Ο κορονοϊός βούλιαξε και τα κρουαζιερόπλοια!

Ο κορονοϊός βούλιαξε και τα κρουαζιερόπλοια!

-5.537.500 ήταν οι τουρίστες που έφεραν πέρυσι στις 3.899 προσεγγίσεις τους στην Ελλάδα!
-Τεράστιες οι απώλειες σε όλο το φάσμα του τουρισμού (ξενοδοχεία, εστιατόρια, πλαζ, εκδρομές κ.λπ.) – Ασταμάτητες οι ακυρώσεις
-Πάνω από 2 δισ. ευρώ θα χρειασθεί ο τουρισμός για να αναστηθεί!

Από κει που ήταν αστείρευτη φλέβα χρυσού για την Ελλάδα ο τουρισμός, από τον οποίο ζούσαν χιλιάδες επαγγέλματα –ξενοδοχεία, εστίαση, μεταφορές, εκδρομές, κέντρα διασκέδασης, όλο το φάσμα της Αγοράς–, ο κορονοϊός έκλεισε τις… βάνες και δυστυχώς χάθηκε ΟΛΗ η χρονιά. Και είναι τέτοια η κατάρρευση, που όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος θα χρειαστούν το λιγότερο 1,8 με 2 δισ. ευρώ για να ξαναπάρει μπρος ο τουρισμός μας όταν μας αποχαιρετίσει ο κορονοϊός…

Μεταξύ των μέτρων που ζητού­νται είναι η μείωση του ΦΠΑ σε διαμονή, εστίαση και μεταφορές και η αναστολή του τέλους διαμονής.

Οι αριθμοί καταγράφουν το μέγεθος της κατάρρευσης: Από 18 δισ. ευρώ που ήταν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2019, τα έσοδα το πρώτο δίμηνο ήταν μόλις 1,7 δισ. ευρώ.

Η χρονιά έχει χαθεί. Οι ακυρώσεις στα κρουαζιερόπλοια ξεπερνούν το 80% και δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος ανάκαμψης.

Όπως μας έλεγαν υψηλόβαθμα στελέχη σημαντικών εταιρειών στον χώρο αυτό, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιβατών είναι συνταξιούχοι, μεγάλης ηλικίας, που έχουν έναν λόγο παραπάνω να φοβούνται να μπουν πλέον σε κρουαζιερόπλοιο λόγω του κορονοϊού, καθώς ο αέρας ανακυκλώνεται μέσα από τα κλιματιστικά στις καμπίνες, στις τραπεζαρίες κ.λπ. και η μετάδοση του ιού με τον αέρα είναι πιο… άνετη.

Συν το ότι λόγω ηλικίας είναι πιο ευάλωτοι. Ακόμη και αν υποτεθεί ότι θα έχει βρεθεί το πολυπόθητο εμβόλιο μέχρι τον Ιούλιο, πολύ δύσκολα θα πάρει μπροστά η χρυσοφόρα κρουαζιέρα. Αλλά, εδώ που τα λέμε, ας βρεθεί το «πολυβόλο» κι ας χαθεί η χρονιά.

Το 2019 οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων όλων των εταιρειών σε ελληνικά λιμάνια ανήλθαν σε 3.899 και οι επιβάτες σε 5.537.500, από τους οποίους οι 410.512 επιβιβάστηκαν από την Ελλάδα. Τα ελληνικά ναυτιλιακά γραφεία που λειτουργούν στον χώρο της κρουαζιέρας ανέρχονται σε 30.

Να σημειωθεί ότι σε 411 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, 1.000.000 επιβάτες είχαν αποκλειστικό προορισμό την Ελλάδα.

Και μέχρι το τέλος Μαρτίου είχαν ακυρωθεί 450 προσεγγίσεις!

Τεράστιες οι απώλειες σε παγκόσμιο επίπεδο
Οι απώλειες σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τρομακτικές. Με βάση την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), οι διεθνείς αφίξεις αναμένεται να μειωθούν σε σύγκριση με το 2019 από 20% μέχρι 30%, μείωση που σε καιρό ειρήνης δεν έχει σημειωθεί ποτέ.

Το 2009, με την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 4%, η δε επιδημία SARS είχε οδηγήσει σε πτώση 0,4% το 2003.

Η μείωση των αφίξεων σημαίνει απώλεια στις διεθνείς εισπράξεις του τουρισμού μεταξύ 300 και 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των 1,5 τρισ. δολαρίων που εισπράχθηκαν το 2019.

Τέλος, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του World Travel and Tourism Council, αναμένεται απώλεια 75 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε όλον τον κόσμο, από τις οποίες 20,2 εκατομμύρια θέσεις θα χαθούν στην Ευρώπη.

Φρένο στη «χρυσή βίζα»!
Η πανδημία έπληξε και το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας»! Ο κορονοϊός φρενάρει τη ζήτηση.

Το 2020 θα είναι η πρώτη χρονιά μείωσης του εν λόγω προγράμματος, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση βίζας (άδειας παραμονής) σε επενδυτές από χώρες εκτός ΕΕ (στους ίδιους και στα μέλη της οικογένειάς τους), υπό τον όρο να αποκτήσουν ακίνητα αξίας το λιγότερο 250.000 ευρώ.

Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του έτους οι άδειες που δόθηκαν ήταν μόλις 227, όταν πέρυσι είχαν δοθεί 3.080. Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι το φετινό τρίμηνο έχουν χορηγηθεί 7.414, από τις οποίες το 72,2% (5.352) αφορά κινέζους επενδυτές.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: placesyoullsee.com


Σχολιάστε εδώ