Δήμος Πειραιά: Ουρά οι αιμοδότες

Δήμος Πειραιά: Ουρά οι αιμοδότες

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Το αρχαίο αυτό ρητό επιβεβαιώθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, αφού ο κόσμος ανταποκρίνεται με συγκινητική προθυμία στην έκκληση των Νοσοκομείων και των διαφόρων φορέων για προσφορά αίματος.

Την περασμένη Τρίτη ο Δήμος Πειραιά διοργάνωσε εθελοντική αιμοδοσία στη Δημοτική Πινακοθήκη, υπό την επίβλεψη του Συντονιστικού Κέντρου Επιτήρησης Μεταγγίσεων του ΕΟΔΥ και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιμοδοτών και της κίνησης «Μαζί Μπορούμε». Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Για πρώτη φορά σημειώθηκε… ουρά σε εθελοντική αιμοδοσία. Απ’ ό,τι μάθαμε, εξάλλου, ανάλογη αιμοδοσία θα διοργανώσει τις επόμενες μέρες και η Διοίκηση του ΣΕΦ. Η ποσότητα αίματος που συγκεντρώθηκε την περασμένη Τρίτη δόθηκε στο Τζάνειο.


Φθηνό θα είναι το αρνί φέτος, μόνο που δεν θα μπορούμε να το… ψήσουμε! Ίσως γι’ αυτό η ζήτηση στην αγορά του Πειραιά είναι εξαιρετικά μειωμένη και οι περισσότεροι παίρνουν κομμάτια για να τα βάλουν στον φούρνο. Ολόκληρα αρνιά που κάποτε έκαναν… παρέλαση στους ώμους των καταναλωτών δεν υπάρχουν φέτος. Στα εγχώρια αρνιά γάλακτος οι τιμές κυμαίνονταν από 5,5 έως 6,70 ευρώ το κιλό και τη Μεγάλη Εβδομάδα θα πέσουν. Αυξημένες ήταν οι τιμές στα χοιρινά, καθώς τα εγχώρια δεν έπεσαν κάτω από 5,70 ευρώ το κιλό, ενώ λίγο πιο αυξημένες από πέρυσι είναι οι τιμές στα κοτόπουλα.


Τονωτικές ενέσεις στους επαγγελματίες του Πειραιά που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού αποφάσισε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. Οι επιχειρήσεις παντός είδους που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους απαλλάσσονται από ανταποδοτικά τέλη για φωτισμό και καθαριότητα για όσο διάστημα θα διαρκέσει η αναστολή των δραστηριοτήτων τους. Επίσης απαλλάσσονται για το ίδιο διάστημα και από τα αναλογούντα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων (δηλαδή για τραπεζοκαθίσματα κ.λπ.). Για τα ακίνητα του Δήμου που έχουν μισθωθεί σε ιδιώτες για εμπορική χρήση το μηνιαίο μίσθωμα θα μειωθεί κατά 40%. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα εισπραχθούν τέλη και από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο παζάρι για όσες Κυριακές δεν θα λειτουργεί. Τέλος, αναστέλλεται από την 1η Μαρτίου και μέχρι τη λήξη της εφαρμογής των μέτρων η καταβολή τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου.


Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, κανένα κρούσμα δεν υπήρξε στις φυλακές Κορυδαλλού. Τα μέτρα που έγκαιρα είχε πάρει η διοίκηση, φαίνεται ότι αποδίδουν. Να θυμίσουμε ότι στον Κορυδαλλό από τον Φεβρουάριο, που άρχισαν να λαμβάνονται μέτρα για τον κορονοϊό, έχει καταργηθεί το επισκεπτήριο, εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες για τους υπαλλήλους που μπαίνουν στη φυλακή για να παραλάβουν βάρδια αλλά και για τους αστυνομικούς που την επιτηρούν, ενώ σε εβδομαδιαία βάση γίνεται σχολαστική απολύμανση όλων των χώρων. Επίσης, στον χώρο των γυναικείων φυλακών δημιουργήθηκε πτέρυγα απομόνωσης, χωρητικότητας 120 ατόμων, που μπορεί να επεκταθεί, αν χρειαστεί, για να φιλοξενήσει 200 άτομα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ