Διαβάστε στο «ΠΑΡΟΝ»: Μένουμε χωρίς σπίτι!

Διαβάστε στο «ΠΑΡΟΝ»: Μένουμε χωρίς σπίτι!

Αδίστακτος, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ μπλόκαρε την αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία μέχρι τέλους του 2020

-Αν και διαφωνούσαν, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ δεν έβγαλαν μιλιά… Παρόντες ήταν οι υπουργοί Σταϊκούρας και Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί Ζαββός και Σκυλακάκης

Δεν θα μένουν τελικά σπίτι για να προφυλαχθούν από τον αμείλικτο εχθρό, τον κορονοϊό, όλοι εκείνοι –και δεν είναι λίγοι– που η τράπεζα θέλει να τους πετάξει έξω από την πρώτη κατοικία τους, την οποία ήδη βγάζει σε πλειστηριασμό γιατί δεν πληρώνουν, λόγω ανέχειας, το δάνειο που είχαν πάρει! Και μάλιστα με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την οποία διοικεί η γνωστή από τη λίστα Φαλτσιανί Κριστίν Λαγκάρντ.

Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία μετείχαν από τη μια πλευρά οι «επιτηρητές» μας (ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ) και από την άλλη οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί Γιώργος Ζαββός, αρμόδιος για τις τράπεζες, και Θόδωρος Σκυλακάκης, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική.

Το… μενού ήταν οι «δανειολήπτες πρώτης κατοικίας», επί της κεφαλής των οποίων επικρέμανται οι πλειστηριασμοί γιατί το δάνειό τους έχει «κοκκινίσει».

Το αίτημα από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν να δοθεί παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας, που λήγει στις 30 Απριλίου, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε έντονη κό­ντρα. Η κυβερνητική θέση ήταν να παραταθεί η προστασία μέχρι το τέλος του χρόνου λόγω του κορονοϊού, που απειλεί ανθρώπινες ζωές, μπροστά στις οποίες η πρώτη κατοικία δεν έχει καμία αξία. Και οι «επιτηρητές» έχουν πάρει πικρή γεύση από τους χιλιάδες νεκρούς που έχουν στις πατρίδες τους.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ ήταν ανελέητος, ανυποχώρητος: Τελείωσε η προστασία της πρώτης κατοικίας, να ξεκινήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί. Σε χαμηλούς τόνους τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ, όμως δεν θέλησαν να διαφωνήσουν με τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ και η κατάληξη ήταν: Να μπει τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας και να ανοίξει ο δρόμος για τους πλειστηριασμούς, που σημαίνει να πεταχτούν στον δρόμο οι διαμένοντες, οι ιδιοκτήτες τους. Μια στάση απάνθρωπη, την ώρα μάλιστα που απέναντι στους δανειολήπτες παραμονεύει ο μεγάλος εχθρός, ο κορονοϊός, που δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ πλούσιων και φτωχών, ισχυρών και αδύναμων.

Στην Κύπρο, πριν από δύο εβδομάδες, η συμπεριφορά των εκπροσώπων των δανειστών ήταν εντελώς διαφορετική: Συναίνεσαν στην αναστολή για 6 μήνες της καταβολής των δόσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε Κύπρο, Ρουμανία και Σκόπια. Γιατί αυτή η… ιδιαίτερη μεταχείριση, την οποία αρνήθηκαν να προσφέρουν στην Ελλάδα;

Τελικά, οι δανειολήπτες πρώτης κατοικίας ΜΕΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΤΙ γιατί έτσι θέλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έτσι θέλει η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ…

Άλλο Κύπρος και άλλο Ελλάδα;
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που, όπως γράφουμε παραπάνω, οι τράπεζες συναίνεσαν στην αναστολή για έξι μήνες της καταβολής των δόσεων των «κόκκινων» δανείων με παρέμβαση της κυπριακής κυβέρνησης. Η Λούκα Κατσέλη, πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, πρώην υπουργός, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή δήλωσε τα εξής: «Δεν υπάρχει θεσμός που υπό αυτές τις συνθήκες θα πίεζε για μη προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όταν σου λένε “μείνε σπίτι”, σε ποιο σπίτι θα μείνεις; Η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να πάρει θέση σε αυτό το θέμα, ανοιχτά και ξεκάθαρα».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ