Δανειολήπτες: Δεν μας φτάνει ένας κορονοϊός, θέλουμε κι άλλη κόλαση;

Δανειολήπτες: Δεν μας φτάνει ένας κορονοϊός, θέλουμε κι άλλη κόλαση;

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

-Οι τράπεζες αναστέλλουν τις δόσεις των δανείων και παρατείνουν τη διάρκειά τους μόνο για τους συνεπείς δανειολήπτες, οι άλλοι που έβαλαν λουκέτο ή έμειναν ξαφνικά χωρίς δουλειά στην πυρά… – Ώρα να πουν ότι αυτοί φταίνε για τον ιό

Τέτοια αναλγησία δεν θα μπορούσε να περάσει από το μυαλό κανενός που διαθέτει τη στοιχειώδη ανθρωπιά, και μάλιστα σε μέρες που τα υποχρεωτικά λουκέτα με εντολή της κυβέρνησης λόγω του κορονοϊού έχουν αφήσει αμέτρητα νοικοκυριά χωρίς μεροκάματο, χωρίς τον επιούσιο, με αποτέλεσμα να έχουν καταντήσει ζητιάνοι και να περιμένουν «ώρες στην ουρά» να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ για να κάνουν Πάσχα. Και τέτοιες ώρες έρχονται οι τράπεζες και σφίγγουν τη θηλιά σε πάνω από ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για… αστείο ούτε για παραμύθι.

Σε αυτήν τη διαταγή –«αποφασίζομεν και διατάσσομεν»– έχει προχωρήσει ήδη η Εθνική Τράπεζα (και προφανώς προχώρησαν και οι άλλες).

Το πρόγραμμα αναστολής των δόσεων ισχύει από τις 7 Απριλίου και εκτείνεται μέχρι τα τέλη του 2020, καλύπτοντας τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που μέχρι τώρα ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και τώρα πλήττονται από τον κορονοϊό, δημιούργημα του οποίου είναι η κατάρρευση της οικονομίας. Το μέτρο φέρει την υπογραφή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και υλοποιεί τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης.

Στην κρεμάλα, λοιπόν, οι μη συνεπείς δανειολήπτες. Να τους κρεμάσουμε για την ασυνέπειά τους προ κορονοϊού, μετά τον… ερχομό του οποίου ΟΛΟΙ –πλούσιοι και φτωχοί, συνεπείς και ασυνεπείς– βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Δεν μας ξεχωρίζει ο εισβολέας. Και για να μην ξεχνάμε, ο κορονοϊός χτύπησε και την πόρτα επώνυμου τραπεζίτη, ο οποίος αντιμετωπίστηκε από τα νοσοκομεία μας όπως και ο… ασυνεπής δανειολήπτης. Δεν τον πέταξε το κράτος στα χέρια του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τον λόγο. Ό,τι αποφάσισαν οι κύριοι τραπεζίτες πρέπει να ισχύσει και για τους ασυνεπείς, αρκετοί από τους οποίους είχαν πραγματική οικονομική αδυναμία και δεν μπορούσαν να είναι συνεπείς στην εξυπηρέτηση του δανείου τους. Και ίσως αρκετοί από αυτούς να είναι στη λίστα του επιδόματος των 800 ευρώ για να βγάλουν το Πάσχα χωρίς να είναι άδειο το τραπέζι, τηρώντας το «Μένουμε στο Σπίτι».

Και για να μην ξεχνάμε, κύριε πρωθυπουργέ, πολλοί μεγαλόσχημοι, που έλυναν και έδεναν, είναι καταγεγραμμένοι στα «δανεικά κι αγύριστα», στις «παγωμένες πιστώσεις», με τους… διαδόχους τους να συνεχίζουν και σήμερα.

Τα δώρα στους… συνεπείς!
Οι… διευκολύνσεις προς τους… προνομιούχους / συνεπείς δανειολήπτες που προσφέρει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών είναι οι εξής:

• Μετάθεση του συνόλου ή μέρους των δόσεων στο τέλος της διάρκειας του δανείου με:
• προσαύξηση των επόμενων δόσεων του δανείου ή και
• αντίστοιχη αύξηση της διάρκειας του δανείου.

65,732 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια!
Αυτήν τη στιγμή τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονται σε 65,732 δισ. ευρώ και ανά τράπεζα έχουν ως εξής (σε δισεκατομμύρια ευρώ):

• Alpha Bank 18,845
• Eurobank 12,347
• Εθνική 10,810 και
• Πειραιώς 23,730.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ