωσε μάλιστα το κρίσιμο ερώτημα: «Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε με ασφάλεια αν θα γίνουν οι Πανελλαδικές τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και μπορούμε να σχεδιάσουμε αν θα κάνουμε εκλογές τον Σεπτέμβριο;».

Όσα είπε ο κ. Τσίπρας θα αποτελέσουν και το βασικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, με απώτερο σκοπό να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά των πολιτών, ωθώντας τους να αποδοκιμάσουν όχι την πολιτική διαχείριση του κ. Μητσοτάκη αλλά τους τακτικισμούς του.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο πειρασμός των πρόωρων εκλογών είναι μεγάλος για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και δίνουν σημαντικές πιθανότητες στο να υποκύψει τελικά ο κ. Μητσοτάκης. Λόγω της πανδημίας, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποτελούσε το εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση και την ανασύνταξη του κόμματος, αναβλήθηκε. Πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα να προγραμματιστεί και να διεξαχθεί ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, καθώς τον Σεπτέμβριο μπορεί να είναι… πολύ αργά.

Ύβρις και μόνο η συζήτηση για εκλογές, λέει το ΚΙΝΑΛ – Δεν θα αντέξει στον πειρασμό ο Μητσοτάκης

Πολιτικό τυχοδιωκτισμό χαρακτηρίζουν από το Κίνημα Αλλαγής το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, και μάλιστα διπλών, τον προσεχή Σεπτέμβριο. Θεωρούν ότι ακόμη και η συζήτηση συνιστά ύβρη σε βάρος των θεσμών και των δημοκρατικών διαδικασιών, δεδομένου ότι μόλις πριν από δέκα μήνες ο ελληνικός λαός προσήλθε στις κάλπες και έδωσε με την ψήφο του την ετυμηγορία του. Υπό αυτήν την έννοια, αν με οποιοδήποτε επιχείρημα η κυβερνητική πλειοψηφία οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές αυτό θα ισοδυναμεί με ασέβεια και περιφρόνηση του ελληνικού λαού.

Από το Κίνημα Αλλαγής προειδοποιούν για τον κίνδυνο η επιλογή αυτή να προκαλέσει διαλυτικά φαινόμενα στο πολιτικό σκηνικό, λόγω της απλής αναλογικής, και να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες την επαύριον μιας πανδημίας, με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες (απώλειες) σε όλα τα επίπεδα. «Όταν δίνουμε μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές δεν πρέπει να μιλάμε για εκλογές», τόνισε σε μια αποστροφή της η Φ. Γεννηματά, απαξιώνοντας με τον τρόπο αυτό τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. «Υπάρχει κυβέρνηση, δεν έχει κλείσει ούτε χρόνο ακόμα κι έχει την ευθύνη να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα μακριά από την κρίση», πρόσθεσε.

Η εκτίμηση της κ. Γεννηματά είναι ότι αν τα πράγματα με την πανδημία εξελιχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αντέξει, θα υποκύψει στον πειρασμό των πρόωρων εκλογών. Κι αυτό προκειμένου «να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη από τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας πριν εισέλθει στη μάχη για την ανασυγκρότηση της οικονομίας», όπως τόνισε.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εγείρει τις ανησυχίες των κορυφαίων στελεχών για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ο βασικός έχει να κάνει με το ότι η αναμέτρηση θα διεξαχθεί μέσα σε συνθήκες σκληρής πόλωσης και τα δύο μεγάλα κόμματα θα επιχειρήσουν –όχι απαραίτητα με θεμιτούς τρόπους– να αποσπάσουν δυνάμεις από το Κίνημα Αλλαγής.

Στο επιτελείο της κ. Γεννηματά υπάρχει διάχυτη η βεβαιότητα ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει ως «βολικό αντίπαλο» τον κ. Τσίπρα προκειμένου να ενισχύσει τον δικομματισμό σε βάρος των άλλων κομμάτων. Και θεωρούν ότι βασικός στόχος του είναι το Κίνημα Αλλαγής.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ