Όρος απαράβατος η οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών

Όρος απαράβατος η οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών

Προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία

O χρόνος περνά και είμαστε προσηλωμένοι στον κορονοϊό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σταματά η ζωή και δεν θα βρούμε μπροστά μας όλες τις εκκρεμότητες που αφήσαμε πίσω μας.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανάψει το πράσινο φως για τις ε­νταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας, παίρνοντας απλώς υποσχέσεις για τα ζητήματα της μειονότητας. Υπήρξε απόλυτη σιωπή για το επίσης εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της Συμφωνίας Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών.

Έστω και την ύστατη ώρα, η Αθήνα πρέπει να θέσει ως όρο για την τυπική έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών τη δέσμευση της Αλβανίας είτε για σεβασμό και αποδοχή της υπάρχουσας Συμφωνίας, έστω με ορισμένες αλλαγές, είτε για άμεση διαπραγμάτευση για νέα συμφωνία.

Να τεθεί, έτσι, ως προϋπόθεση για το άνοιγμα του οποιουδήποτε κεφαλαίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Και αυτό διότι με την Ιταλία και την Αίγυπτο δεν διαθέτουμε μοχλούς πίεσης, με τη Λιβύη οι συνθήκες είναι αρνητικές λόγω και της κατάστασης στη χώρα, ενώ με την Τουρκία είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.

Ωστόσο, με τη μόνη χώρα που απλά και χωρίς προβλήματα θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και διαθέτουμε πλείστους μοχλούς πίεσης μένουμε αδρανείς, παρακολουθώντας τον κ. Ράμα να μας εμπαίζει…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ