Μάχη με τον χρόνο για λιγότερους θανάτους

Κλειδαμπαρωμένες οι πόρτες εξόδου προς την επαρχία

-Πάσχα χωρίς Ανάσταση θα κάνει ο κόσμος
-Αυξάνεται καθημερινά το κόστος για την οικονομία

Μάχη με τον χρόνο δίνουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο την εξέλιξη της πανδημίας και να περιορίσουν (ανακόψουν) τον ρυθμό αύξησης των θανάτων. Η κυβέρνηση από την πλευρά της κλιμακώνει και εντείνει τα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αποτρέψει τη διασπορά του ιού σε βαθμό που να γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, αλλά κυρίως Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ, που μετράνε εκατοντάδες και χιλιάδες θανάτους το 24ωρο, στη χώρα μας η καμπύλη κινείται σε σχεδόν επίπεδη τροχιά, γεγονός που επισημαίνεται από τη διεθνή κοινότητα.

Το αμέσως επόμενο δεκαπενθήμερο χαρακτηρίζεται κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας και υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση εντείνει τα μέτρα και αυξάνει τις ποινές (πρόστιμα) για τους παραβάτες. Υπό τον φόβο ότι χιλιάδες κάτοικοι της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων θα εξορμήσουν προς την επαρχία τις ημέρες του Πάσχα, η κυβέρνηση εξέδωσε γενικό απαγορευτικό και παράλληλα προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους σε εθνικές οδούς και μέσα μεταφοράς.

Η απόφαση να παραταθεί το λουκέτο στα σχολεία μέχρι τις 10 Μαΐου θεωρείται προάγγελος για επέκταση των μέτρων και σε όλες τις άλλες κατηγορίες, όπου οι περιορισμοί ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Στο ίδιο πάντα πλαίσιο, οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές και τις εορτές του Πάσχα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά.

Ο φόβος ότι πιστοί θα συγκεντρωθούν έξω από τους ναούς οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να απαγορεύσει τη χρήση εξωτερικών μεγαφώνων για τη μετάδοση των ακολουθιών. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιστήμονες κάνουν λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, αλλά χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πότε θα γίνει αυτό. Λογικό κι επόμενο, καθώς οι γιατροί δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν πότε η πανδημία θα υποχωρήσει και θα κάνει τον κύκλο της.

Τα ερωτήματα που εύλογα τίθενται από όλες τις πλευρές παραμένουν αναπάντητα, όπως αδιευκρίνιστος είναι και ο χρόνος που θα βρεθεί το εμβόλιο για τον κορονοϊό, με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων να το τοποθετούν μέχρι το τέλος του 2020.

Στο μεταξύ, όσο παρατείνεται η καραντίνα τόσο αυξάνεται το κόστος για την ελληνική οικονομία, φουντώνει η ανεργία και η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα. Η καθημερινότητα των ανθρώπων επιβαρύνεται σταθερά, επιδεινώνονται οι κοινωνικές σχέσεις αλλά και το κλίμα στις οικογένειες. Ισχυρό αποδεικτικό της επιδείνωσης η αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς ακόμη να υπάρχει μια συνολική εικόνα της κατάστασης.

Επιπλέον, πολλά είναι τα ερωτήματα που τίθενται από τους πολίτες: Έχει έτοιμο ή επεξεργάζεται η κυβέρνηση συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα; Πώς θα γίνει η αποκλιμάκωση των μέτρων. Πότε και πώς θα επαναλειτουργήσουν σχολεία, πανεπιστήμια; Πότε θα ανοίξουν εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, χώροι ψυχαγωγίας κ.ά.;

Πληροφορίες κάνουν λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει οποιοδήποτε συγκεκριμένο στοιχείο. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί εντολή κάθε υπουργείο ξεχωριστά να επεξεργαστεί ένα πλέγμα κινήσεων για τον τομέα του.
Δεν είναι σαφές ωστόσο αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και πότε θα πρέπει να έχουν παραδώσει τις εισηγήσεις τους.

Στο μεταξύ, «ουδέν νεώτερον» υπάρχει από το μέτωπο του εμβολίου. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος αυτήν τη στιγμή και σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερες από 140 πειραματικές θεραπείες φαρμάκων και εμβόλια.

Τα περισσότερα από αυτά είναι σε πρώιμο στάδιο, συμπεριλαμβανομένων 11 που είναι ήδη σε κλινικές δοκιμές. Υπάρχουν 254 κλινικές δοκιμές που εξετάζουν θεραπείες και εμβόλια, ενώ έχουν προγραμματιστεί εκατοντάδες άλλες δοκιμές.

Όπως εξήγησε ο κ. Μόσιαλος, περιμένουν μέσα στο καλοκαίρι τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές για τις θεραπείες και τα εμβόλια προκειμένου να διακριβωθεί αν οι ουσίες είναι ασφαλείς για ανθρώπινη χρήση.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: in.gr


Σχολιάστε εδώ