Σωτ. Τσιόδρας: Πότε είναι απαραίτητα η μάσκα και τα γάντια

Σωτ. Τσιόδρας: Πότε είναι απαραίτητα η μάσκα και τα γάντια

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Τις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση για το αν και πότε οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας και γαντιών για την προστασία τους από τον κορονοϊό. Επειδή οι απόψεις που έχουν εκφρασθεί από τους επιστήμονες πολλές φορές έχουν μπερδέψει τους πολίτες αντί να τους διαφωτίσουν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιό­δρας στην καθημερινή ενημέρωσή του διευκρίνισε τα εξής:

Η επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό συμφώνησε με τα συμπεράσματα της Επιτροπής του Ευρω­παϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), πως ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση της μάσκας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τυχόν εφαρμογή ενός παρόμοιου μέ­τρου, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας και σε συγκεκριμένους χώρους, όπως αυτοί που προτείνονται από το ECDC, κυρίως για την αποφυγή διασποράς από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

Επίσης, συζητήθηκε και η πιθανή αύξηση κινδύνου από λανθασμένη χρήση της μάσκας από υγιείς, καθώς και η ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως τη διατήρηση της απόστασης και της υγιεινής των χεριών, που είναι τα δύο πιο σημαντικά μέτρα.

Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, η επιτροπή στην παρούσα φάση δεν συστήνει τη γενι­κευμένη χρήση μά­σκας. Όπως για όλα τα μέτρα προφύλα­ξης, θα επανατοποθετηθούμε και για τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο σύμφωνα με τα επιδη­μιολογικά δεδομένα στη χώρα μας και τα επιστημονικά στοιχεία που διαθέτουμε.

Επιπρόσθετα, η επιτροπή τοποθετήθηκε για τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα, τις περίφημες μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας, οι οποίες δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ανήκουν στο γενικό κοινό. Μπορούν να μεταδώσουν αυτήν τη νόσο. Αυτές οι μάσκες είναι χρήσιμες για τους γιατρούς ΜΕΘ.

Τι ισχύει για τα γάντια
Σε ό,τι αφορά τα γάντια ο κ. Τσιόδρας ανέφερε τα εξής:

Η αδιάκριτη χρήση γαντιών μίας χρήσης είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη βλάβη παρά καλό. Πολλοί φορούμε γάντια πιστεύοντας ότι μας προστατεύουν με κάποιον τρόπο. Τα γάντια, όμως, μίας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση. Μπορούν εύκολα να σκιστούν ή να έχουν μικρές οπές, που μπορεί εύκολα να παραβλεφθούν και να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το άτομο που τα φοράει.

Επίσης, η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και όχι στο πλύσιμο των χεριών συχνά, ενώ μας προσφέρει μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας και οδηγεί στη χρήση τους πέρα από την προβλεπόμενη.

Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια. Π.χ., θα αγγίξετε μια μολυσμένη χειρολαβή σε ένα σούπερ μάρκετ. Τα γάντια μπορεί να επιμολυνθούν εκεί. Αν αγγίξετε το πρόσωπό σας με τα ίδια μολυσμένα γάντια, αυξάνεται ο κίνδυνος της έκθεσης στον ιό.

Θα πρέπει να σταματήσουμε να φοράμε γάντια μίας χρήσης στις εξωτερικές μας δραστηριότητες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συστήνει τη χρήση γαντιών ως μέσο πρόληψης από τον νέο κορονοϊό.

Αντίθετα, εμείς πρέπει να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, είτε με σαπούνι και νερό για 20 – 30 δευτερόλεπτα είτε με αντισηπτικό, ειδικά ύστερα από επι­σκέψεις στο σούπερ μάρκετ, στο φαρμακείο ή όταν χρησιμοποιούμε δημόσιες συγκοινωνίες.

Στο μεταξύ, στη χώρα μας μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα είχαμε 2.011 επιβεβαιωμένα κρούσματα, από τα οποία είναι διασωληνωμένα 77 άτομα, ενώ 92 συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη κατά του κορονοϊού.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ