Μάνος Καρατζογιάννης: Όσο πιο κοντά στον θάνατο είσαι τόσο πιο πολύ θέλεις να απολαύσεις τη ζωή…

Μάνος Καρατζογιάννης: Όσο πιο κοντά στον θάνατο είσαι τόσο πιο πολύ θέλεις να απολαύσεις τη ζωή…

«Πάντα σκεφτόμουν ότι το θέατρο είναι ο δρόμος που θέλω να πάρω αλλά δεν το έλεγα. Δεν τολμούσα. Ήμουν άριστος μαθητής και όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις μια τέτοια απόφαση ενός εφήβου με πατέρα νομικό σοκάρει.

Έντονοι καβγάδες και συγκρούσεις επώδυνες. Σχεδόν πιαστήκαμε στα χέρια. Έφυγα από το σπίτι αποφασισμένος να κάνω αυτό που αγαπούσα. Πολλές φορές σκέφτηκα ότι σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με τον πατέρα μου υπήρχε μια αντίφαση.

Ο πατέρας μου με έμαθε να αγαπάω το θέατρο. Εκείνος με πήγαινε να παρακολουθώ παραστάσεις, να διαβάζω βιβλία. Θυμάμαι ότι με συνόδευε μέχρι το θέατρο, με άφηνε γιατί είχε δουλειά και επέστρεφε να με πάρει. Είχα δει όλους τους μεγάλους ηθοποιούς. Και το βράδυ πριν φύγει περνούσαν όλα αυτά που περάσαμε από το μυαλό μου. Ξύπνησα το πρωί της 1ης Αυγούστου σαν να είχε ξεριζωθεί κάτι από μέσα μου. Ένιωθα σαν να είχα πάθει υπαρξιακό hangover. Δεν μπορούσα να κουνηθώ και λέω στη μητέρα μου, σήμερα θα φύγει ο πατέρας. Έτσι και έγινε.

Μπορώ να πω ότι ο θάνατός του με απελευθέρωσε. Πολύς κόσμος το νιώθει χωρίς να μπορεί να το πει. Σκέφτομαι ότι συμβαίνει διότι οι γονείς με έναν τρόπο όσο ζουν απορροφούν τον φόβο του θανάτου. Τα παιδιά δεν σκέφτονται το τέλος όσο έχουν τη μητέρα και τον πατέρα τους στη ζωή. Όταν όμως φεύγουν, όσο μικρά κι αν είναι τα παιδιά, νιώθουν την ανάσα του θανάτου πιο κοντά τους. Την ίδια στιγμή, όσο πιο κοντά στον θάνατο βρίσκεσαι, τόσο πιο πολύ έχεις την ανάγκη να απολαύσεις τη ζωή».

Υπογραφή: Μάνος Καρατζογιάννης, ηθοποιός και σκηνοθέτης

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ