Ευγένιος Τριβιζάς: Το θείο δώρο του παιδιού είναι η φαντασία του…

Ευγένιος Τριβιζάς: Το θείο δώρο του παιδιού είναι η φαντασία του…

«Το παιδικό βιβλίο απευθύνεται μόνο σε παιδιά. Τα καλά παιδικά βιβλία είναι όχι μόνο διαπολιτισμικά και διαχρονικά, αλλά και διηλικιακά.

Προσπαθώ να γράφω τα βιβλία μου με τέτοιον τρόπο ώστε να λειτουργούν σε πολλαπλά επίπεδα και να το απολαμβάνουν τόσο οι μικροί όσοι και οι μεγάλοι αναγνώστες. Το παιδί δεν έχει ανάγκη από ακριβά παιχνίδια και φανταχτερά δώρα. Και αυτό, επειδή διαθέτει ένα άλλο, ένα πολύτιμο, ένα θείο δώρο: τη φαντασία του.

Με τη φαντασία του μπορεί εύκολα να μετουσιώσει ακόμα και το πιο ευτελές αντικείμενο σε κάτι υπέροχο και μαγικό. Μπορεί να κάνει μια καρέκλα πειρατική γαλέρα, έναν χάρακα σπαθί, μια γαλάζια κορδέλα ωκεανό. Αν χάσει αυτή την ικανότητα, κανένα δώρο, όσο ακριβό και αν είναι, δεν μπορεί να το ικανοποιήσει ουσιαστικά. Όταν η απόλαυση της κατανάλωσης υποκαθιστά την ευφορία της δημιουργίας, τότε το μέλλον δεν προμηνύεται ρόδινο. Και ας μην ξεχνάμε ότι συχνά η προσφορά όλο και ακριβότερων δώρων στο παιδί συνιστά υποκατάστατο πραγματικής στοργής.

Δουλεύοντας σκληρά ώστε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στα παιδιά αυτά τα αγαθά, τα στερούμε από το πολυτιμότερο, τον ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Για να παραφράσω μια παλιά συμβουλή: ‘‘Αν θέλουμε να μεγαλώσουμε σωστά τα παιδιά μας, καλά θα κάνουμε να μειώσουμε κατά το ήμισυ τα ποσά που δαπανάμε για δώρα και να αυξήσουμε στο διπλάσιο τον χρόνο προσωπικής επικοινωνίας τον οποίο τους αφιερώνουμε’’».

Υπογραφή: Ευγένιος Τριβιζάς, συγγραφέας

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ