Πού ποντάρει και τι φοβάται για τις πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης
-Η απλή αναλογική ανοίγει την πόρτα σε νέα κόμματα
Η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, αποδίδει τα σενάρια που ανακυκλώνονται στα Μέσα Ενημέρωσης στις «φοβίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης», αλλά η συζήτηση έχει ανοίξει για τα καλά, ακόμη και στο στενό επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη.
«Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας. Να βγούμε από την κρίση με τις λιγότερες απώλειες», υπογραμμίζει μονότονα ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των αλλεπάλληλων συσκέψεων, αλλά είναι προφανές ότι το μυαλό του βρίσκεται ήδη στην επόμενη ημέρα. Όταν η πανδημία θα έχει υποχωρήσει, τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν μπει σε τροχιά αποκλιμάκωσης και η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί τις… στάχτες που θα αφήσει στο πέρασμά του ο κορονοϊός.
Ο κ. Μητσοτάκης ακούει τις αντικρουόμενες εισηγήσεις των στενών συνεργατών του ως προς τον χρόνο των εκλογών, αλλά –σύμφωνα με τις πληροφορίες– αποφεύγει να αποκαλύψει τις βαθύτερες σκέψεις του. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει έναν ορθολογισμό στον τρόπο που παίρνει τις αποφάσεις του, βάζει ένα πρόγραμμα και το ακολουθεί, δεν του αρέσουν οι αιφνιδιασμοί», σημειώνει στενός συνεργάτης του. «Πλην όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με ειδικές καταστάσεις και ίσως χρειαστεί να αλλάξει τον τρόπο δράσης του», προσθέτει. Ο ίδιος πάντως συνεργάτης χαρακτηρίζει πολύ πρόωρη τη συζήτηση για προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα με ορίζοντα το ερχόμενο φθινόπωρο.
«Οποιοσδήποτε πολιτικός σχεδιασμός αυτήν τη στιγμή μπορεί να αποδειχθεί εκτός τόπου και χρόνου καθώς δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς θα είναι η κατάσταση στη χώρα στις αρχές του φθινοπώρου» επισημαίνει εις εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις πριν από το τέλος Αυγούστου.
Τα συν
«Οι εκλογές, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ωστόσο στα ενδότερα της κυβερνητικής παράταξης αποτιμούν τα συν και τα πλην της πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Η Νέα Δημοκρατία θα προσέλθει στις κάλπες αυτές με ισχυρό αβαντάζ το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία λόγω της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας από πλευράς κυβέρνησης.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει ως κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου το ζήτημα της ανασυγκρότησης της χώρας και το «ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα μεγάλα προβλήματα». Με την προσδοκία να συσπειρώσει πέριξ της Νέας Δημοκρατίας δυνάμεις και τμήματα πολιτών που δίνουν προβάδισμα στο μέλλον της χώρας και όχι στις κομματικές διελκυστίνδες.
Η υψηλή αποδοχή (δημοφιλία) έναντι του αντιπάλου του Αλ. Τσίπρα σε συνδυασμό με το μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ θα του δώσει –εκτός εξαιρετικού απροόπτου– μια ευρεία νίκη. Και ταυτόχρονα θα του εξασφαλίσει μια νέα, καθαρή τετραετία στο τιμόνι της χώρας. Οι προοπτικές για τον κ. Μητσοτάκη είναι ευοίωνες για έναν ακόμη λόγο:
Οι βασικοί πολιτικοί αντίπαλοί του διανύουν μεταβατικό στάδιο, παρουσιάζουν έλλειψη συνοχής και πολιτικού προσανατολισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία ανασύνταξης και ο Αλ. Τσίπρας δυσκολεύεται (αδυνατεί) να επιβάλει τη φιλοσοφία του στο σύνολο του κομματικού μηχανισμού. Παρά τα λεγόμενα από την Κουμουνδούρου, δεν θα είναι έτοιμοι για μια νέα εκλογική αναμέτρηση σε λίγους μήνες από σήμερα. Στο δε Κίνημα Αλλαγής δυσκολεύονται να βρουν πολιτικό βηματισμό, περνώντας μέσα από τις συμπληγάδες Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.
Και τα πλην
Εδώ σταματούν τα συν και ξεκινούν τα πλην για τον κ. Μητσοτάκη όσον αφορά το σενάριο του Σεπτεμβρίου. Μεγάλο αγκάθι το γεγονός ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, που σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα για να εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία πρέπει να προσεγγίσει ποσοστό της τάξης του 50%. Ενδεχόμενο που αυτήν την ώρα φαντάζει απίθανο.
Στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας ο κ. Μητσοτάκης θα έχει δύο επιλογές: Είτε να επιδιώξει συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής είτε να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Ο πρωθυπουργός έχει στο παρελθόν κατ’ επανάληψη τονίσει ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές. Οι πρώτες με απλή αναλογική, οι δεύτερες με τον νέο εκλογικό νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση.
Η επιλογή αυτή –υπό τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω κορονοϊού– έχει έναν σοβαρό κίνδυνο: Να προκαλέσει την οργή του κόσμου. Να περάσει στην αντίληψη των πολιτών ότι βάζει τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια με διπλές εκλογές όχι με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αλλά τις πολιτικές σκοπιμότητες και τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Και αυτή ακριβώς η οργή να… εκτονωθεί στις κάλπες.
Τελευταία ευκαιρία
Υπουργοί και κορυφαία στελέχη της παράταξης που τάσσονται αναφανδόν υπέρ των πρόωρων εκλογών χαρακτηρίζουν «ύψιστη ευκαιρία την προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο». Δεύτερη τέτοια ευκαιρία δεν θα έχει. Και αυτό διότι θεωρούν ότι από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα που θα αφήσει πίσω της η πανδημία. Κλειστές επιχειρήσεις, αυξημένη ανεργία, οικονομική δυσπραγία, ενώ η χώρα θα μπει σε μια μακρά περίοδο ύφεσης, χωρίς να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Θα χρειαστεί να λάβει επώδυνες, μη δημοφιλείς αποφάσεις και αναγκαστικά θα μπει σε μια πορεία φθοράς.
Ταυτόχρονα, αφενός τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο να ανασυνταχθούν και να αποκαταστήσουν την επαφή τους με την κοινωνία και να ενισχύσουν τα ερείσματά τους σ’ αυτήν. Αφετέρου η φθορά της κυβέρνησης και το δέλεαρ της απλής αναλογικής μπορούν να ενεργοποιήσουν αποσχιστικές τάσεις με τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών στις παρυφές της Νέας Δημοκρατίας.
Χαρακτηριστική είναι η προσέγγιση στα πράγματα του συμβούλου Στρατηγικής Επικοινωνίας Γρ. Τσιμογιάννη, ο οποίος σε άρθρο του σε απογευματινή εφημερίδα («Τα Νέα») έγραψε μεταξύ άλλων: «Οι παραδοχές και οι βεβαιότητες των περασμένων μηνών δεν υφίστανται. Ο πρωθυπουργός γνωρίζοντας την πραγματικότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη φαίνεται πως κατανοεί ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα άλλο ριζοσπαστικό σχέδιο αλλαγών στο οικονομικό και κοινωνικό υπόδειγμα για να επιβιώσει. Έχοντας εμπεδώσει αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης για την πολιτική ικανότητα της κυβέρνησής του είναι βέβαιο ότι δεν θα θελήσει να χάσει το πολιτικό του πλεονέκτημα. Κι αυτό μπορεί να γίνει παρουσιάζοντας έγκαιρα, μέσα στο καλοκαίρι, ένα νέο εθνικό σχεδιασμό και να ζητήσει από τους πολίτες την έγκρισή του μέσω εκλογών τον Σεπτέμβριο για να το υλοποιήσει».
«Ειδάλλως», επισημαίνει ο κ. Τσιμογιάννης, «θα αμφισβητείται το σχέδιό του από μιαν αντιπολίτευση που δεν αρθρώνει, επί του παρόντος , εναλλακτικό λόγο, θα φθείρεται από μια δύσκολη καθημερινότητα, θα απειλείται από τις φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσει η απλή αναλογική και κυρίως θα έχει χάσει τη δυναμική και τη δυνατότητα να ανταποκριθεί με τομές στο νέο περιβάλλον. Με βάση την πορεία του κ. Μητσοτάκη, δεν φαίνεται πως θα λειτουργούσε φοβικά».